Ce este schizofrenia?

poza schizofrenie

Ce este schizofrenia? Schizofrenia este o tulburare mintala grava in care oamenii interpreteaza realitatea diferit si anormal. Schizofrenia poate conduce la unele combinatii de halucinatii, iluzii, si un sistem extrem de dezordonat de gandire si comportament care afecteaza functionarea de zi cu zi, si poate fi invalidanta.

Persoanele cu schizofrenie necesita tratament pe tot parcursul vietii. Tratamentul precoce poate ajuta la controlul simptomelor inainte de aparitia complicatiilor grave si poate ajuta la imbunatatirea perspectivelor pe termen lung.

Simptome

Schizofrenia implica o serie de probleme cu gandirea, comportamentul si emoțiile. Semnele si simptomele pot varia, dar de obicei implica iluzii, halucinatii sau vorbire dezorganizata, si reflecta o capacitate scazuta de a funcționa. Simptomele pot include:

Iluzii

Acestea sunt convingeri false care nu se bazeaza pe realitate. De exemplu, crezi ca esti ranit sau hartuit; anumite gesturi sau comentarii sunt indreptate catre tine; ai abilitati exceptionale sau faima; o alta persoana este indragostita de tine; sau o catastrofa majora este pe cale sa apara. Iluziile apar la majoritatea persoanelor cu schizofrenie.

Halucinatii

Acestea implica, de obicei, a vedea sau a auzi lucruri care nu exista. Cu toate acestea, pentru persoana cu schizofrenie, acestea au forta deplina si impactul unei experiente normale. Halucinatiile pot fi in oricare dintre simturi, dar auzul vocilor este cea mai frecventa halucinatie.

Gandire dezorganizata (vorbire)

 Gandirea dezorganizata este dedusa din vorbirea dezorganizata. Comunicarea eficienta poate fi afectata, iar raspunsurile la intrebari pot fi partial sau complet fara legatura.

Comportament motor extrem de dezorganizat sau anormal

Acest lucru poate arata in multe feluri, de la prosteala copilaresca la agitatie imprevizibila. Comportamentul nu se concentreaza pe un obiectiv, asa ca este greu sa faci orice activitate. Comportamentul poate include rezistenta la instrucțiuni, postura inadecvata sau bizara, o lipsa completa de raspuns sau miscare inutila si excesiva.

Simptome negative

 Acestea se refera la reducerea sau lipsa capacitatii de a funcționa normal. De exemplu, persoana poate neglija igiena personala sau pare sa nu aiba emotii (nu face contact vizual, nu schimba expresii faciale sau vorbeste in dodii). De asemenea, persoana isi poate pierde interesul pentru activitatile de zi cu zi, retragerea sociala sau lipsa capacitatii de a experimenta placerea.

Simptomele pot varia in tip si severitate in timp, cu perioade de agravare si remisie a simptomelor. Unele simptome pot fi intotdeauna prezente.

La barbati, simptomele schizofreniei incep de obicei intre 20 – 25 ani. La femei, simptomele incep de obicei la sfarsitul anilor 20. Este mai putin frecvent pentru copii sa fie diagnosticati cu schizofrenie si rare cazurile pentru cei trecuti de 45 de ani.

Simptomele la adolescenti

Simptomele schizofreniei la adolescenti sunt similare cu cele la adulti, dar conditia poate fi mai dificil de recunoscut. Acest lucru poate fi in parte, deoarece unele dintre simptomele precoce de schizofrenie la adolescenti sunt comune pentru dezvoltarea tipica a acestora.

  • Retragerea din grupul social si izolarea de familie
  • Scadere a performantei la scoala
  • Probleme cu somnul
  • Iritabilitate sau stare depresiva
  • Lipsa de motivație

Comparativ cu simptomele schizofreniei la adulti, adolescentii pot avea:

  • Probabilitate mai mica sa aiba iluzii
  • Mai multe sanse de a avea halucinatii vizuale

Cand iau legatura cu un medic

Persoanele cu schizofrenie de multe ori nu pot constientiza ca dificultatile lor provin dintr-o tulburare mintala care necesita asistenta medicala. Deci, de multe ori sarcina de a constata si a ajuta cade pe umerii familiei sau a prietenilor.

Cum putem sa ajutam pe cineva care poate avea schizofrenie

Daca crezi ca cineva cunoscut are simptome de schizofrenie, vorbeste cu el sau ea despre temerile tale. Desi nu poti forta pe cineva sa caute ajutor profesional, poti sa oferi incurajare si sprijin si sa ajuti in procesul de adresare catre personal calificat din domeniul sanatatii mintale.

In cazul in care prietenul tau reprezinta un pericol pentru sine sau pentru altii cauta ajutor de specialitate de urgenta. In unele cazuri spitalizarea de urgenta poate fi necesara.

Factori de risc

Desi cauza exacta a schizofreniei nu este cunoscuta, anumiti factori par sa creasca riscul de a dezvolta sau declansa schizofrenie:

  • Istoric familial de schizofrenie
  • Unele complicatii ale sarcinii si nasterii, cum ar fi malnutritia sau expunerea la toxine sau virusi care pot avea un impact asupra dezvoltarii creierului
  • Luarea de medicamente sau droguri (psihoactive sau psihotrope) in timpul adolescentei si la varsta adulta tanara

Prevenirea

Nu exista nicio modalitate sigura de a preveni schizofrenia, dar o rutina cu planul de tratament poate ajuta la prevenirea recidivelor sau agravarea simptomelor.

Daca tu sau cineva apropiat tie va confruntati cu simptome ale schizofreniei specialistii Maze va pot ajuta.

Intrebari frecvente:

Care sunt formele schizofreniei?

Schizofrenia implica o serie de probleme in legatura cu gandirea, comportamentele si emoțiile. Semnele si simptomele pot varia, dar de obicei implica iluzii, halucinatii sau vorbire dezorganizata, si reflecta o capacitate scazuta de a funcționa.

Schizofrenia se mosteneste?

Mostenirea genetica favorizeaza riscul de a dezvolta sau declansa boala. Cauzele exacte ale bolii nu sunt cunoscute dar studiile demonstreaza ca mostenirea genetica joaca un rol important.

Care sunt factorii de risc ai schizofreniei?

Istoric familial de schizofrenie, unele complicatii ale sarcinii si nasterii, cum ar fi malnutritia sau expunerea la toxine sau virusi care pot avea un impact asupra dezvoltarii creierului si luarea de medicamente sau droguri (psihoactive sau psihotrope) in timpul adolescentei si la varsta adulta tanara.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top