Familiaritatea. Buna sau rea?

familiaritatea

Zilele trecute vorbeam cu o prietena foarte buna despre familiaritate, despre cat de mult confort se ascunde in interactiunile noastre, cat de multa acceptare si autenticitate exista la baza relatiei noastre. Si am zambit! Am zambit de drag, cu mandrie si poate cu intelepciunea omului care intelege ca autenticitatea se afla dincolo de ziduri si trauma.

Cum ne alegem oamenii din jur?

In functie de dinamica familiei in care am crescut, indiferent daca este una sanatoasa sau toxica, noi ne formam ca oameni. Ne stabilim principii si ne creionam un set de reguli dupa care ne ghidam in viata.  Un proces perfect natural, pe care, daca suntem atenti il vedem peste tot in jurul nostru.

Sa luam exemplele animalelor: o leoaica isi protejeaza puii, ii invata sa vaneze si sa se apere de pericole, asa cum si ea a fost invatata de mama ei leoaica atunci cand a fost pui. Este instinctiv sa transmitem generatiilor viitoare invatamintele dobandite de noi.

Este lesne de inteles ca daca leoaica nu isi invata puiul, metode eficiente de vanatoare, sansele de supravietuire ale puiului scad considerabil.

La fel ca puiul de leu si noi invatam de la parintii nostri modalitati de gestionare a situatiilor de viata. Daca parintii nostri nu sunt persoane asumate si autonome care si-au procesat propriile traume, sansele sunt mari ca noi sa imprumutam comportamentele lor disfunctionale si sa le tratam ca pe metode viabile de viata.

Semne ale unei traume nevindecate

  • Stima de sine scazuta
  • Incapacitatea de a cere ajutor
  • Frica de esec
  • Frica de succes
  • Iti faci rau tie sau altora
  • Anxietate/depresie

Sa spunem ca traiesti intr-o familie in care tatal tau este mai mult absent, preocupat doar de finante, iar mama ta este o persoana autoritara, impulsiva si de multe ori furioasa. Relatia parintilor tai este una mai mult de natura tranzactionala, iar dovezile de afectiune lipsesc cu desavarsire.

Iar TU, iti cauti locul in aceasta familie, crezand ca nu exista nimic mai normal.

Familiaritatea, pe care creierul tau o identifica imediat, te poate face sa atragi in viata ta persoane care reproduc comportamentele cu care esti obisnuit, fie ca sunt bune sau rele. Astfel poti alege, ca barbat, partenere care iti pastreaza viu sentimentul de familiaritate, partenere care sunt autoritare si furioase, precum mama ta. Nu este tocmai bine si tu simti asta de fiecare data dar este ceea ce cunosti si asta te poate predispune sa ramai in relatie mai mult decat este cazul. In cazul femeilor, ele pot interioriza sentimentul ca un barbat absent si inabordabil este ceea ce au nevoie.

De ce ne atrage familiaritatea?

Pentru ca la un anumit nivel simtim ca avem control, ca este ceva ce cunoastem si la care suntem deja adaptati, stim deja cum sa reactionam si avem gresita impresie ca ne descurcam cu situatia, indiferent de cat de nociva este pentru noi. De fapt, nici nu o identificam ca fiind nociva.

De aici ciclul nesfarsit de clisee: “Toti barbatii sunt la fel” ,“Toate femeile sunt isterice” etc

Nu, nu sunt toti barbatii la fel cum nu toate femeile au acelasi comportament si mod de a gandi. Se intampla doar ca tu sa atragi acelasi gen de oameni in jurul tau pentru ca te pierzi in “magia familiaritatii”.

Familiaritatea are darul de a ne imbata cu senzatiile ei de bine si confort dar poate fi si piedica noastra pentru progres si dezvoltare. Familiaritatea are o valenta extrem de pozitiva cand se intampla intre oameni asumati si autentici. Cand insa oamenii actioneaza din traumele lor, familiaritatea imbraca rapid haina tiparelor si a lectiilor. Cauta-ti oamenii potriviti pentru tine dar doar dupa ce ai stabilit CINE ESTI TU.

Pasi in redobandirea autenticitatii:

  • Cauta tiparele din viata ta – referindu-ne la relatiile de cuplu, analizeaza ce aveau in comun partenerii tai. Odata ce ai descoperit tiparul gandeste-te ce cauti la acesti oameni, ce vrei sa rezolvi pentru tine prin intermediul acestor oameni
  • Analizeaza-ti viata si trecutul – intelege-ti parcursul, cum ai ajuns omul de astazi. Cat din tine reprezinta suma mediului si a familiei in care ai crescut?
  • Stabileste ce functioneaza pentru tine – inconjoara-te de oameni cu valori similare cu ale tale. Cauta progresul in tot ceea ce faci.
  • Descopera-te – asa cum esti tu, cu defecte si calitati. Cauta-ti propriul drum, independent de altii si fii omul care iti doresti sa devii.
  • Accepta-te – ca un univers complex si fascinant ce esti.

“Cea mai mare datorie in viata este cea fata de tine!”

Incepe cu tine si vei transmite binele si in jurul tau. Daca ai nevoie de suport pe parcursul procesului tau personal, psihologii Maze te pot ajuta.  

Familiaritatea este un sentiment minunat atunci cand se manifesta intre oameni autentici, sinceri si deschisi. Pentru cei care inca se lupta cu traumele trecutului, familiaritatea poate da doar un fals sentiment de control si te poate arunca intr-un ciclu nesfasit de experiente similare. Sta in puterea ta sa opresti pilotul automat si sa preiei directia propriei vieti. Tu ce o sa alegi?

Daca iti plac articolele noastre urmareste-ne pe paginile noastre de Facebook si Instagram, unde postam saptamanal continut nou si actual din domeniul psihologiei.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top