Adicțiile și cauzele lor

droguri adictii

Fiecare dintre noi avem obiceiuri ce nu ne sunt cu adevărat de folos, în spatele lor ascunzându-se motive de care deseori nu suntem conștienți. Adicțiile, în general, au la bază experiențe traumatizante, lipsuri sau dorințe, prin care se încearcă umplerea golurilor sau dorința de siguranță. Se manifestă atunci când o nevoie nu poate fi satisfăcută, ori se dorește uitarea unor evenimente. Adicția poate fi de dulciuri, alcool, droguri sau medicamente și se instalează treptat în psihic. Cea mai comună este aceea de a adopta un comportament ce nu ne caracterizează sau nu ne ajută cu adevărat, cum ar fi dependența de tutun, care, din dorința de a aparține unui grup sau din dorință de validare, aceasta este însușită.

Trauma cauzează dezechilibre psihice și emoționale, reprezentând o situație ce a depășit capacitatea individului de apărare. Aceasta lasă urme adânci în emoții și suflet, de unde se naște nevoia de victimizare și sentimentul de neputință. Unii, pentru a uita trauma sau a depăși efectele ei,

aleg calea alcoolului, sperând că această soluție este cea potrivită. Pe moment, alcoolul are rol anxiolitic, ce relaxează individul și-i oferă impresia de detașare. Alteori, îl face energic sau bine-dispus, aceste emoții fiind induse pe cale artificială și lasă falsa impresie că lucrurile se vor îndrepta și vor reveni la normal. În alte situații, oferă curajul de a spune lucruri și de a fi deschis, ceea ce-i de ajutor atunci când dorește să spună ce este ascuns în suflet. Alcoolul, poate fi considerat o șansă de a depăși statutul și sentimentele de victimă. Cel dependent de alcool își otrăvește constant mintea cu presupuse efecte pozitive. Nevoia de recunoaștere

Este o nevoie de bază în societatea actuală și dă sentimentul de mulțumire de sine sau de încredere în forțele proprii. Venită din partea unui grup de prieteni, colegi, familia sau oricare alt grup, îi aduce individului autoritate, importanță și popularitate. Nevoia de recunoaștere o găsim la naționalități și popoare. Este cea care îl face pe individ să se compare cu ceilalți, pentru a încerca să își descopere și să își reclame autoritatea și posibilitatea de a decide pentru el, dar și pentru ceilalți.

În această situație, se apelează la unele stimulente precum alcoolul, drogurile, anumite plante, care pot da individului curaj, energie, autoritate. Sau îl pot face să creadă că, fără aceste adicții, nu are energia sau curajul necesar pentru a-și atinge scopul. Dorința de a fi iubit și apreciat

În cazul acestor nevoi, adicțiile creează senzația că ai mai mult curaj, popularitate, că ești mai interesant și mai haios, exemplul cel mai elocvent ar putea fi comportamentul social în cluburi sau baruri. Amețeala produsă de alcool sau, după caz, droguri, dau curajul necesar pentru a lega noi relații sexuale sau de iubire. Același lucru se întâmplă la întâlnirile din firme, team-building, sau training-uri. În cadrul acestora și cu ajutorul alcoolului, pot în sfârșit să se desfășoare. De cele mai multe ori, făcându-se de râs.

Dorința de a face parte dintr-un grup

Este una dintre cele mai comune nevoi umane, având în vedere că noi, oamenii, suntem ființe sociale. Este cea mai întâlnită nevoie umană. Prin societate ne construim valorile, viitorul, nevoile. Deseori, din păcate, pentru a putea fi acceptat, individul adoptă comportamentele grupului, chiar dacă acestea sunt nocive, dăunătoare. Iar dacă îi este rușine, sau se simte timorat, adicțiile par cel mai simplu instrument de a se comporta așa cum o cere grupul.

Cum se rezolvă o adicție? Se poate depăși? Da, adicțiile pot fi depășite și rezolvate. Pentru aceasta, avem nevoie în primul rând, să apelăm la un specialist: psihoterapeut, medic de familie, psihiatru. Însă, e important să avem în vedere faptul că e un proces întreg de dezvoltare personală. Primii pași pot fi mai dificili, până ce se depășește zona de confort, dar rezultatele sunt întotdeauna remarcabile.

Psiholog Dani C. Burlă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top