Cuprins
Ludoterapia este o forma de terapie ce se foloseste, in principal, la copii. De ce? Pentru ca acestia nu au intotdeauna capacitatea de a articula si de a verbaliza tot ceea ce simt sau gandesc. Un terapeut licentiat poate sa se foloseasca de jocuri terapeutice pentru a observa problemele unui copil. Mai apoi, terapeutul il poate ajuta sa isi exploreze emotiile si sa isi gestioneze traumele. Jocurile terapeutice pentru copii le pot fi de folos acestora pentru a dezvolta noi mecanisme de aparare in fata traumelor si a emotiilor negative, dar si pentru a corecta comportamente inadecvate. Acum ca ai aflat ce este ludoterapia, iata ce beneficii are si cand se foloseste cu succes:
1. Ludoterapia si jocurile: beneficii
Beneficiile ludoterapiei sunt recunoscute de mai multe organizatii internationale de profil, care sustin ca aceasta are un impact pozitiv asupra a peste 70% dintre cei ce apeleaza la ea. Desi multi copii pornesc cu timiditate si ezitare in experienta terapiei prin joc, in timp, increderea in terapeut incepe sa creasca si astfel se creeaza o relatie stabila terapeut-pacient. Pe masura ce copiii devin confortabili, acestia incep sa devina mai creativi si sa se exprime mai mult in timpul jocurilor terapeutice. De aceea, este important ca ludoterapia sa fie efectuata de catre specialisti certificati.
Beneficiile acestei terapii variaza, insa ea poate avea rezultate reale in dezvoltarea personala a celor mici. Printre cele mai intalnite beneficii se numara:

- Asumarea responsabilitatii. Cei mici invata sa isi asume responsabilitatea pentru comportamentele lor;
- Dezvoltarea respectului si increderii de sine;
- Dezvoltarea empatiei;
- Alinarea simptomelor anxietatii;
- Imbunatatirea abilitatilor sociale;
- Dezvoltarea unor noi mecanisme de aparare in fata traumei si a unor abilitati de a rezolva problemele intr-un mod creativ;
- Imbunatatirea modului in care isi exprima emotiile;
De asemenea, terapia prin joaca incurajeaza folosirea limbajului si poate imbunatati capacitatile motorii.
Ludoterapia la copiii cu CES sau ludoterapia la copiii cu autism ori cu alte afectiuni diagnosticate se poate folosi cu succes, insa aceasta nu inlocuieste medicatia, psihoterapia de familie sau orice alte tipuri de tratamente necesare.
2. Cand se pot folosi jocurile terapeutice pentru copii?
Ludoterapia se poate folosi in cazul oamenilor de toate varstele, insa, de cele mai multe ori, aceasta este folosita pentru copiii cu varste cuprinse intre 3 si 12 ani. Se poate folosi ludoterapia la copilul cu autism? Se poate utiliza terapia prin joc la copilul cu ADHD? Afla de mai jos cand este utila aceasta forma de terapie si in ce circumstante se foloseste cel mai des:

- Violenta domestica, abuz sau neglijare;
- Anxietate, depresie, suferinta;
- Comportamente problematice la scoala;
- Comportament agresiv sau violent;
- Dificultati de invatare si intarziere a dezvoltarii;
- Tulburari alimentare;
- Dezastre naturale sau evenimente traumatice;
- Boli cronice sau inaintea unor interventii chirurgicale;
- Tulburarile de spectru autist;
- Tulburarea de deficit de atentie si hiperactivitate (ADHD);
- Probleme in familie, cum ar fi divortul parintilor.
3. Tehnici de ludoterapie
Sesiunile de acest tip dureaza, de obicei, 30 de minute sau o ora si au loc o data pe saptamana. Numarul sesiunilor de care are nevoie fiecare copil poate depinde de la persoana la persoana si de la terapeut la terapeut. Acest lucru se stabileste impreuna cu specialistul dupa primele sedinte. Deseori, aceasta tehnica se poate combina si cu alte tipuri de psihoterapie pentru copii sau cu psihoterapie de grup. Sesiunile de ludoterapie au loc intr-un mediu in care cel mic sa se simta in siguranta, iar tehnicile folosite includ:

- vizualizarea creativa;
- joc de roluri;
- jucarii de plus, masti si papusi;
- arte si mestesuguri;
- jocuri cu apa si nisip;
- dans si miscare creativa;
- jucarii ce implica construirea unor obiecte, precum LEGO.
Terapia prin joc este o metoda excelenta prin care cei mici pot beneficia de diagnosticarea si ameliorarea unor tulburari de dezvoltare sau tulburari emotionale. Aceasta se realizeaza cu ajutorul unui specialist, care va folosi joaca drept mod de relationare si de invatare cu copilul pentru a-l putea ajuta sa isi exprime problemele si sa asimileze noi moduri prin care sa le faca fata. Ludoterapia se poate asocia cu succes cu tratamente medicamentoase date de medicul psihiatru sau de medicul pediatru, dar si cu alte forme de psihoterapie adiacente.
Sursa foto: Pexels.com.