Gelozia reprezintă un steag roșu asupra căruia este necesar să ne concentrăm pentru a evita să se transforme într-un comportament dăunător.
Gelozia te poate ghida pe un drum periculos, principalele tale preocupări fiind monitorizarea obsesivă a relațiilor și locurilor în care se află partenerul tău. Acest gen de comportament poate duce spre distrugerea definitivă a relației și a încrederii în partener.
Ce favorizează gelozia?
- Încrederea scazută în sine
- Nevroza – tendința generală de a fi moody, anxios sau instabil emoțional
- Sentimente de nesiguranță și posesivitate
- Frica – tendința de a crede că nu ești suficient de bun pentru partenerul tău
- Stil de atașament anxios – orientare cronică spre relațiile romantice care sunt stăpânite de teama de a nu-ți pierde partenerul sau de a nu fi pe placul lui.
Toți factorii care mențin și încurajează gelozia ne vorbesc despre insecuritățile nostre și nu despre cât ne iubim partenerii.
Ce putem face dacă suntem geloși?
Evită situațiile care îți pot activa false suspiciuni
În realitatea actuală, cei care experimentează gelozia, au tendința de a supraveghea activitatea partenerului pe rețele sociale. Cu cât caută mai adânc cu atât găsesc mai multe motive să se îngrijoreze. Investește aceasta energie în activități plăcute, care să te ajute să te dezvolți.
Lucrează cu tine
Alege să îți întărești încrederea în tine și în partenerul tău. Stima de sine poate fi crescută prin înfruntarea propriilor limitări și frici, singur sau alături de un terapeut.
Comunică deschis cu partenerul tău
Dacă ai identificat tendința ta spre gelozie comunică-i asta partenerului tău dar alege un discurs constructiv. Dacă abordarea ta cuprinde furie, sarcasm sau reproșuri oprește-te ACUM. Expune problema cu calm și încercați să ajungeți împreună la o soluție. Acest lucru îl va împiedica pe partener să devină confuz cu privire la comportamentul tău. Uneori gelozia este justificată. Dacă partenerul tău a avut o aventură sau ți-a trădat încrederea într-un fel sau altul, aceasta poate fi o problemă serioasă. Dar dacă gelozia ta se activează la “lucruri mici”, nu ii arați celuilalt că îl iubești ci doar îți expui propriile insecurități.