Cuprins
Comunitatea Maze, fie ca vorbim de echipa noastra de psihologi sau de cei care ne sunt sau ne-au fost clienti este definita in primul rand de curiozitatea cu care abordeaza viata. Suntem oameni dinamici, curiosi si iubitori de informatie.
Astazi, mai mult ca oricand, te invitam sa ne citesti. Astazi, de 01 Martie, o zi speciala pentru femei, ne-am pus pe hartie sufletul.
Speram ca marturiile si sugestiile noastre, femei ca tine, sa te ajute sa te descoperi/redescoperi si sa ne arati tuturor cea mai buna versiune a ta.
Iulia Cena-Dican – Psihoterapeut
”Intotdeauna apa invinge piatra, nu prin forta, ci prin perseverenta.” Confucius
“Energia feminina si cea masculina, sunt doua forte, care, asezate armonios, constientizate si onorate, ne imputernicesc si contribuie la sanatatea noastra emotionala si spirituala.
Din punct de vedere psihologic, energia feminina si cea masculina, nu definesc genul unei persoane, ci ambele exista in orice om, indiferent daca e femeie sau barbat. Energia masculina ne ofera directie, putere de decizie si e cea care ne ajuta sa ducem la bun sfarsit un proiect sau sa functionam dupa un ”to do list”. Este din pacate energia in care tindem sa ne pierdem ca femei si sa uitam ca e necesar sa o impletim armonios cu energia feminina. Daca energia masculina presupune sa fii precum un munte, de neclintit si ferm, energia feminina presupune sa fii precum apa, cu un scop spre care sa ”curg”, serpuind flexibil printre tot ce imi iese in cale si lasandu-ma purtata de viata spre unde vreau sa ajung.
Ca femei, traim intr-o lume plina de sarcini ce asteapta a fi bifate si ne este extrem de usor sa uitam ca suntem femei si ca a ne lasa in energie feminina, este natural si firesc. Energia feminina inseamna a aborda lumea cu creativitate si entuziasm, inseamna a da volumul mai incet la control si a ne lasa mai mult, cu incredere, in bratele momentului prezent.
Orice activitate pe care o fac poate sa fie realizata prin energie masculina sau feminina. Spre exemplu, atunci cand gatesc tinandu-ma strict de o reteta, sunt in energie masculina, cand las o doza de creativitate si ma joc cu ingredientele, intru in energie feminina, csnd dansez/pictez dupa un plan precis, sunt in energie masculina, cand ma las ghidata de ceea ce imi vine pe moment intru in energie feminina. Femeie, tu cat de frecvent te lasi cu incredere in bratele vieții?
Iti doresc o primavara de poveste, in care energia feminina si cea masculina sa se impleteasca in cel mai armonios mod cu putinta pentru tine!”
Cristina Costache – Psihoterapeut
„Pentru ca lucrurile sa aiba o ordine au nevoie la inceput de haos.”
“Jorden B. Peterson, in cartea 12 Reguli de viata, sustine ca femeia simbolizeaza haosul iar barbatul simbolizeaza ordinea, eu tind sa spun ca, echilibrul barbatului consta in haosul femeii iar echilibrul femeii consta in ordinea barbatului.
Pentru ca lucrurile sa aiba o ordine au nevoie la inceput de haos.
Femeia contemporana, este intuitia, cea care vede departe, care intelege totul, este inima credincioasa, este lacrima si ras, blandete si salbaticie, agonie si extaz, greseala si iertare.
Viata este un sir de alegeri, invata sa alegi intelept, pur, fara resentimente, bazandu-te pe intuitia feminina, pe practica unei vieti traite din plin.
Permiteti sa fii: echilibrul , puterea , flexibilitatea, independenta, gingasie, vulnerabilitate, frumusete ,iubirea dar mai ales haosul indispensabil din viata barbatului. Fii cine vrei tu sa fii, ia cate un strop din toate, permite ca iubirea celor din jur sa te inspire, fii cheia succesului in orice relatie si ai grija sa nu te pierzi pe tine niciodata! Nu uita, trusa de prim ajutor este intotdeauna la indemana ta, foloseste-o!”
Diana Cazanescu – Psihoterapeut
„Cultiva o gandire sanatoasa, rationala care sa te ajute in momentele grele”
“As incepe prin a spune ca femeile sunt asa de pretioase si asa de pricepute la atat de multe lucruri. Femeile sunt capabile sa aiba atat de multe roluri si sa se descurce foarte bine in fiecare dintre acestea (mama, sotie, femeie de cariera, prietena…). Cred ca fiecare dintre noi avem in vietile noastre cel putin o femeie care ne-a fost/ne este model.
Iata cateva sfaturi pentru o femeie echilibrata:
- Cultiva o gandire sanatoasa, rationala care sa te ajute in momentele grele.
- Ai rabdare cu tine insuti si renunta cat de mult poti la perfectionism (acesta te va bloca de multe ori in a face ceea ce-ti doresti si iti va manca timpul.
- Iubeste neconditionat asa cum iti doresti sa fii iubita. Exprima-ti intentional iubirea atat prin vorbe cat si prin fapte.
- Nu te lasa rapusa de emotiile negative puternice si incearca sa le accepti. Emotiile sunt doar emotii, ele vin si pleaca, oricat de neplacute sunt.
- Nu uita ca esti iubita si pretuita. Pretuieste-i mereu de aceia pe care te iubesc si iti sunt alaturi.
- Priveste pierderile si esecurile ca o oportunitate de a te redirectiona catre alte scopuri si planuri. O usa inchisa nu inseamna neaparat sfarsitul…
- Cultiva multumirea si recunostina (uite-te la ceea ce ai, nu te focaliza pe ceea ce-ti lipseste).
- Investeste mai mult in caracterul tau si cauta mai mult intelepciunea decat frumusetea (pentru ca aceasta oricum este trecatoare).
- Cauta sa ai o viata cu sens prin a-ti stabili valori, scopuri si planuri clare pe termen mediu si lung.”
Eniko Radut – Psihoterapeut
„Un echilibru mai bun, o lume mai buna!”
Femeile au parcurs un drum lung in ceea ce privește progresul si egalitatea. Ziua internationala a femeii (8 martie) a devenit o zi speciala, fiind celebrata in toata lumea. Originea acestei zile provine din lupta care s-a purtat de-a lungul istoriei, in jurul primului razboi mondial, pentru pledarea libertatii, egalitatii si importantei de rol in societate. Femeile isi asuma in continuare majoritatea sarcinilor casnice si familiale, pe langa cele profesionale. Uneori, in viata noastra intervine supraincarcarea, atunci cand suntem coplesite de sarcinile zilnice si tindem sa imbratisam stresul. Astfel, ne ramane putin timp pentru auto-ingrijire. In astfel de momente, simtim un dezechilibru pe plan emotional, iar reactiile noastre la stres pot fi necontrolate, apeland la emotii nesanatoase, iar revenirea la echilibru devine tot mai anevoioasa.
Credeti ca obtinerea echilibrului emotional este un proces absolut intamplator sau acesta poate fi controlat prin modul in care interpretam situatiile din viata noastra?
Echilibrul emoțional (autocontrolul emotional) reprezinta capacitatea noastra de a ramane calmi si rationali in timpul unei situatii stresante, atunci cand este necesar sa luam decizii bune. Acest echilibru ne permite o gestionare mai buna a emotiilor si manifestarea calmului in interactiunile cu semenii nostri. Echilibrul nostru emotional inseamna un flux sanatos de energie, de sange si de emotii. Acesta variaza in functie de nivelul nostru de toleranta la evenimente perturbatoare din viata si de resursele stocate in corpul nostru.
Vestea buna este ca orice femeie, atunci cand atinge epuizarea fizica sau psihica, poate sa aleaga un mod de gandire si un comportament care sa ajute la mentinerea acestui echilibru. Ne vin in ajutor anumite strategii, cum ar fi:
- Ascultarea mesajului fiziologic trimis de corpul nostru si constientizarea emotiilor resimtite prin autoreflectie, in mod ideal zilnic, astfel incat sa restabilim rapid echilibrul. Pentru constientizarea de sine, ne ajuta aprofundarea punctelor noastre forte și celor slabe.
- Observarea stimulilor care ne declanseaza raspunsuri pe parcursul zilei. O astfel de constientizare favorizeaza pastrarea ratiunii in luarea deciziilor bune si capacitatea de concentrare intr-o situatie dificila. Un obicei zilnic de meditatie ne poate ajuta in acest sens.
- Reevaluarea cognitiva este o alta strategie orientata pe antecedente. Reinterpretarea semnificatiei unei situatii, inainte ca raspunsul emotional sa fie pe deplin format, este esentiala, deoarece influenteaza puternic reactia emotionala care se va naste. Aceasta strategie este, adesea, folosita pentru a reduce un raspuns emotional negativ, cum ar fi de exemplu furia.
In cazul in care simti ca ai nevoie de un terapeut cu care sa parcurgi acest drum, pot sa-ti fiu alaturi pentru a invata impreuna strategii care sa te ajute in a face fata adversitatilor.”
Ioana Ciocotisan – Psihoterapeut
„Scrisoare de la psiholog”
“Minunata femeie,
E luna pe care poate ai asteptat-o tot anul pt ca este luna in care posibil sa primesti mai mult decat de obicei de la cei din jur, poate de la partenerul tau, de la copilul tau sau de la colegii tai. Brusc toata lumea vorbeste despre importanta femeii si astfel o sarbatoreste. Luna asta ti se recunoaste valoarea si munca pe care tu o depui zi de zi. Insa iti reamintesc ca sentimentele de a fi iubita, importanta, respectata este firesc sa le traiesti in fiecare zi. Din pacate, este inca destul de inradacinata ideea conform careia femeia nu este egala cu barbatul, iar tu draga mea, muncesti triplu in fiecare zi pentru a demonstra ceea ce esti in stare sa faci. Cred ca esti destul de obosita! Cate roluri joci in fiecare zi? De mama, de soție, de gospodina, de fiica, de prietena, de colega, de manager? Te invit sa te gandesti cat la suta din 100% acorzi in fiecare zi acestor roluri! Te invit sa te gandesti de ce faci ceea ce faci in fiecare zi. Poate simti inca presiunea de a multumi pe toata lumea, de a face totul perfect si absolut totul de una singura. Te invit de asemenea, sa te uiti pentru cateva clipe catre tine. Ce spune barometrul tau interior? Cum te simti? Care sunt emotiile tale? Care este nevoia din spatele emotiilor tale? De ce simti ceea ce simti? Probabil ai auzit ca cea mai importanta relatie din viata ta e relatia cu tine. Un cliseu, nu-i asa? Insa nimeni pe lumea asta, nu poate sa fie mai aproape de tine, decat poti fi tu, sa te inteleaga, sa te iubeasca, sa te respecte, sa te valideze și asa mai departe, asa cum poți face tu. Poate nici macar parintii tai nu au inteles asa de bine nevoile pe care le aveai, asa cum le intelegi tu. Asa ca te invit sa incepi sa iti dai tot ce ai nevoie si cat ai nevoie! Intreaba-te zilnic care e nevoia ta si fa astfel incat ea sa fie indeplinita. Fii atenta la barometrul tau interior si ori de cate ori te simti irascibila, trista, neputincioasa, anxioasa, etc, vezi care e nevoia din spatele acelei emotii. Emotiile tipa nevoile neindeplinite! E un semn ca rezorvorul tau are nivelul scazut. Incepe cu rolul de a fi pur si simplu si a te asculta. Stiai ca nu e nimic rau in a fi si atat, nimic mai mult? . Ce ai sa-ti spui? Uita-te care sunt limitele tale personale, vezi ce iti place și ce nu. Pe scurt, fa cunostinta cu tine! Pentru ca, vezi tu, nu poti sa-ti dai, daca nu sti ce. Momentele de introspectie, in care esti doar tu cu tine, te ajuta sa te intelegi, si sa faci curat la tine in suflet si in viata ta. Bun, deci, care e nevoia ta acum? Ai nevoie de timp, atentie, admiratie, iubire, aprobare? Ce poti face pentru tine ca sa simti toate aceste lucruri? Daca nu sti cum sa faci asta, gandeste-te cum ti-ar placea sa primesti toate acestea de la ceilalti. Vrei sa primesti flori? Cumpara-ti flori! Vrei atentie si timp? Ofera-ti atentie si timp! Vrei sa te simti validata si apreciata? Gandeste-te la toate succesele tale, la toate calitatile tale si spune-ti ce treaba buna faci! Da-ti o imbratisare! Priveste-te in oglinda si spune-ti ce vezi!
Te gandesti ca e datoria celorlalti sa te vada, sa-ti ofere toate acestea? Sigur, e firesc sa ne dorim ca cei din jur sa se comporte astfel cu noi, dar uneori poate nu au disponibilitatea necesara sau poate nu stiu cum sa o faca si atunci au nevoie de un pic de ajutor. Exprima-te! Spune cum vrei, cat vrei, ce vrei. Pentru ca fiecare stie sa iubeasca si sa ofere intr-un anume fel. Relatiile sunt bidirectionale, adica, fiecare are partea lui de responsabilitate pentru ca relatia sa functioneze. Ma refer la orice fel de relatie, nu doar la cea romantica, de cuplu. Priveste relatia ca o entitate, ca un copil pe care este necesar sa-l cresti. Cat contrbui tu si cat contribuie celalalt? Si atunci, ca sa functioneze, fiecare este necesar sa exprime propriile nevoi si emotii, limite, asteptari. Trebuie ca ei sa stie? Oamenii sunt diferiti si fiecare simte diferit. Si atunci nu vei fi iubita asa cum vrei de partener ci asa cum stie el sa o faca. Nimeni nu poate citi ganduri, nimeni nu stie ce vrei, decat daca spui ceea ce vrei. Invata sa ceri!
Sa fii bine! Invata sa fii bine! Meriti!
Cu drag,
O alta femeie!”
La multi ani femeilor de aproape si de departe! Va dorim vise implinite si vieti fericite!
Saptamanal postam informatii actuale din domeniul psihologiei pe conturile noastre de Facebook si Instagram.
Sustine sanatatea mentala si sugereaza-ne subiectele tale de interes despre care sa scriem.