Tentativa de suicid – Cum poate fi prevenita?

tentativa de suicid

Tentativa de suicid

Tentativa de suicid este o reactie la situatiile de viata stresante care par coplesitoare. In acest articol ne propunem sa prezentam semnalele pe care o persoana le poate transmite celor din jur atunci cand intentioneaza sa-si puna capat zilelor. De asemenea, ne propunem sa te informam  legat de cum poti sa beneficiezi de ajutor imediat si tratament daca te afli in situatia in care suicidul a fost prin gandurile tale.

Desi in situatii de disperare, sinuciderea pare o modalitate de a scapa de povara problemelor si a suferintei exista masuri ce pot fi luate asa incat sa ramai in siguranta si sa poti incepe sa te bucuri din nou de viata.

Semnele de avertizare pe care le putem depista la ceilalti legat de intentia de sinucidere

  • Verbalizarea unor intentii legat de sinucidere – de exemplu, facand declaratii precum „Ma voi sinucide”, „As vrea sa fiu mort” sau „As vrea sa nu ma fi nascut”
  • Obtinerea mijloacelor si preocuparea pentru a-si curma viata, cum ar fi cumpararea unei arme sau depozitarea unor pastile/droguri
  • Izolarea sociala – de regula cei care doresc sa-si puna capat zilelelor se distanteaza de ceialalti in mod voit
  • Schimbari bruste ale dispozitiei (de la entuziasm crescut la deznadejde extrema).
  • Lipsa de speranta exprimata prin afirmatii de genul „nu mai are rost”, „nu mai vreau sa fac nimic”, „nu merita”.
  • Cresterea consumului de alcool sau droguri (mai ales in cazul barbatilor)
  • Schimbarea rutinei normale de zi cu zi, care impacteaza ritmul somnului si mancatul
  • Renuntarea la planuri de viitor si la angrenarea in activitati importante (mersul la facultate, job)

Acestea sunt cateva dintre semnale de avertizare care ar putea sa dea de banuit ca cineva isi doreste sa-si puna capat zilelor. De cele mai multe ori nu sunt evidente si pot varia de la o persoana la alta. Sunt persoane care isi clarifica intentiile sau lasa de banuit ca si-ar face rau, insa, din pacate altii isi pastreaza secrete gandurile suicidare.

Cauzele tentativei de suicid

Gandurile legate de suicid au multe cauze. Cel mai adesea, sunt rezultatul sentimentului ca persoana nu poate face fata la o situatie de viata care pare coplesitoare. Daca dispare speranta legata de viitor apare un fel de „viziune in tunel”, in care, suicidul pare ca este singura cale de iesire.

Factori de risc

Riscul de sinucidere creste pe fondul urmatorilor factori:

  • Lipsa de speranta, lipsa de valoare, izolarea sociala sau singuratatea
  • Experienta unor evenimente de viata stresante, cum ar fi pierderea unei persoane dragi, o trauma majora, o despartire sau pierderi importante (pierderea job-ului, a locuintei etc)
  • Abuzul de substante – consumul de alcool si droguri poate agrava gandurile de sinucidere
  • Prezenta unor tulburari psihologice si psihiatrice precum depresie, schizofrenie, tulburare bipolara, tulburarea de personalitate borderline, stres post-traumatic
  • Istoric familial de tulburari mintale, abuz fizic sau sexual, membrii ai familiei care s-au sinucis sau au avut tentative de suicid.

Ce trebuie sa faci daca te gandesti la sinucidere?

  • Este important sa intelegi ca nu poti sa depasesti momentele grele de unul singur si ca cel mai probabil ai nevoie ajutor de specialitate. Daca nu tratezi cauza principala, este posibil ca si gandurile tale de sinucidere sa revina. S-ar putea sa te simti jenat sa cautati tratament pentru problemele emotionale, si crezi poate ca ceilalti nu o sa te inteleaga, insa accesul la tratamentul potrivit te va face sa te simti mai bine si te va ajuta sa te mentii in siguranta.

            A apela la ajutor este un gest de curaj si nu un act de slabiciune!

Cei de la Alianta Romana de preventie a suicidului au un nr. de telefon pentru situatii de criza suicidara  0800 801 200 (apelul este gratuit la nivel national din orice retea intre orele 19:00 – 07:00).

  • Comunica cu cei din jur despre asta. Poate fi greu sa vorbesti despre intentiile de sinucidere, iar prietenii si familia ta nu pot intelege pe deplin de ce te simti asa. Insa vorbind despre asta, te asiguri ca persoanele care tin la tine te pot ajuta prin sustinerea lor si te pot indruma catre ajutor de spcialitate. Conectarea cu ceilalti si sustinerea lor pot reduce riscul de sinucidere.
  • Este important sa intelegi ca dorinta de sinucire este temporara, iar suferinta coplesitoare nu va tine la nesfarsit. Daca te simti fara speranta sau ca viata nu mai merita traita, aminteste-ti ca in comunitatea in care traiesti poti sa gasesti ajutorul potrivit sau poti sa fii indrumat catre specialisti care te poate ajuta sa iti recastigi perspectiva asupra vietii.

Daca te confrunti cu ganduri suicidare specialistii Maze te pot ajuta. Vom incerca sa te punem in legatura cu un terapeut in regim de urgenta, in limitele orarului de lucru.

Ce trebuie sa faci daca un prieten sau apartinator este pe punctul de a se sinucide?

  • Asculta persoana, nu judeca sau argumenta, nu ameninta sau tipa. Transmite-i persoanei ca esti acolo pentru ea!
  • Daca persoana este hotarata sa recurga la comportamente concrete de a-si face rau, apeleaza la 112 si ramai cu persoana pana cand vine ajutorul.
  • Indeparteaza orice arma, cutite, medicamente sau alte lucruri pe care persoana in cauza le-ar putea folosi ca sa-si faca rau.

Din pacate, mintea noastra are uneori metode foarte dure de a ne arata ca nu suntem pe drumul cel bun. Tentativa de suicid este un strigat de ajutor care nu trebuie neglijat. Daca ai avut ganduri suicidare ACUM este un moment mai bun ca niciodata sa iti indrepti atentia catre tine, sa analizezi aspectele importante ale vietii, sa iti surprinzi emotiile, pentru ca in final sa iti poti croi o viata mai buna in concordanta cu dorintele si valorile tale.

Noi suntem aici sa te tinem la curent zilnic cu noutati din psihologie pe conturile noastre de Facebook sau Instagram.

Daca ai intrebari sau doresti sa scriem despre un subiect de interes pentru tine ne poti scrie oricand pe adresa: office@mazecenter.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top