Cuprins
Te-ai intrebat vreodata ce este sindromul impostorului si cum poate fi depasit?
Ti s-a intamplat vreodata sa depui efort in viata profesionala si TOTUSI sa simti ca…
- rezultatul final nu este unul satisfacator
- ceva putea fi facut mai bine
- primesti lauri nemeritat de la colegi sau cunoscuti?
Traiesti cu sentimentul ca esti un impostor care a reusit sa-si construiasca o cariera profesionala, dar traiesti permanent cu gandul ca vei fi demascat, ca, de fapt, nu esti atat de bine pregatit precum pretinzi ca esti/cum te vad ceilalalti?
Atunci probabil esti afectat/a de sindromul impostorului.
Ce este sindromul impostorului si cum poate fi depasit?
Acest fenomen este cunoscut in literatura de specialitate sub numele de „sindromul impostorului” si a fost consemnat in anii ’70 pentru prima oara de catre Dr. Pauline Clance si Dr. Suzanne A. Imes, in urma unor patern-uri depistate in cadrul sedintelor de terapie cu femei care aveau cariere de succes.
Autoarele teoriei au observat la femeile participante la aceste sedinte de psihoterapie ca, desi aveau o cariera sau realizari profesionale importante, femeile se indoiau de propria validare profesionale, gandind ca nu li se cuvin meritele cu care au fost investite.
Pe cine afecteaza sindromul impostorului?
S-a constatat ulterior ca nu doar femeile sunt victimele sindromului impostorului, ci si barbatii sunt afectati in egala masura de acest fenomen.
Fenomenul sindromului impostorului apare la persoanele pregatite profesional, insa care au permanent indoiala ca nu sunt veridice, ca pot fi oricand demascate, ca rolul/pozitia pe care o ocupa nu este meritata.
Acest autosabotaj le retine sa acceseze un job mai bun din ierarhia companiei sau sa participe la diferite actiuni. Se poate intampla ca din pricina aceastei modestii, sa devina supracalificate si atunci sa fie excluse de la unele activitati, tocmai din motivul asteptarilor pe care le-ar putea avea.
Cauze premergatoare sindromului impostorului
Presiunea de la job, mai ales din timpul pandemiei, alaturi de avalansele de informatii la care suntem expusi, toate acestea ne imping sa facem lucruri din ce in ce mai notabile si proiecte din ce în ce mai complexe, fara a ne bucura de rezultatul final prea mult timp, pentru ca urmatorul task asteapta deja pe to do list.
Cum poate fi depasit sindromul impostorului
In primul rand, trebuie sa-l recunoastem. Sa fim constienti ca urmele de indoiala despre propria persoana, minimalizarea realizarilor si neasumarea rezultatelor favorabile pot fi semne ale acestui sindrom.
Eu cred ca experimentez sindromul impostorului cel putin o data pe an, indiferent unde lucrez, sau poate si pe plan personal.
Out of nowhere, incep sa ma gandesc ca poate nu e destul ce fac, poate am ajuns printr-un noroc intr-o situatie OK, ma framant un pic si, de cele mai multe ori, ajung si sa fac ceva in sensul asta, deci cred ca totul e bine, cand se sfarseste si mai bine.
Mai un curs, mai citesc chestii care sa imi mai dezvolte skill-urile mai mult decat sunt dezvoltate deja.
Ultima oara cand m-am confruntat cu chestia asta a fost vara trecuta si am sfarsit inscrisa la ASE la Cibernetica.
This one went a bit too far, dar a fost cea mai buna alegere.
Irina
Asadar, trebuie sa ne lua un moment pentru noi sa intelegem situatia si sa ne bucuram de rezultate, pur si simplu. O pauza ne poate lua valul de pe ochi si ne poate face sa realizam ce multe lucruri am facut, si cu ce efort.
Evalueaza-te obiectiv
Fa o lista cu realizarile tale si tine un jurnal in care notezi progresele pe care le faci, asa vei vedea ca in spatele a ceva ce ti se pare simplu si natural de facut, sta mult efort pe care l-ai depus in timp.
In felul acesta vei vedea ca eforturile sunt considerabile si ca nu ai de ce sa te indoiesti de calitatile tale.
Norocul este de asemenea considerat un factor de reusita larg raspandit. Oamenii considera ca realizarile pe care le au se datoreaza unor conjuncturi favorabile, dincolo de propriile calitati.
Accepta si insuseste-ti feedback-ul pozitiv
In cultura noastra complimentele sunt privite cu scepticism, insa pentru moralul unui om, ele fac foarte bine. De cele mai multe ori le refuzam politicos si ne dezicem de succesele noastre, insa e bine ca din cand in cand sa ne intoarcem la feedback urile pozitive primite, pentru a gasi energia de a merge mai departe.
Cere feedback si pastreaza-l scris undeva, pentru a te putea intoarce la el cand te simti deznadajduit/a.
Stabileste-ti standarde realiste pentru a evita sindromul impostorului
Sarim din task in task, din proiect nou in proiect nou, din demonstratie in demonstratie, si, la final, ne intrebam daca meritam ce ni se intampla.
In goana dupa succes, multi dintre profesionisti isi propun standarde mult prea inalte pe care nu le pot indeplini de cele mai multe ori. Si atunci apare sentimentul de frustrare, de neincredere in propria persoana.
Asadar, fii bland/a cu tine atunci cand iti stabilesti obiectivele si standardele, inconjoara-te de oameni care aduc energie creatoare in jurul tau si vei vedea ca increderea in fortele proprii va spori.
Discuta cu un psihoterapeut despre sindromul impostorului
Persoanele care sufera de sindromul impostorului se confrunta cu anxietate, depresie, neliniste prelungita, si, desi sindromul impostorului nu este considerat o maladie psihoemotionala, este nevoie de ajutor de specialitate pentru a fi depasit.
Altfel sindromului impostorului poate conduce la workaholism si chiar burnout, in fuga dupa confirmare si perfectiune profesionala.
Daca si tu te confrunti cu sindromul impostorului, discuta cu psihoterapeutii MAZE CENTER, programandu-te la o sedinta de consiliere psihologica online sau offline, in Cluj-Napoca.
Pana la finalul anului, la orice sedinta de consiliere efectuata de tine, poti oferi 1 sedinta de consiliere gratuita unui prieten la MazeCenter. Promotia se aplica o singura data. Apeleaza 0749183354 pentru detalii.
Daca ti-a placut articolul „Ce este sindromul impostorului si cum poate fi depasit?”, urmareste-ne si pe Instagram si fii la curent cu noutatile MAZE CENTER!