Ce este burnout-ul si cum poate fi invins?

Te-ai intrebat vreodata ce este burnout-ul si cum poate fi invins?

Burnout-ul este una dintre realitatile angajatilor din ziua de astazi. Presiunea pentru un job mai bun, rezultate mai bune, bonusul de la final de an, asteptarile pe care le au prietenii si colegii de la noi, asteptarile noastre de la noi insine, toate pun o mare presiune care uneori ne duce in pragul colapsului.

Dar ce este burnout-ul?

Burnout-ul sau epuizarea este senzatia de oboseala fizica si psihica prelungita, declansata de o actiune. Burnout-ul sa manifesta in general la locul de munca, iar pandemia a acutizat si mai tare acest fenomen.

Amenintarea pierderii locului de munca este un catalizator pentru burnout, de aceea e important sa recunoastem acest fenomen si sa-l gestionam corespunzator.

Burnout-ul are implicatii atat in sanatatea emotionala, cat si in cea fizica. Pacientii care sufera de burnout experimenteaza stari de anxietate, epuizare fizica si mentala prelungita, se confrunta cu tulburari gastrice, tulburari de somn, lipsa poftei de mancare, lipsa energiei si stres prelungit, care pe termen lung pot avea efecte devastatoare.

Yass. Persista de ceva timp, dar asta pt ca am facut greseala sa lucrez vreo 2 ani jumate, aproape 3, fara oprire (fara concedii, dormit pe la birou, dormit putin) consecintele manifestandu-se si fizic. Am devenit din ce in ce mai constient cand in discutiile cu diferiti oameni am realizat ca ei aveau impresia ca eu am 34-35 de ani :)), eu avand 27/28 (in functie de perioada). 

Problema in domenii creative este ca uneori proiectele nu au o finalitate clara, iar noi nu lucram 9/5 ca atunci cand ajungem acasa, sa ne luam mintea de la munca. Chiar si cand dormim ne vin idei legate de munca si daca nu-ti stabilesti concret niste ritualuri, in special ceva de tip journaling sau prin care efectiv sa scoti din minte toate ideile si sa-ti faci planul pentru a doua zi (task-uri + prioritizarea lor) ori dormi cu mintea incarcata si ai parte de un somn slab calitativ, ori dormi cu griji sa nu cumva sa uiti chestii pe care le ai de facut urmatoarea zi. 

Acum e mult mai ok, dar sunt multe variabile interconectate ce tin si de profesional si personal si se influenteaza reciproc.

Iulian

Constientizeaza problema

yeap, e foarte real si poti sa il simti si pe corp. nu e doar asa, o oboseala, iti iei o zi libera si a trecut. asa am invatat sa iau in serios faza aia ca tre’sa ai grija de tine intai, ca sa poti sa ai grija de orice altceva (job, clienti, fie ce o fi) –

Olivia

In rollercoaster-ul profesional trebuie sa fii constient:

  • care sunt scopurile pentru care ai fost angajat
  • care sunt obiectivele tale profesionale si personale de dezvoltare
  • ca trebuie sa prioritizezi aceste aspecte in functie de sezonalitate, context, resurse, in mod realist

Odata ce ti-ai clarificat motivele pentru care mergi la lucru, vei putea lua o decizie legata de burnout.

Primul pas este sa constientizezi problema, sa accepti ca:

  • esti obosit si ca ai nevoie de o pauza si de un moment de respiro pentru tine
  • trebuie sa-ti limpezesti mintea si sa te uiti cu un ochi obiectiv la lucrurile pe care le ai de facut

Uneori prioritizarea defectuoasa ne face sa muncim mai mult, dar nu neaparat mai productiv.

O minte obosita nu poate sa performeze la adevaratul potential si sa aduca rezultate foarte bune, asadar work smarter, not harder.

Daca ma intrebi daca se misca un pahar cu apa care era pus pe o masuta de cafea din fata mea, raspunsul este da.

Sorin

Cand esti obosit poti face greseli din neatentie sau poti efectua sarcini uzuale intr-un interval mai lung de timp.

Asadar, analizeaza sursa burnout-ului!

Uneori, neincrederea aratata de colegi sau manageri, alteori targetele nerealiste impuse de conducere si chiar cultura organizatiei de a munci cat mai mult ne fac sa ajungem in pragul burnout-ului, cu consecinte emotionale si fizice deloc de neglijat.

Fa o investigatie medicala

Burnout-ul este recunoscut si de catre medici, care, paradoxal, sunt una dintre categoriile profesionale cel mai afectate de burnout.

O vizita la medicul de familie iti poate oferi o noua perspectiva. Analizele medicale efectuate la zi, un concediu medical, o serie de vitamine, un regim alimentar si de viata adecvat te pot ajuta sa te puna din nou pe picioare si sa-ti schimbi stilul de viata cu unul sanatos din toate punctele de vedere, fara exagerari.

Detaseaza-te si priveste lucrurile obiectiv

Dupa ce te-ai dat un pas in spate si ai privit situatia cu un ochi obiectiv, poti sa iei deciziile care sa te aduca in zona de confort emotionala si fizica in care munca sa devina o implinire, si nu o corvoada, si sa gasesti o balanta sanatoasa intre viata profesionala si cea personala.

Dupa ce ai constientizat problema, ia o pauza sa te refaci mental si fizic, apoi pune pe foaie aspectele care te nemultumesc la locul de munca. Dupa ce le-ai identificat, gaseste solutii pentru fiecare dintre ele.

Poate uneori spui prea des DA, fara sa te gandesti ce impact ar putea avea asupra ta pe termen lung.

Alteori, poate faci lucruri nice-to-have pe langa cele pe care trebuie sa le faci si de care esti direct responsabil.

Simplifica, elimina si ramai cu lucrurile care contribuie la obiectivele tale personale si cele profesionale, asigurandu-te ca esti pe aceeasi lungime de unda cu cele ale angajatorului.

Uneori, s-ar putea ca pur si simplu acel job sa nu ti se potriveasca, si atunci singura iesire din burnout este schimbarea lui.

Discuta cu un psiholog despre burnout

Suntem prea ocupati pentru a gasi timp pentru noi insine, iar tocmai acest lucru ne duce intr-un cerc vicios.

Inainte de a lua decizia de a parasi locul de munca actual, asigura-te ca ti-ai clarificat gandurile si ca nu vei sari din lac in put.

Asadar:

  1. fa-ti o lista de lucruri care te nemultumesc la actualul loc de munca. Scrie ce anume te face sa muncesti mai mult, apoi actioneaza la sursa.
  2. noteaza-ti lucrurile care sunt esentiale pentru tine: intelegerea cu colegii, o relatie buna cu superiorul ierarhic, flexibilitatea, comunicarea etc. Proiectele care sa te motiveze intrinsec sunt esentiale pentru un balans sanatos intre viata personala si cea profesionala.

Asadar discuta cu un psiholog despre cum sa gestionezi emotiile la serviciu pentru a evita epuizarea emotionala si fizica la locul de munca.

Doar asa poti iesi din cercul vicios.

Daca te confrunti cu situatii delicate la locul de munca in aceasta perioada, poti sta de vorba cu unul dintre psihologii MAZE CENTERprogramandu-te la o sedinta de consiliere psihologica online sau offline, in Cluj-Napoca.

Pana la finalul anului, la orice sedinta de consiliere efectuata de tine, poti oferi 1 sedinta de consiliere gratuita la MazeCenter. Promotia se aplica o singura data. Apeleaza 0749183354 pentru detalii.

Daca ti-a placut articolul „Ce este burnout-ul si cum poate fi invins?”, urmareste-ne si pe Instagram si fii la curent cu noutatile MAZE CENTER!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top