Cum gestionezi anxietatea: TIPS&TRICKS de pandemie

Cum gestionezi anxietatea? Iata cateva TIPS&TRICKS care sa te ajute pe timp de pandemie.

Anxietatea este o schimbare brusca a starii mentale si chiar fizice, o neliniste prelungita sau intermitenta, o stare necontrolata de teama, frica, teroare care se manifesta in anumite momente, atunci cand apar anumiti factori declansatori.

Anxietatea este una dintre cele mai frecvente tulburari psihice de care oamenii sufera, insa putini dintre ei apeleaza la un specialist pentru a o tine sub control.

In ultima perioada, anxietatea a crescut, amplificata de pandemia de COVID 19 si de starea de alerta si urgenta in care restrictiile impuse de autoritati au avut impact major in stilul de viata.

Pe langa teama de imbolnavire si pericolul care pandeste la tot pasul, izolarea si schimbarile obiceiurilor profesionale si sociale au contribuit la raspandirea anxietatii si instaurarea unei stari de depresie, revolta sau chiar atacuri de panica.

Dintre tipurile de anxietati, amintim anxietatea generala, care se manifesta pe o perioada mai lunga de timp, cea care se transforma in atacuri de panica – care produc mult mai mult disconfort – anxietatea specifica unei fobii (de a vorbi in public, teama de insecte, arahnide, animale etc), obsesiv-compulsiva – legata de anumite gesturi repetitive – anxietatea legata de o anumita dependenta (de droguri, tutun, alcool sau alte substante).

Exista o serie de factori care contribuie la declansarea anxietatii

  • chimici
  • fizici
  • emotionali

fiecare dintre acestia avand o influenta in manifestarea anxietatii. Asadar, pentru a depasi anxietatea trebuie intai sa fim constienti de ea si sa-i acordam importanta cuvenita pentru a o trata din toate punctele de vedere.

Factori Chimici

Lipsa serotoninei (hormonul fericirii) eliberata de creier alaturi de o predispozitie genetica pot conduce la manifestari ale anxietatii. De asemenea, pentru ca femeile produc mai putina serotonina decat barbatii, e indicat sa suplimenteze cantitatea prin alimente.

Asadar, e recomandat sa consumi alimente care te mentin sanatos si cresc nivelul de serotonina precum ciocolata sau bananele, prunele, avocado si ananasul, care contin aceasta substanta responsabila de buna dispozitie.

In plus, expunerea la lumina naturala reduce anxietatea si ajuta organismul sa se relaxeze si sa functioneze in parametrii optimi.

Factori Fizici

Miscarea contribuie la eliberarea energiilor negative si mentinerea unui tonus ridicat, asadar gaseste tipul de miscare care iti aduce bucurie si placere si practica-l. Poti alege dintr-o serie variata, astfel incat sa ramai consecvent. Poti incerca sporturile estetice precum dansul (de societate, contemporan, latino etc), sau cele de tip aerobic si gimnastica, de echipa, individauale, cu mingea, nautice, montane, cele de contact sau chiar… extreme, pentru a-ti mentine organismul in forma si psihicul la cote ridicate.

Factori Emotionali

Desigur, o stare fizica buna reduce anxietatea, insa exista o serie de factori emotionali care trebuie adresati, pentru a trata anxietatea la sursa.

Asadar: identifica momentele declansatoare ale anxietatii si atacurilor de panica si lucreaza la depasirea lor.

Iata TIPS&TRICKs cum sa gestionezi anxietatea pe timp de pandemie:

In primul rand, intreaba-te daca anxietatea este justificata sau doar o perceptie distorsionata a realitatii.

Odata constientizata, poti face progrese cu pasi mici care sa te ajute sa o depasesti complet. Poti apela la un specialist MAZE CENTER pentru acest lucru.

Odata ce ai identificat factorii anxietatii, poti incepe sa „lucrezi” la eliminarea sau diminuarea lor si la modul de raportare la acea realitate.

Cum gestionezi anxietatea: Munca iti provoaca anxietate? Iata cateva TIPS&TRICKS de pandemie

Daca stresul de la munca te impovareaza sau un deadline ori proiectele cu anumiti colegi sau superiori iti creeaza angoasa, s-ar putea sa nu fie mediul profesional potrivit pentru tine.

In cazul acesta, identifica punti de comunicare comune intre colegii/sefii tai si vezi cum poti schimba ceva la tine, inainte de a le cere celorlalti sa se schimbe.

Fii exemplul de care ai nevoie si vei vedea ca poti inspira o schimbare in bine si in jurul tau.

Cum gestionezi anxietatea: Munca de acasa iti provoaca anxietate?

Vezi partea plina a paharului: ai mai mult timp pentru tine!

Pandemia ne-a schimbat rutina si a creat insecuritate, dar poti vedea si partea plina a paharului: poti lucra de acasa si scuti timpul important pe care-l petreceai in trafic. Asadar, foloseste acest timp pentru tine, pentru cei dragi si vei vedea ca vei reduce anxietatea.

Da-ti log-out de la job pentru a reduce anxietatea

Lucratul de acasa a eliminat granita dintre munca si relaxare, asa ca e important sa elimini anxietatea prin impunerea propriei rutine: rezerva-ti un spatiu si un timp de lucru si fii astfel mai eficient si mai relaxat, preocupandu-te de aspectele personale in afara programului de lucru.

Da-ti asadar log-out de la e-mail-ul de serviciu sau notificari de la lucru in afara programului.

Controleaza informatiile pe care le consumi si instituie o rutina sanatoasa care reduce anxietatea

Daca munca iti permite, programeaza-ti orele la care verifici corespondenta electronica, implementeaza reguli in primirea e-mail-urilor la anumite ore, structureaza si automatizeaza task-urile zilnice si astfel te vei simti mai eliberat/a pentru a te preocupa de lucrurile care-ti aduc satisfactie si reduc astfel anxietatea asociata muncii in aceasta perioada dificila cu care nu ne-am mai confruntat inainte.

DETOX de mass-media

De asemenea, stirile negative iti pot afecta starea de spirit, asa ca o cura detox de mass-media iti poate reduce semnificativ anxietatea. Stabileste-ti sursele de informare, oficiale si cu o incredere crescuta, domeniile de interes si un ritual zilnic pentru a te pune la curent cu actualitatile.

De asemenea, un mediu de comunicare mai putin intruziv iti poate fi de ajutor in avalansa de stiri negative, de pilda, poti alege sa te abonezi la cateva publicatii si sa le verifici cand ai disponibilitate, decat sa primesti notificari intruzive care te alarmeaza.

Gaseste un hobby care te face fericit si reduce anxietatea

In plus, muzica relaxanta, desenul / pictura, mesajul si chiar o baie fierbinte cu mirosuri relaxante pot contribui la reducerea anxietatii.

Asadar, ia un loc pe canapea, respira aer curat si daca ai nevoie de un specialist care sa te ajute, apeleaza la MAZE CENTER.

Daca ti-a placut placut articolul „Cum gestionezi anxietatea: TIPS&TRICKS de pandemie”, urmareste-ne si pe Instagram si fii la curent cu noutatile MAZE CENTER.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top