Fobia specifica. Ce inseamna?

Fobia la zborul cu avionul

Fobia specifica poate sa fie descrisa ca o frica extrem de intensa fata de un anumit obiect, animal sau o anumita situatie. Teama este atat de intensa, incat persoana isi doreste sa evite situatia cu orice pret. Se considera ca 12% din populatie se confrunta cu o fobie legata de o situatie sau un obiect.

Cele mai frecvente fobii in Romania sunt:

  • Fobia de insecte, in special cea de paianjeni (Arahnofobia)
  • Fobia de soareci (Morofobia)
  • Fobia de serpi (Ophidiofobia)
  • Fobia de inaltimi (Acrofobia)
  • Fobia de spatiile inchise (Claustrofobia)
  • Fobia de spatii deschise si/ sau aglomerate (Agorafobia)
  • Fobia de caini (Cinofobia)
  • Fobia de a zbura cu avionul (Aerofobia)
Arahnofobia sau frica de paianjeni
Arahnofobia sau frica de paianjeni

Care sunt simptomele fobiei?

Cele mai frecvente simptome sunt:

  • o senzatie de anxietate ce pare incontroabila in prezenta stimulului fobic
  • sentimentul ca sursa acelei frici trebuie evitata cu orice pret
  • sentimentul ca persoana pierde controlul cand este expusa la sursa temerii
  • recunoasterea faptului ca frica este irationala, nerezonabila si exagerata, combinata cu incapacitatea de a controla anxietatea

In prezenta stimulului fobic apar:

  • Palpitatii
  • Dificultati de respiratie
  • Dureri in piept
  • Greata
  • Ameteala
  • Senzatie de lesin
  • Transpiratie
  • Tremur
  • Blocaj mental
  • Derealizare
  • Depersonalizare
  • Amorteala
  • Furnicaturi
  • Frisoane
  • Valuri de caldura
  • Evitare, evadare si alte comportamente de siguranta

Care este diferenta dintre fobie si frica?

Este important de facut diferenta dintre fobie si frica. Frica este normala si ne ajuta sa devenim alerti daca suntem intr-o situatie periculoasa. Spre exemplu, o anumita teama de gandaci sau paianjeni este normala pentru ca ne ajuta sa ne ferim de un potential pericol, insa atunci cand vorbim de fobie, acesta este marcata de niveluri ridicate de anxietate. O persoana cu fobie evita anumite situatii cu vehementa, si este constienta de faptul ca fricile lor sunt excesive si irationale. De asemenea, in cazul fobiilor, aceste frici induc niveluri ridicate de distres in viata de zi cu zi.

CARE SUNT CAUZELE FOBIEI SPECIFICE?

Fobia specifica ca si alte tulburari psihologice poate avea mai multe cauze.

  • Cauza evolutionista. Se considera ca fiintele umane dezvolta fobii legate de anumite obiecte, animale sau situatii care au fost primejdioase in epoca preistorica. De exemplu, insectele, soarecii, serpii, alte animale, inaltimile, erau toate potential periculoase pentru stramosii nostri. In salbaticie, aceste frici erau foarte utile pentru supravietuire. Persoanele cu asemenea frici erau mai bine pregatite sa evite contaminarea, intepaturile otravitoare, caderile de pe stanci sau de la inaltime.
  • Fobiile se invata. O alta explicatie pentru dezvoltarea fobiei este invatarea – fie a fost asociata o experienta neplacuta (de exemplu, poate ca ai fost muscat de un caine si ai dezvoltat fobie de caini), fie ai observat o alta persoana careia ii era frica si, prin observarea reactiilor acestei persoane ai preluat si tu frica (de exemplu, unui membru al familiei ii este frica sa calatoreasca cu avionul si ai invatat si tu sa reactionezi cu frica).
  • Distorsiunile in gandire. Fricile irationale se bazeaza pe informatii incorecte, pe tendinta de a prezice tot ce este mai rau, de a nu apela la dovezi prin care se poate contracara fobia, ori pe convingerea ca anxietatea nu poate sa fie tolerata.
  • Teama si fobia sunt intretinute prin evitare. De exemplu, daca iti este teama de zborul cu avionul, te linistesti pe moment cand decizi sa eviti sa calatoresti cu avionul. Insa, de fiecare data cand eviti mersul cu avionul inveti sa eviti situatiile de care te temi si anxietatea se intareste. Problema cu evitarea desi pare o solutie buna pentru a reduce anxietatea, in realitate ea nu te ajuta niciodata sa iti invingi frica.
  • Angajarea in „comportamente de siguranta”. Acestea sunt lucruri pe care le spui sau le faci, crezand ca te vor proteja in situatiile de care iti este frica. De exemplu, te sprijini de margine intr-un ascensor sau ramai nemiscat pe scaun pe tot parcursul zborului cu avionul, ceri permanent asigurari de la ceilalti in situatiile in care iti este teama. Astfel, poti ajunge sa crezi ca ai nevoie de aceste comportamente de siguranta pentru a face fata fricii, insa in realitatea acestea doar intretin frica pentru ca ele nu trateaza cauza.

Cum se poate trata fobia?

Psihoterapia cognitiv-comportamentala este considerata in lumea stiintei ca fiind cel mai eficient tratament pentru tratarea fobiilor. Sunt zeci de studii care au demonstrat ca acest timp de psihoterapie reduce simptomele fobiei asa incat persoana sa-si poata defasura normal cursul vietii si nivelul de distres sa scada.

Un exercitiu simplu dar util atunci când simți panica.

Etapele psihoterapiei in cazul tratarii fobiei

  1. In prima etapa, psihoterapeutul trebuie sa faca o evaluare prin care sa descopere cand si de unde a aparut fobia, si de asemenea sa vada cat de afectata este persoana de fobia respectiva in viata de zi cu zi. In aceasta etapa este nevoie ca si pacientul sa completeze cateva chestionare si sa raspunda la intrebarile psihologului.
  2. In a doua etapa se tinteste modificarea stilului de gandire catastrofic legat de frica si stimulul fobic. Frica si anxietatea se vor reduce pe masura ce inveti ca fobia ta nu este fondata pe o gandire rationala si sanatoasa. Iata mai jos cateva moduri de a gandi diferit in cazul fobiei.
Ganduri care iti provoaca fricaGanduri care te ajuta sa invingi frica
Daca te temi, inseamna ca situatia trebuie sa fie periculoasa.Frica nu inseamna ca pericolul este real – emotiile nu sunt acelasi lucru cu realitatea.
Pericolul se apropie cu repeziciune.S-ar putea ca pericolul sa existe doar in mintea ta, sa nu se apropie deloc, ori sa se apropie incet.
Trebuie sa am siguranta deplina, altfel sunt in pericol.Nu exista certitudine. Incertitudinea este ceva neutru, nu este periculoasa.
Ar putea fi catastrofic – ar putea sa va omoare.Probabil ca nu detii niciun fel de dovezi ca va fi o catastrofa. Ai mai avut aceasta convingere si inainte si esti inca in viata.
Nu voi reusi sa faci fata situatiei ‒ sunt practic neajutorat.Esti mai puternic decat crezi.
  • A treia etapa a tratamentului are ca scop sa te ajute sa reusesti sa te confrunti cu situatia/ obiectul de care te temi, in loc sa il eviti. Pentru ca terapeutul sa te poata ajuta in acest sens, va trebui sa inteleaga care sunt situatiile de care iti este teama, sa descrii cat de intensa este teama pe care o resimti si convingerile legate de fiecare obiect sau situatie. Expunerea la stimulii fobici se va face treptat: inainte de a incepe expunerea, terapeutul iti va explica intregul proces; ai libertatea sa stabilesti ritmul in care avanseaza expunerea la situatiile de care iti este frica.

Desi foarte neplacuta, expunerea la stimulul fobic este cea mai eficienta tehnica pentru reducerea anxietatii. Practic, ceea ce ce intampla in expunere este ca vei invata ca trecand prin situatiile de care iti este cel mai frica nu se intampla nimic rau. Majoritatea pacientilor care trec prin expunere relateaza ca se simt mai putin tensionati, ajung sa poata face ceea ce anterior le inducea teama si se simt mai bine in viata de zi cu zi. Foarte multi pacienti ajung sa resimta rapid ameliorari semnificative, dupa doar cateva sedinte de expunere. In functie de natura fricii, 80-90% dintre pacienti relateaza ca starea lor s-a ameliorat semnificativ dupa ce au folosit aceste tehnici.

Cand este recomandata medicatia?

In cazul fobiei, daca acesta este foarte puternica se poate recomanda ca pacientul sa ia mediatie pentru o perioada pentru a reduce anxietatea, insa medicatia nu este recomandata pe termen lung deoarece acesta poate interfera cu tratamentul psihologic, in sensul ca pacientul poate sa ajunga sa se bazeze mai mult pe medicatie si mai putin pe eforturile de a invinge anxietatea. Tipurile de medicamente prescrise de psihiatru sunt asa numitele beta-blocante pentru a bloca efectele adrenalinei si sedative pentru relaxare si reducerea anxietatii in cazul in care este foarte acuta.

Ce poti sa faci ca prim pas in cazul in care suferi de o fobie?

Tratamentul profesional te poate ajuta sa iti depasesti fobia specifica astfel incat sa nu devii prizonierul temerilor. Insa, poti face si cativa pasi pe cont propriu:

  • Incerca sa nu eviti situatiile temute. Propune-ti sa exersezi sa stai in apropierea situatiilor temute cat de des poti, mai degraba decat sa le eviti complet. Familia, prietenii iti pot fi alaturi si te pot ajuta.
  • Ai grija de tine. Odihneste-te suficient, mananca sanatos si incearca sa fii activ fizic in fiecare zi. Evita consumul in exces de cofeina, deoarece poate agrava anxietatea.
  • Practica strategii de relaxare si mindfulness: Strategiile de mindfulness pot fi utile pentru a invata cum sa tolerezi anxietatea iar tehnicile de relaxare, cum ar fi respiratia profunda, te pot ajuta sa faci fata anxietatii si stresului.
Grija de propria sanatate primeaza atunci cand alegi sa-ti alungi temerile.

Cum poti sa-l ajuti pe copilul tau daca sufera de fobie?

Fobia poata sa apara destul de frecvent si la copii, iata ce poti sa faci daca copilul tau pezinta simptome de fobie specifica:

  • Vorbeste deschis cu copilul tau despre frici. Spune-i copilului tau ca toata lumea are ganduri si emotii de frica uneori, dar unii mai mult decat altii. Nu banaliza problema si nu minimiza importanta fricii. In schimb, vorbeste cu copilul tau despre gandurile si emotiile sale si spune-i ca esti acolo pentru a asculta si a ajuta.
  • Nu intari fricile!  Profita de oportunitatile pe care le ai pentru a-ti ajuta copilul sa-si depaseasca fricile. Spre exemplu, daca copilul tau se teme de cainele vecinului, nu il incuraja sa il evite. In schimb, ajuta-ti copilul sa faca fata cand este confruntat cu cainele incurajandu-l in a fi curajos.
  • Modeleaza comportamentul pozitiv. Deoarece copiii invata cel mai usor atunci cand ii urmaresc pe adulti, ii poti arata chiar tu cum sa raspunda cand te confrunti cu ceva de care copilul tau se teme. Daca vede reactiile sanatoase ale unui adult va capata mai multa incredere.

Daca te confrunti cu o fobie specifica psihologii Maze te pot ajuta. Nu lasa frica sa te impiedice sa te bucuri de viata.

Daca articolele noastre ti se par folositoare ne poti urmari pe paginile noastre de Facebook si Instagram unde postam saptamanal noutati din domeniul psihologiei.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top