Tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC)

tulburarea obsesiv compulsiva

Ce este tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC)?

Tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC) este o tulburare psihologica caracterizata de ganduri care apar sub forma de obsesii. Obsesiile sunt nedorite si foarte suparatoare  si de regula conduc spre compulsii (dorinta de a face ceva din nou si din nou pentru a ameliora anxietatea cauzata de obsesii). Nu este obligatoriu ca intotdeauna obsesiile sa fie acompaniate de compulsii, insa in majoritatea cazurilor acest lucru se intampla.

Exemple de obsesii intalnite frecvent:

• Teama de a contacta o boala, cum ar fi cancerul;

• Teama de a nu vatama sau ucide pe cineva, de obicei o persoana apropiata;

• Teama de a nu uita ceva nefacut, de exemplu, stingerea gazului sau inchiderea usii;

Compulsiile sunt adesea denumite si „ritualuri”.

Exemple de compulsii:

• Spalarea sau curatarea excesiva, de exemplu, spalarea pe maini de foarte multe ori pe zi;

• Verificarea, de exemplu, persoana verifica de mai multe ori daca a inchis usa cu cheia;

• Aranjarea obiectelor intr‑o anumita ordine, de exemplu verificarea aranjarii total simetrice a obiectelor pe birou;

Toata lumea are anumite tabieturi, obiceiuri sau ganduri care se repeta uneori, insa in cazul TOC aceste ganduri si compulsii marcheaza semnificativ viata de zi cu zi. In cazul celor care sufera de TOC, obsesiile si compulsiile dureaza cel putin o ora/zi, par a fi dincolo de controlul acestora, sunt extrem de neplacute si interfera cu munca, viata sociala si cu alte domenii ale vietii.

Este important de mentionat ca persoanele care sufera de TOC stiu ca gandurile si obiceiurile lor nu au sens. Nu le fac pentru ca se bucura de ele, ci pentru ca simt ca nu pot renunta si se simt prinsi. Si daca se opresc, se simt atat de rau incat incep din nou.

Care sunt cauzele?

Expertii din domeniu nu au aflat inca cu exactitate ceea ce cauzeaza TOC . Un cumul de factori genetici, neurologici, comportamentali, cognitivi si de mediu contribuie impreuna la acesta tulburare.

Studiile neurologice au aratat ca creierul persoanelor cu TOC functioneaza cu diferente caracteristice. Genele care afecteaza modul in care creierul raspunde la dopamina si serotonina, joaca un rol important in aparitia tulburarii.

Factorii de risc al TOC includ: nn parinte cu TOC, depresie, anxietate, ticuri, trauma, istoric de abuz fizic sau sexual in copilarie.

Care este tratamentul pentru TOC?

Nu exista nici un remediu pentru a vindeca complet aceasta tulburare, insa exista posibilitatea de a ameliora simptomele prin a gestiona obsesiile si compulsiile care afecteaza viata prin medicamente, psihoterapie sau o combinatie dintre cele doua.

Cum ajuta psihoterapia si medicatia?

  • Psihoterapia cognitiv-comportamentala s-a dovedit ca fiind eficienta pentru reducerea simtomelor TOC. Prin acest tip de psihoterapie persoanele care sufera de TOC invata sa-si managerieze gandurile si imaginile obsesive. Cei care urmeaza acest tip de tratament invata sa-si gestioneze obsesiile fara sa recurga la compulsii sau la suprimarea acestora. Practic, persoanele cu TOC invata ca oricat ar fi de inspaimantatoare obsesiile acestea nu se adeveresc sau nu sunt mai probabil sa se intample doar pentru ca anumite compulsii sunt efectuate. O alta metoda de a gestiona simptomele acestei tulburari este de a preveni compulsiile associate obsesiilor. Psihoterapeutul este cel care indruma abordarea treptata a fricilor si temerilor pana cand persoana care sufera de TOC le poate confrunta singura, fara sa mai efectueze comportamentele compulsive.
  • Medicatia. Medicamentele psihiatrice pot ajuta la diminuarea obsesiilor si a compulsiilor. Ca tratamentul medicamentos sa-si faca efect, este recomandata o perioada de 2 pana la 4 luni in care pacientul sa urmeze si un program de psihoterapie in paralel. Conform studiilor de specialitate, in peste 56‑60% dintre cazuri, tratamentul medicamentos are un efect benefic, insa multi pacienti experimenteaza recaderi dupa finalizarea acestuia. Din acest motiv, tratamentul medicamentos trebuie intotdeauna completat cu interventia cognitiv‑comportamentala deoarece in cadrul psihoterapiei pacientul invata cum sa previna recaderile.

Daca ti se intampla des sa te simti coplesit de griji sau obsesii, specialistii Maze te pot ajuta. Tulburarea obsesiv-compulsiva ne poate afecta grav viata dar procesul psihoterapeutic ne poate ghida spre metode sanatoase de a face fata problemei.

Postam saptamanal informatii relevante din domeniul psihologiei pe paginile noastre de Facebook si Instagram. Alatura-te comunitatii Maze si spune-ne povestea ta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top