Cuprins
Aproape fiecare dintre noi se lupta din cand in cand cu toleranta scazuta la frustrare. Uneori ne deranjeaza gesturi minore ale oamenilor din jurul nostru. Cand vietile noastre devin excesiv de stresante, poate fi dificil sa impiedicam lucrurile mici sa devina suparari majore. Poate fi greu sa ne oprim din a exploda verbal sau mental cand inca un lucru nu merge bine, chiar daca este doar un lucru minor, cum ar fi “cineva care iti taie calea in trafic sau o lovitura minora la deget”. Cu timpul, insa, cand nu ne tinem sub control toleranta la frustrare, starile noastre de spirit pot incepe sa scape de sub control. Putem deveni furiosi si suparati in viața noastra de zi cu zi si sa ne “varsam nervii” pe oamenii de care ne pasa, contribuind la negativitatea generala din mediul nostru. Este important sa recunoasteti cand toleranta scazuta la frustrare a devenit o problema, astfel incat sa puteti incepe sa va dezvoltati mai multa rezistenta si sa nu mai permiteti frustrarilor minore sa devina coplesitoare.
Intreaba-te:
- Ma simt furioas/a in mod exagerat de neplacerile sau greselile minore?
- Am tendinta sa tip sau sa ma evervez pe oamenii de care imi pasa (sau straini) cand se intampla ceva frustrant?
- Furia si frustrarea imi afecteaza dispozitia generala in viata de zi cu zi?
- Regret sau imi este rușine dupa o izbucnire provocata de frustrare?
Cat de mare este toleranta ta la frustrare?
Frustrarea apare atunci cand o provocare sau un blocaj apare in calea indeplinirii obiectivului dorit. Abilitatea de a face fata frustrarii se numeste toleranta la frustrare.
Persoanele cu toleranta ridicata la frustrare sunt capabile sa faca fata cu succes provocarilor, blocajelor sau esecurilor. Persoanele cu toleranta scazuta la frustrare pot deveni frustrate la neplacerile aparent minore, de zi cu zi, cum ar fi blocajele de trafic sau copiii zgomotosi.
Persoanele cu toleranta scazuta la frustrare pot renunta imediat la sarcinile dificile. Simplul gand de a fi nevoit sa astepte la coada sau sa lucreze la o sarcina pe care ele nu o inteleg poate parea intolerabil.
Daca te incadrezi in capatul inferior al spectrului de toleranta la frustrare, aceasta iti poate provoca unele probleme in viata. Din fericire, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a-ti imbunatati toleranta la frustrare.
Cauzele tolerantei scazute la frustrare
Exista mai multe motive pentru care unii dintre noi experimenteaza toleranta scazuta la frustrare:
- Dereglare emotionala
- Conditiile de sanatate emotionala, cum ar fi depresia si anxietatea, pot scadea toleranta la frustrare a unei persoane.
- Personalitate. Personalitatea joaca, de asemenea, un rol in toleranta la frustrare. Unii oameni tolereaza in mod natural circumstantele frustrante mai bine decat altii.
- Valori sau convingeri – Convingerile unui individ joaca, de asemenea, un rol in cat de bine tolereaza frustrarea. O persoana care crede lucruri precum „Viata ar trebui sa fie usoara” sau „Alti oameni ar trebui sa-mi indeplineasca intotdeauna asteptarile” va fi mai putin toleranta fata de factorii de stres de zi cu zi decat altcineva.
Semnele tolerantei scazute la frustrare
- Amanare frecventa – din cauza incapacitatii de a tolera frustrarea asociata cu o sarcina grea sau plictisitoare
- Incercari impulsive de a „remedia” o situatie din cauza nerabdarii
- Exagerarea disconfortului temporar
- Urmarirea cu orice pret a satisfactiei imediate
- Renuntarea imediata cand apare o provocare sau un obstacol
- Gand sau replica folosita des: „Nu mai suport”
- Evitarea sarcinilor care ar putea provoca stress
Toleranta la frustrare poate fi invatata!
Cu practica, daruire si perseverenta, poti reduce intensitatea frustrarii si poti invata sa-ti exprimi sentimentele in moduri adecvate din punct de vedere social.
Iata cateva strategii care te pot ajuta sa construiesti toleranta la frustrare:
Accepta situatiile dificile si realitatea asa cum este ea, nu cum ti-o imaginezi
Sentimentele de frustrare sunt alimentate de ganduri precum „Aceste lucruri mi se intampla numai mie!” sau „De ce traficul trebuie sa fie atat de rau in fiecare zi? Este oribil. ” Incearca sa-ti alimentezi starea cu ganduri mai realiste. In loc sa te gandesti la nedreptatea blocajelor din trafic, aminteste-ti: „Exista milioane de masini pe drum in fiecare zi. Se vor intampla blocaje in trafic. Este o realitate pe care toti o traim. ”
Urmareste-ti gandurile si da-ti seama ce iti spui in momentele frustrante
Gandurile – „Nu pot sa stau la coada” sau „Sunt prea coplesita sa mai incerc” – iti vor creste frustrarea. Aceste tipuri de ganduri te vor face si sa eviti sarcini care iti pot provoca frustrari.
Aminteste-ti ca poti face fata sentimentelor dureroase. Fie ca respiri adanc si incerci din nou, fie ca numeri pana la 10 cand te simti suparat, incearca sa exersezi abilitati de coping care sa te ajute sa faci fata frustrarii intr-un mod sanatos.
Expune-te la frustrare
La fel ca orice alta abilitate, toleranta la frustrare necesita practica. Incepe cu pasi mici si lucreaza la exersarea abilitatilor. Fa in mod intentionat ceva care este usor frustrant, cum ar fi sa faci un puzzle greu sau sa aștepti la o coada lunga. In timpul expunerii foloseste metode de coping sanatoase.
Daca simti ca toleranta scazuta la frustrare iti afecteaza viata si relatiile specialistii Maze te pot ajuta. Solicita o programare la unul dintre psihologii nostri. Postam zilnic informatii relevante din domeniu pe conturile noastre de Facebook si Instagram.