7 metode de gestionare a conflictului

Conflictele sunt inerente in viata noastra, asa ca afla din articolul nostru 7 metode de gestionare a conflictului.

Suntem atat de diferiti, din punct de vedere al nivelului de educatie, profesiei, culturii, temperamentului si profilurilor psihologice, valorilor, experientelor, incat aproape ca nu putem evita aparitia conflictelor.

Conflictele pot aparea oricand, atat in viata personala, cat si in cea profesionala, iar o societate sau o cultura organizationala competitiva pot favoriza aparitia conflictului.

Modul in care gestionam conflictele ne influenteaza direct viata personala si profesionala, asadar aceste 7 metode de gestionare a conflictului te vor ajuta sa abordezi cel mai potrivit scenariu pentru tine, luand in considerare cateva avantaje si dezavantaje.

Inainte de a trece la 7 metode de gestionare a conflictului, trebuie sa intelegem natura conflictului.

Conflictele pot fi:

  • interioare, in care sunt supuse analizei intrebari, ganduri, prioritati, valori morale personale etc
  • interpersonale, in cadrul unor relatii intre profesionisti, profesionisti-pacienti/clienti, in cadrul unor grupuri mai mici sau mai mari, intre parteneri de viata sau de business etc
  • organizationale, in cadrul unor companii, departamente, colegi, manageri-angajati, in cadrul acestor tipuri de conflicte cel mai adesea sunt dezbatute conduite, proceduri organizationale, norme etc

Insa ce este conflictul?

Conflictul este o stare de tensiune/dezaprobare intre valorile/credintele/prioritatile unor persoane sau ale unor grupuri care poate sau are potentialul de a cauza daune.

Care pot fi cauzele conflictului?

Conflictele pot avea diverse cauze, de la amenintari legate de statut, opinii sau credinte contrare, pana la neincredere ori interese contradictorii.

Cum gestionezi conflictul?

Pe cele personale cu acceptare, calm, dar mai ales comunicare.

Cu cele profesionale e mai greu, pentru ca se nasc conflicte de valori, iar la clienti nu poti sa renunti atat de usor. Totusi, cred ca se rezolva prin transparenta si, desigur, comunicare.

Radu

Conflictul este perceput adresele negativ, din cauza disconfortului resimtit, insa, gestionat corespunzator, conflictul poate produce schimbare pozitiva.

Asadar iata care sunt principalele 7 metode de gestionare a conflictului:

  1. Evitarea apare de obicei in interactiunile interpersonale, cand:
    • conflictul poate fi ignorat pentru ca exista alte mize in aceasta relatie
    • daca una dintre parti cedeaza
    • daca acest conflict nu este rezolvabil
    • Aceasta abordare are unele avantaje: conflictul poate fi trecut cu vederea insa, daca miza este cu adevarat importanta pentru una dintre parti, poate escalada sau reveni in discutie.
  2. Acceptarea apare atunci cand una dintre parti este nevoita sa dea un pas in spate si sa accepte partea celuilalt. Acceptarea apare atunci cand:
    • mizele nu sunt atat de importante pentru una dintre parti si astfel renunta cu usurinta
    • Acesta abordare ar putea duce la un raport de putere dezechilibrat, care ar putea forta partea perdanta sa accepte si mai multe compromisuri.
  3. Competitia apare atunci cand timpul e foarte scurt si trebuie sa se ia o decizie rapid, iar ambele parti sunt interesate de castigarea disputei. Aceste abordari de tip competitie sunt benefice cand timpul este limitat si trebuie luata rapid o decizie, dar pot produce resentimente in tabara perdantilor.
  4. Compromisul apare atunci cand taberele negociaza si nu se ajunge la un pierzator si un castigator, ci ambele tabere fac concesii pentru a ajunge la o intelegere.
  5. Negocierea apare atunci cand mizele sunt importante pentru ambele tabere. Negocierea se poate purta la toate nivelurile. In negociere, ambele tabere obtin anumite avantaje in incercarea de a ajunge la un acord.
  6. Colaborarea apare atunci cand ambele tabere contribuie la gasirea celor mai bune solutii. Colaborarea e o abordare matura, care atrage dupa sine rezultate bune pentru rezolvarea conflictului, dar, de cele mai multe ori, dureaza foarte mult timp pentru a ajunge la un consens.
  7. Confruntarea taie conflictul de la radacini, iar obiectivele sunt clarificate inca de la inceput. Ambele tabere vor sa ajunga la un consens si pun cartile pe masa, presupunand un schimb puternic de energie.

Aceste 7 metode de gestionare a conflictului pot fi abordate in functie de context si de avantajele detinute de fiecare tabara.

Insa indiferent de metoda de gestionare a conflictului abordata, exista cateva reguli de aur:

  • adopta o atitudine binevoitoare, manierata fata de oponent
  • comunica in mod clar ceea ce iti doresti
  • clarifica ce concesii esti dispus sa faci pentru a pune capat conflictului.

Daca te confrunti cu dificultati in gestionarea conflictelor, psihoterapeutii si psihologii MAZE Center te pot ajuta sa le depasesti.

Daca ti-a placut articolul „7 metode de gestionare a conflictului”, urmareste-ne si pe Instagram, si fii la curent cu noutatile din domeniul psihologiei.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top