DE CE ESTE IMPORTANT SĂ STABILIM LIMITE SĂNĂTOASE?
Descoperirea limitelor este o parte importantă pentru stabilirea identității personale, dar și un aspect esențial pentru sănătatea mentală și starea de bine. Limitele sănătoase oferă un sentiment de control asupra spațiului fizic, a corpului și a emoțiilor, dar și asupra timpului nostru. Limitele diferă în funcție de situație și de persoană (limitele sănătoase în relația de cuplu sunt diferite de limitele sănătoase la locul de muncă sau de cele din relația cu părinții/copiii/prietenii). Limitele sănătoase nu sunt rigide.
Putem stabili propriile limite pentru:
- spațiul personal
- sexualitate
- emoții și gânduri
- lucruri sau posesiuni
- timp și energie
- cultură, religie și etică
De multe ori ne este ușor să observăm ce ne face bine și ce nu, ce ne place și ce nu, ce ne este util și ce nu, ce este în acord cu valorile noastre și ce nu, ce ne ajută și ce nu, dar ne este greu să comunicăm celorlalți aceste lucruri și să impunem limite. Poate că nu suntem obișnuiți să facem asta și nu știm cum să o facem. Uneori poate apărea anxietate și vinovăție în legătură cu stabilirea limitelor atunci când ne gândim cum vor reacționa ceilalți, dacă ne vor considera egoiști/rău intenționați, dacă se supără pe noi, dacă ne vor respinge sau dacă se vor enerva. De cele mai multe ori aceste gânduri sunt iraționale. Lipsa limitelor are un cost mult mai mare decât impunerea limitelor.
CE SE ÎMTÂMPLĂ ATUNCI CÂND NU IMPUNEM LIMITE?
Limitele deficitare pe plan personal și profesional conduc la resentiment, furie, epuizare, timp pierdut, abuz emoțional/fizic, relații disfuncționale/toxice.
Oricât de mult ne-ar plăcea ca oamenii din viața noastră să ghicească că anumite comportamente ne deranjează, ei nu au de unde să știe acest lucru dacă nu le spunem explicit. Este normal să ai anumite preferințe și este perfect în regulă să le comunici deschis. Este ok să spui NU atunci când nu vrei ceva.
CUM STABILIM LIMITE SĂNĂTOASE?
Răspunde la următoarele întrebări: Care sunt drepturile mele ca om? Care sunt valorile mele? Ce anume nu-mi place/ nu îmi face bine în relațiile interpersonale? După ce ai găsit răspunsurile la aceste întrebări și ți-ai conturat propriile limite:
- comunică-le asertiv
- spune NU
- ai grijă de tine (din punct de vedere fizic și emoțional, de lucrurile tale, de timpul tău și de energia ta)
- caută ajutor dacă ai nevoie (de la apropiați și de la un profesionist în domeniul sănătății mentale).
Limitele sănătoase ne ajută să luăm decizii bazate pe ceea ce este mai bine pentru noi (nu doar pentru cei din jur), să avem o viață mai satisfăcătoare și mai puțin stresantă.
Ce limite ți-ai dori să impui în relațiile cu ceilalți și încă nu ai reușit?
Psihoterapeut & psiholog clinician Beatrice Huțanu