Cuprins
Relatia parinte-copil se dezvolta inca din primii ani de viata ai micutului, potrivit specialistilor. Usurinta cu care se instaleaza prietenia intre parinti si copii este remarcabila si tine cont de cativa factori importanti, iar printre acestia, comunicarea. Descopera in acest articol cateva sfaturi utile pentru a dezvolta o relatie armonioasa cu copilul tau, daca tocmai ai devenit parinte.
1. Relatia dintre parinte si copil – Cum dezvolti o buna comunicare cu micutul tau.
Meseria de parinte este cu siguranta una dintre cele mai frumoase din lume, dar si cea mai provocatoare, mai ales pentru cei aflati la inceput de drum. Se intalnesc adesea situatii in care parintii se declara coplesiti de aceasta “meserie” si totodata invinsi, fara sa-si dea seama insa unde gresesc.
Exista insa solutii pentru dezvoltarea unei relatii armonioase cu copilul, iar printre acestea, comunicarea este esentiala. Iata cativa pasi importanti de care sa tii cont pentru o relatie parinte-copil si o comunicare permanenta:
- Un prim obiectiv este acela de a invata cum sa asculti copilul si de a descoperi ceea ce ii place. Comunicarea cu micutul incepe in primii ani de viata, cand parintele invata si el care sunt pasii cresterii armonioase a copilului. Specialistii in psihoterapie pot ajuta si indruma tinerii parinti.
- Tonul ridicat sau agresivitatea verbala nu ar trebui sa existe in relatia parinte copil. Astfel de lucruri nu fac decat sa inrautateasca atat comunicarea, cat si interactiunea cu cel mic.
- Fa-ti timp pentru activitati dedicate copiilor. Si aici comunicarea este foarte importanta pentru ca astfel vei descoperi lucruri minunate despre micutul tau.
- In loc sa lasi televizorul deschis, pe desene animate, mai bine implica-te in mod activ si alege plimbarile in parc sau alte jocuri distractive care sa ii starneasca interesul si deci, sa consolideze relatia.
2. Autoritate si prietenie in relatia parinte-copil
Zilele agitate, stresul cotidian si neajunsurile stau de multe ori la baza unei relatii defectuoase dintre copii si parinti. Din aceste cauze, multi copii au parte de tratamente nu tocmai potrivite.
Chiar daca te simti coplesit ca parinte si crezi ca nu mai poti face fata boacanelor facute de cei mici, ar fi indicat sa iti pastrezi calmul si sa eviti pedepsele precum o palma la fund, cateva ore de refugiu in camera sau interdictia jocurilor preferate. In locul acestora, mai bine pui pret pe comunicarea cu copilul pentru a putea rezolva micile conflicte si gasi solutiile potrivite. Este important pentru cel mic sa constientizeze greselile facute si sa inteleaga de ce nu ar trebui repetate.
Potrivit specialistilor, pedepsele de orice fel, dar mai ales cele fizice nu fac nimic altceva decat sa lase urme adanci in sufletele copiilor. Acestia pot avea senzatia ca nu sunt iubiti si ca parintii sunt cei care indreapta greselile lor, folosind durerea. Aici, ajutorul unui specialist in psihoterapie poate fi solutia ideala pentru deslusirea comunicarii potrivite cu cei mici.
3. Ajuta psihologia in dezvoltarea corecta a relatiei copil si parinte?
Psihologia este o cale potrivita pentru a construi corect o relatie de prietenie intre un parinte si copilul sau. Sunt multi cei care apeleaza la serviciile unui specialist atunci cand sunt coplesiti si depasiti de situatie. Insa, multi parinti apeleaza la psiholog pentru a putea gasi si alte cai armonioase de relationare cu cei mici.
Este bine de stiut ca psihoterapia pentru copii se bazeaza pe ideea de constientizare a emotiilor, atat ale parinților, cat si a celor mici, pentru a putea crea o baza de comunicare. Un terapeut specializat in aceasta directie va asculta problemele si va oferi solutiile potrivite pentru dezvoltarea unei legaturi armonioase intre parinti si copii.
Mai mult decat atat, parintii sunt sfatuiti sa depaseasca barierele de comunicare cu cei mici, dupa ce constientizeaza problemele personale si calea de rezolvare a acestora.
Asadar, se poate spune ca o frumoasa relatie dintre parinte si copil se poate cladi pe comunicare, incredere si implicare. Parintii sunt cei care pot dezvolta prietenia cu copiii lor, daca tin cont de sfaturile specialistilor si daca se implica, cu simt de raspundere, in tot ceea ce inseamna cresterea celor mici.
Surse Foto: Pixabay.com, Pexels.com