Relatia sanatoasa Mama-Fiica – Cum o gestionam?

relatia mama-fiica

Relatia sanatoasa Mama-Fiica este definita de limite sanatoase impuse de ambele parti. Limitele sanatoase ne ajuta sa ne manifestam individualitatea si sa ne comportam in raport cu propriile noastre principii si valori. Ambele au o responsabilitate una fata de cealalta, iar relatia nu ar trebui sa fie unilaterala. Cand este corect hranita, relatia Mama-Fiica poate fi una dintre cele mai bune.

Ce este o relatie sanatoasa Mama-Fiica? O relatie sanatoasa mama-fiica este una in care se demonstreaza dragoste, chiar si in fata conflictului. Este una care stabileste limite sanatoase si una in care niciuna dintre parti nu se cauta pe sine.

Sase trasaturi ale unei relatii sanatoase Mama-Fiica:

  • Petrec timpul corespunzator impreuna
  • Nu se invinovatesc reciproc
  • Nu incearca sa se schimbe reciproc in versiuni diferite ale lor
  • Se angajeaza in conflicte pozitive
  • Ambele parti contribuie la relatie
  • Mama ii permite fiicei sa experimenteze esecul

1. Petrec timpul corespunzator impreuna

Toate relatiile dintre mama si fiica sunt diferite si asta este perfect in regula. Acestea fiind spuse, intr-o relatie sanatoasa, mama si fiica stiu cat timp trebuie sa petreaca una cu celalalta pentru a mentine relatia sanatoasa. Acest lucru va arata diferit pentru fiecare pereche mama-fiica.

Unele mame si fiice sunt cele mai bune prietene. Sunt capabile sa petreaca mult timp impreuna fara a crea conflicte. Altele nu sunt la fel de apropiațe si trebuie sa limiteze timpul petrecut impreuna.

Daca a fi prea mult in preajma mamei tale tinde sa tensioneze relatia sau sa duca la cearta excesiva, probabil ca ar trebui sa reduci cantitatea de timp pe care o petreceti impreuna.

Mamele și fiicele sunt persoane individuale. La fel ca in toate relațiile, aceastea trebuie gestionate intr-un mod pozitiv pentru ambele parti. Daca petreceți timpul potrivit una langa cealalta, atunci amandoua veti avea o stare de bine la final.

2. Nu se invinovatesc reciproc

Vinovatia este un instrument nesanatos la care multi oameni apeleaza, din pacate, , inclusiv in relatiile dintre mame si fiice. Mamele si fiicele care sunt extrem de critice una cu cealalta tind sa aiba relatii mai disfunctionale. Ca si in cazul altor relatii, mamele si fiicele trebuie sa simta cand este timpul sa ierte si sa treaca mai departe.

Aducerea continua in discutie a unor subiecte in legatura cu care cealalta parte se simte vinovata nu va ajuta relația. Nimeni nu poate fi perfect și nimeni nu vrea sa petreaca timp in preajma oamenilor care ii fac sa se simta vinovati. Profitati la maximum de relatia voastra trecand peste ranile vechi si eliminand „inducerea vinovatiei” din relația fiica-mama.

“Mi-am petrecut ani din viata invinovatind-o pe mama pentru ca a uitat sa ma ia de la gradinita intr-o zi. Am fost extrem de ranita si ani de zile, la fiecare conflict cu mama, ajungeam sa ii reprosez si asta. Acum am si eu un baietel. Cu rusine si parere de rau marturisesc ca si eu am uitat ca trebuie sa trec si pe la gradinita inainte de a ajunge acasa intr-o zi. In aceeasi zi am plans neincetat pentru vina pe care am simtit-o fata de copilul meu dar si fata de mama pe care am criticat-o ani pentru o greseala pe care din cauza stresului si a provocarilor vietii, am ajuns sa o fac si eu.” Maria R.

3. Nu incearca sa se schimbe reciproc in versiuni diferite ale lor

O mama si o fiica intr-o relatie sanatoasa nu cauta sa se schimbe reciproc. Se accepta reciproc pentru oamenii care sunt. Daca o mama doreste ca fiica ei sa fie mai mult ca ea, este indicat sa renunte la aceste ganduri si sa se concentreze pe caracteristicile care o fac pe fiica sa fie unica si autentica.

La fel, daca o fiica incearca sa-si schimbe mama intr-o figura mai actuala, nici acest lucru nu este sanatos. Apreciati-va unii pe altii pentru cine sunteti cu adevarat.

In orice relatie pozitiva, oamenii aleg sa fie ingaduitori cu defectele celuilalt si sa se concentreze pe calitati. Daca mama sau fiica nu reprezinta persoana pe care ti-ai dori tu sa o reprezinte, incearca sa privesti mai mult spre caracteristicile pe care le apreciezi sau le respecti cel mai mult. Concentreaza-te pe ceea ce face ca relația sa fie buna, nu rea.

4. Se angajeaza in conflicte pozitive

Conflictul este firesc intr-o relatie mama-fiica. Este important ca atat mama, cat si fiica sa stie cum sa rezolve acest conflict. Ascunderea acestuia sub covor va face ca lucrurile sa se inrautateasca.

Acest lucru permite acumularea emotionala a furiei. Intr-o zi, barajul se va sparge si tot vechiul conflict se va prezenta cu o forta mai mare. Adreseaza nemultumirile la timpul oportun pentru a nu permite sa se straga frustrari pe care ulterior nu le vei mai putea gestiona sanatos.

Nu va jigniti si incercati sa pastrati o relatie respectuoasa chiar si cand conflictul este prezent. Comunicati direct si ascultati activ persoana din fata voastra.

Nu reluati conflictele la nesfasit. Daca nu puteți ajunge la un acord cu privire la o problema, uneori este mai bine sa recunoașteti ca aveți puncte de vedere opuse și ca va iubiti oricum.

5. Ambele parti contribuie la relatie

Relatiile mama-fiica nu trebuie sa fie unilaterale. Niciuna dintre parti nu trebuie sa faca toata munca sau sa aduca toate contributiile la relatie.

Mamele nu trebuie sa-si intretina pe deplin fiicele adulte si nici o fiica nu trebuie sa fie responsabila pentru mama ei. Atat mama, cat si fiica ar trebui sa aduca trasaturi pozitive relatiei.

6. Mama ii permite fiicei sa experimenteze eșecul

“Mama mea este cea mai buna prietena a mea. De fiecare data cand am o problema este prima persoana pe care o sun pentru ca stiu ca ma va ajuta cu orice.  Diana H.”

Este important ca atat mama cat si fiica sa preia responsabilitatea asupra propriei vieti. Mama poate fi persoana care sa iti ofere sprijin si incurajare dar nu poate fi persoana care iti rezolva orice problema.

Uneori toata lumea are nevoie de ajutor. Este important ca atat mama, cat si fiica sa fie acolo pentru a se sprijini reciproc atunci cand vremurile sunt grele. Acest lucru merge in ambele sensuri. Daca una dintre voi se confrunta cu probleme acum, incercati sa o sustineti si incurajati.

Daca o mama vine intotdeauna in salvare pentru fiica ei, relatia nu va fi niciodata sanatoasa. Mamele intelepte stiu ca trebuie sa-si lase fiicele sa experimenteze esecul uneori, pentru a putea creste si invata. Experimentarea esecului ne ajuta sa gestionam problemele vietii cu succes si este o lectie importanta in viata pentru orice om.  Intr-o relatie sanatoasa, mama nu intervine intotdeauna atunci cand fiica se aventureaza intr-o lupta.

Dezvoltam, de-a lungul vietii, relatii de tot soiul cu oamenii din jurul nostru dar relatia cu mama are o valenta importanta, fiind, in cele mai multe cazuri, prima relatie din viata noastra. Sa traim in echilibru cu noi presupune sa avem relatii echilibrate cu toti oamenii din jurul nostru, inclusiv mama.

Daca treci prin conflicte frecvente sau altercatii cu mama ta, specialistii Maze sunt aici sa te ajute. Uneori este suficient sa ne intelegem un pic mai bine pe noi si de acolo toate se pot aseaza ca intr-un puzzle dificil la care ai reusit sa fixezi in sfarsit piesa lipsa.

Pe retele sociale, Facebook si Instagram, postam saptamanal informatii relevante din domeniul psihologiei. Urmareste-ne si transmite-ne ideile tale pentru articole. Fa parte din Comunitatea Maze si ajuta-ne sa construim o lume mai buna.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top