Cum trasam limite in relatiile de prietenie?

limite in relatii de prietenie

Ce sunt limitele?

Limitele sunt reguli care stabilesc ce este ok si ce nu este ok intr-o relatie. Acestea ghideaza modul in care interactioneaza doua persoane si seteaza asteptarile intr-o relatie. Fara limite, relatiile pot sa devina nesanatoase si dezechilibrate. Celor carora le este greu sa stabileasca limite cu prietenii simt adesea ca se profita de ei si nu exista un sentiment de reciprocitate. 

Depasirea limitelor in prietenie tinde sa se intample mai putin, atunci cand limitele sunt clare si consecvente. Astfel, acest articol va oferi pasi si strategii pentru a stabili limite sanatoase cu prietenii.

Probabil ca ideea de a pune limite in relatii pare ciudata si noua, gandindu-te ca iubirea si dedicarea intr-o prietenie nu ar trebui sa aiba limite, este important sa intelegi ca asa cum o societate are nevoie de legi si reguli pentru a proteja libertatile, drepturile si siguranta individuala, o relatie are nevoie de limite pentru a se asigura ca doua persoane isi respecta sentimentele si nevoile intr-o prietenie.

De ce este important sa stabilim limite cu prietenii?

Limitele ajuta la mentinerea prieteniei echilibrate, sanatoase si reciproce. Limitele sunt importante pentru ca stabilesc niste granite care mentin respectul si independenta in relatie. 

Poate ca ai intelege mai bine daca te-ai gandi la raspunsul la acesta intrebare – „Cum ar fi oare daca ne-am imagina o relatie in care nu exista nicio limita si nu se spune niciodata NU la nimic?”

Ce sunt limitele nesanatoase?

Limitele nesanatoase sunt neclare, inconsistente sau adesea neexprimate. Sunt reprezentate de acele momente in care te prefaci ca esti OK cu ceva care te face sa te simti inconfortabil, sa ignori sau sa taci cand ceilalti actioneaza in moduri care nu te respecta. 

De ce ne este greu sa punem limite?

In primul rand nu suntem invatati sa facem asta. Relatile noastre incep adesea intr-un mod natural si sunt bazate de multe ori pe felul in care ne simtim langa cealalta persoana. Insa, atunci cand vin momente grele in relatii, de cele multe ori nu stim cum sa le gestionam si tindem sa ne retragem sau sa „racim” relatia. In aceste cazuri nu ne gandim la ce am putea sa facem ca sa reparam relatia si nu ne gandim la limitele care ne-au fost incalcate. Astfel, retrangandu-ne, nu reusim sa reconciliem relatiile si le pierdem. 

In al doilea rand, poate sa ne fie teama sa impunem limite gandindu-ne de multe ori ca daca vom spune ceva ce ne deranjeaza, celalta persoana s-ar supara. In spatele acestei frici se pot afla de multe ori rani precum teama de abandon, sau teama ca putem sa-i pierdem pe cei dragi. 

Cum inveti sa pui limite? 

Priveste la istoricul relatiilor tale

Tiparele relatiilor noastre s-au format in copilarie, iar familia a jucat sau inca joaca un rol esential in acest caz.  Daca ai crescut intr-o familie disfunctionala, este posibil sa fi dezvoltat ideea ca trebuie sa pui sentimentele si nevoile altora inaintea ta sau ca daca ceva te doare nu trebuie sa spui acel lucru. Aceste modele pot fi perpetuate si in viata adulta afectand relatiile tale. 

Pentru a intelege mai bine cum te-au afectat relatiile din trecut poti lua in considerare urmatoarele intrebari:

  • Cand imi este cel mai greu sa spun nu, sau sa cer ceea ce am nevoie?
  • De unde provine teama de spune ceea ce simt? A fost in copilarie ceva care m-a marcat in acest sens?
  • Ce imi este teama sa se intample, daca spun ceea ce ma deranjeaza?

Analizeaza relatiile si limitele actuale

Inventarierea celor mai importante relatii din viata ta pot ajuta sa identificati care sunt relatiile nesanatoase si ce limite ar putea fi necesare pentru a imbunatatii aceste relatii. Pentru a face asta, este important sa intelegi care sunt caracteristicile relatiilor sanatoase:

  • Relatiile sanatoase sunt cele in care poti sa-ti exprimi deschis gandurile si sentimentele, chiar si atunci cand nu esti de acord cu ceva.
  • Conflictele si problemele din relatie sunt abordate in mod deschis si respectuos.
  • Petreceti timp de calitate insa aveti si alte relatii importante.
  • Exista o oarecare doza de sacrificiu pentru a fi alaturi de cealalta persoana.
  • Poti lua decizii pe cont propriu fara aprobarea sau contributia celeilalte persoane
  • Iti permiti sa stabilesti limite cu privire la ceea ce este acceptabil si inacceptabil fara sa-ti fie teama ca persoana cealalta va reactiona negativ.
  • Individualitatea si spatiul personal sunt bine delimitate si respectate.

Este important ca prietenii sa-si pastreze individualitatea si sa nu simta ca trebuie sa fie intotdeauna de acord cu ceea ce face sau zice cealalta persoana, si sa faca totul impreuna. Este sanatos ca prietenii sa petreaca timp separat, sa aiba interese si hobby-uri separate si sa nu simta nevoia de a fi implicati in fiecare aspect al vietii celuilalt. Într-o prietenie sanatoasa, diferentele de opinie si spatiul personal nu reprezinta o amenintare pentru relatie.

Daca observi ca in prieteniile tale multe dintre punctele de mai sus incalate, cel mai probabil este nevoie de limite mai clare. 

De unde pot sa incep sa pun limite?

Evident ca nu exista o reteta in ceea ceea ce priveste trasarea limitelor in relatie, asta pentru ca relatiile si personalitatile noastre sunt diferite. Insa, indiferent de relatie, primul pas ar fi sa devenim mai deschisi. 

Exprima-ti sentimentele, dorintele si nevoile

Comunicarea deschisa este unul dintre cele mai importante aspecte ale stabilirii si mentinerii unor limite sanatoase cu prietenii si poate ajuta, de asemenea, la prevenirea neintelegerilor si a conflictelor.

Una dintre cele mai bune modalitati de a-ti comunica clar sentimentele, dorintele si nevoile prietenilor este sa folosesti afirmatii clare si exprimate asertiv in care sa exprimi ceea ce iti doresti.

Iata cateva exemple care includ astfel de declaratii:

„M-as bucura mult daca ai veni la spectacol in acest weekend.”

„Am fost trist ca nu ne-am vazut saptamana trecuta. Cand crezi ca ne-am putea vedea?

„Nu mi-a placut tonul pe care mi-ai vorbit in acel moment. As precia daca mi-ai spune pe un ton mai calm”.

Protejeaza-ti prioritatile si invata sa spui si NU

Una dintre cele mai importante functii ale stabilirii limitelor este ca acestea te ajuta sa-iti protejezi prioritatile in loc sa pui prioritatile altora pe primul loc. Este important sa-ti verifici programul si lista de sarcini inainte de a accepta planurile cu prietenii.

A spune nu, este ceva ce ar trebuii sa reprezinte o povara, o dezamagire sau o tradare. De fapt, un prieten bun va fi adesea complet intelegator atunci cand spui si nu.

Iata cateva modalitati de a spune NU prietenilor fara ca acestea sa-ti afecteze prietenia:

  • Raspunde in timp util (in loc sa amani sau sa nu raspunzi). Daca nu raspunzi in timp util vei da impresia ca nu iti pasa sau ca nu te intereseaza ce iti cere prietenul tau.
  • Scuza-te ca nu ai putut ajuta si explicati de ce.
  • Exprima-ti dorinta de ajuta pe viitor.
  • Sugereaza o modalitate alternativa de a ajuta care poate ca nu implica foarte mult timp.

Abordeaza problemele la timp si nu le lasa sa se adune

O alta parte importanta a stabilirii limitelor cu prietenii este sa poti face fata problemelor si neintelegerilor inainte ca acestea sa se acumuleze si sa se transforme in conflicte mari. Desi s-ar putea sa iti fie teama sa iti exprimi dezacordul, adevarul este ca astfel de discutii pot intari de fapt prietenia.

Solutia pentru a vorbi despre problemele pe care le ai cu un prieten este sa o faci la timp, cand problema este inca mica. Iata mai jos cateva sfaturi pentru a vorbi despre probleme si ceea ce ce te deranjeaza:

  • Exprima modul in care comportamentul persoanei te-a facut sa te simti fara sa ataci caracterul persoanei (de exemplu: „modul tau de a te comporta, m-a facut sa ma simt inconfortabil pentru ca…”)
  • Evita sa faci presupuneri cu privire la intentiile lor (asta pentru ca pur si simplu nu sti ce gandeste persona).
  • Ai rabdare si asculta si cealalta persoana.
  • Arata clar ca iti pasa de pritenia voastra si ca iti doresti ca lucrurile sa se imbunatateasca.
  • Fii dispus/dispusa sa ierti si sa accepti scuzele mergand mai departe.
  • Fii clar si in concordanta cu limitele- Limitele bune sunt clare, consecvente si se demonstreaza atat prin cuvintele, cat si prin actiuni. Atunci cand limitele sunt neclare sau nu sunt consistente, acestea pot trimite prietenilor mesaje mixte despre ceea ce doresti.

Iata cateva modalitati de a fi clar si in concordanta cu limitele:

  • Arata apreciere atunci cand prietenii te trateaza asa cum vrei sa fii tratat.
  • Trateaza-ti prietenii asa cum vrei sa te trateze.
  • Infrunta-ti prietenii care iti depasesc limitele folosind declaratii asertive.
  • Cere ce ai nevoie ca prietenii tai sa stie exact ceea ce iti doresti.

Limitele mentin relatiile echilibrate si sanatoase si ajuta ca pritenii tai sa stie ce este ok sa faca sau sa spuna. Limitele bune trebuie sa fie clare, consecvente si respecta sentimentele si nevoile ambelor persoane intr-o prietenie. Comunicarea deschisa si clara cu prietenii este esentiala pentru stabilirea limitelor, mai ales in perioadele in care exista probleme sau conflicte.

Daca iti plac articolele noastre ne poti urmari pe retelele sociale, Facebook si Instagram, pentru a fi la curent cu noutatile Maze.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top