Cuprins
Ce este tulburarea de personalitate borderline?
Tulburarea de personalitate borderline (TPB) este caracterizata de emotii extreme care par a fi incontrolabile, relatii instabile, si o imagine de sine distorsionata caracterizata in principal de teama de abandon. Cei care sufera de acesta tulburare de personalitate, experimenteaza schimbari frecvente de dispozitie si impulsivitate. Apropiatii lor tind sa se departeze pentru ca nu inteleg ce se intampla cu ei. Una dintre cele mai importante probleme in aceasta tulburare de personalitate este ca emotiile negative sunt atat de intense incat persoana recurge la comportamente de risc ineficiente pentru a le diminua (cum ar fi: autovatamare, consum de substante, tentative de suicid).
Obiectivele interventiei psihologice
Obiectivele psihoterapiei vizeaza reducerea simptomelor si imbunatatirea capacitatii de functionare. Psihoterapia este considerata a fi cea mai eficienta forma de tratament pentru aceasta afectiune. Medicatia poate fi prescrisa in cazul in care exista si alte tulburari emotionale asociate precum depresia, insa este important de rentinut ca doar medicatia nu poate ajuta persoana cu borderline sa invete sa-si gestioneze emotiile si sa-si imbunatateasca relatiile cu ceilalti.
Psihoterapia in tratarerea tulburarii de personalitate borderline este de lunga durata, protocoalele de interventie validate stiintific recomanda minim 6 luni de interventie psihologica, insa daca tulburarea este grava, tratamentul se poate prelungi chiar pana la 2 ani.
Ce tratamente psihologice s-au dovedit eficiente pentru tratarea acestei tulburari?
In acest acest articol vom vorbi despre Terapia comportamentala dialectica (Dialectical behavior therapy – DBT), dezvoltata de Marsha Linehan, psihoterapeut si profesor la Universitatea din Washington.
DBT a fost primul tip de psihoterapie care s-a dovedit a fi eficienta in tratarea TPB in studiile clinice controlate (cel mai riguros tip de cercetare clinica). Acesta forma de psihoterapie este considerata tratamentul de prima linie pentru aceasta tulburare.
Pasi in interventia psihologica
Controlul comportamentelor care pun viata in pericol
In prima parte a tratamentului psihoterapeutul evalueaza gravitatea tulburarii. Daca intensitatea simptomelor este crescuta si exista dorinta din partea clientului sa-si faca rau prin autovatamare sau tentative de suicid, acestea sunt lucrurile care trebuie abordate in prima faza. Este necesar ca aceste aspecte sa fie abordate pentru ca viata clientului sa nu fie in pericol.
Scopul este de a realiza controlul comportamental prin invatarea unor noi comportamente care sa le inlocuiasca pe cele ineficiente. Aceste noi comportamente pot sa fie privite si ca niste abilitati menite sa ajute la construirea relatiilor, gestionarea emotiilor si gestionarea eficienta a diferitelor probleme de viata, asa incat peroana sa nu-si mai doreasca sa-si faca rau.
Gestionarea emotiilor
Traumele si invalidarea anterioara pot face ca suferinta sa fie de neacceptat, iar acest lucru poate determina pacientul sa inhibe emotia cu care se confrunta. In aceasta etapa este nevoie sa fie abordate traumele din trecut care au fost ”ingropate” datorita suferintei pe care acestea le provocau.
Una dintre cele mai importante strategii pentru controlul emotional este cea de mindfulness. Mindfulness-ul se refera la capacitatea de a trai, fiind constient intentionat de momentul prezent, fara a judeca sau a ramane atasat la un anumit moment. Pe scurt, un exercitiu de mindfulness presupune a observa, descrie si a participa la o activitate fara a o judeca. Scopul principal este de a permite clientului sa renunte la judecati si frici pe care le atribuie in mod normal situatiilor si emotiilor si sa se concentreze pe deplin pe o anumita activitate.
Un exemplu de exercitiu de acest fel: „Observa cand ascultati muzica, ce se intampla cu corpul tau la fiecare sunet, care este emotia pe care o induce fara sa judeci, doar sa observi”.
Imbunatatirea relatiilor
Unul dintre simptomele TPB este de a avea multe relatii intense si instabile. In relatiile cu prietenii si familia, cei care au borderline balanseaza intre extreme. Uneori isi idealizeaza persoana iubita si se simt foarte bine cu ea/el, iar apoi merg la cealalta extrema, catre antipatie si chiar ura.
DBT ofera abilitati importante pentru a imbunatatirea relatiilor. In timpul sesiunilor cu psihoterapeutul, pacientii cu borderline trebuie sa invete sa comunice mai bine cu apropiatii lor, sa-si exprime dorintele, sa se faca ascultati si validati atunci cand emotiile lor sunt coplesitoare. Cei care sufera de borderline interpreteaza eronat de multe ori comportamentele celorlati datorita fricii de abandon (de exemplu: ”daca nu raspunde la mesaje in scurt timp, cu siguranta vrea sa se desparta de mine”). De asemenea, cei cu borderline trebuie sa invete sa fie asertivi si sa-si gestioneze emotiile in relatii, asa incat sa nu-i raneasca pe ceilalti.
Una dintre cele mai mari lupte ale pacientilor cu borderline este sa ceara ceea ce doresc si este nevoie ca acestia sa invete sa faca acest lucru. Un exemplu de exercitiu de acest fel este acesta:
- Descrie situatia
- Exprima ce simti in legatura cu asta
- Cere ceea ce vrei
- Cauta sa o intelegi si pe cealalta persoana
- Acorda-i atentie ascultand-o
- Exprima ceea ce iti doresti
- Fii dispus sa negociezi
Stabilirea unor valori si obiective pe termen mediu si lung
Pacientii cu borderline sunt atat de axati pe emotiile lor si in a face fata la acestea ca de cele mai multe ori nu reusesc sa-si dea seama cine sunt si ce isi doresc. Astfel, isi formeaza un simt al sinelui fluid, schimbandu-si opiniile si preferintele destul de des fiind manati in principal de felul in care acestia se simt intr-un context sau altul.
Dupa ce acestia invata sa-si gestioneze emotiile si sa-si consolideze relatiile, este nevoie sa invete sa-si contruiasca o viata cu sens si semnificatie. Aceasta etapa a interventiei este axata pe stabilirea valorilor si scopurilor pe termen mediu si lung. Tot in acesta etapa, se poate aborda si implinirea spirituala (de exemplu: credinta in Dumnezeu sau in orice forma de divinitate), daca persoanele care urmeaza tratamentul sunt dechise la acest subiect. Aceasta etapa ii va ajuta sa depaseasca sentimentul de incompletitudine si sa obtina o viata mai implinita in care chiar si suferinta sa capete sens.
Daca intampini probleme pe care vrei sa le discuti impreuna cu un terapeut, specialistii Maze te pot ajuta.