Cuprins
Increderea in tine in perioada de convalescenta este extrem de importanta. Diagnosticarea cu o boala poate avea un impact emotional puternic si schimbari semnificative in stilul de viata al pacientului, indiferent de varsta.
Boli grave precum cancerul ori care au legatura cu traumatisme pot subrezi starea fizica, dar si pe cea emotionala, asadar perioada de convalescenta trebuie sa fie insotita de confort mental.
Pe langa diagnosticul propriu-zis si adoptarea unor noi obiceiuri care sa ii mentina sanatosi, exista o serie de factori care pot avea un impact puternic asupra starii mentale a pacientului.
Vizitele regulate la medic, interactiunea cu alti pacienti care le pot impartasi din experienta lor, articolele alarmante citite pe internet despre autodiagnosticare, reinventarea rutinei personale in jurul administrarii medicatiei pot deveni impovaratoare pentru o persoana, mai ales daca nu s-a mai confruntat pana atunci cu o boala mai severa.
De aceea, momentul aflarii diagnosticului trebuie sa fie unul cat mai confortabil pentru pacient, iar tratamentul medicamentos trebuie insotit de o sustinere emotionala din partea familiei sau a celor apropiati. O atitudine pozitiva poate fi un adevarat scut in fata bolii.
Asadar, in perioada de convalescenta, pacientii trebuie vindecati holistic, nu doar din punct de vedere al sanatatii fizice, ci si din punct de vedere al starii emotionale, astfel incat sa revina la o viata sociala armonioasa, in limitarile vremurilor pe care le traversam.
Iata deci cateva sfaturi pentru pacienti prin care perioada recuperatorie poate fi scurtata:
Reia rutina dinainte de diagnostic pentru a-ti recapata increderea in tine
Obiceiurile ne definesc si desi este o perioada dificila in care obiceiurile ni s-au schimbat tuturor, e important sa pastram o rutina personala care sa ne confere confort mental.
Ritualurile de dimineata precum savurarea unei cesti de ceai, ascultarea buletinului de stiri de la radio, gimnastica de inviorare, o plimbare in aer liber, inclusiv schimbarea in haine de zi sunt importante pentru mentinerea stimei de sine si unei stari mentale pozitive.
Revino la munca pentru a-ti recapata increderea in tine in perioada de convalescenta
Munca ne aduce nu doar securitate financiara, ci si satisfactii personale. Munca intr-o organizatie ne ofera sentimentul de apartanenta, satisfactia de a fi de ajutor cuiva, de a face un lucru cu insemnatate si ne mentine spiritul viu si curiozitatea la cote ridicate.
Daca diagnosticul o permite, reluarea activitatii profesionale poate contribui la o reintegrare mai rapida in viata sociala, lucru valabil inclusiv pentru munca de acasa.
La locul de munca, suportul colegilor este crucial spre recapatarea increderii si entuziasmului de a trai frumos si sanatos, asadar inconjoara-te de oamei pozitivi, chiar si de la distanta. 🙂
Scrie despre experienta ta pentru a-ti recapata increderea in tine in perioada de convalescenta
Scrisul poate functiona ca o terapie, are o functie de eliberare a energiei negative. Tinerea unui jurnal sau crearea unui blog personal, asumat sau chiar anonim, poate avea dublu rol: terapeutic si de ajutorare si inspiratie pentru cei care se confrunta cu aceleasi experiente.
O deprindere noua precum scrisul iti tine mintea conectata la actualitate si iti poate aduce un plus de incredere in tine si chiar prieteni virtuali.
Gaseste grupuri suport pentru a-ti recapata increderea in tine in perioada de convalescenta
ONG-urile iti pot oferi o mana de ajutor prin faptul ca te poti conecta cu experti si oameni care au trecut prin experiente similare. Acestea pot constitui un grup suport in cadrul carora sa-ti reiei activitatile si sa-ti regasesti placerea de a desfasura activitati.
De asemenea, in cadrul programelor derulate de acestea poti oferi consiliere celor aflati in nevoie, deci pot avea un dublu rol.
Fa schimbarile de care ai nevoie pentru a-ti recapata increderea in tine in perioada de convalescenta
In cazul multor boli, aspectul fizic al pacientilor se degradeaza, iar in unele cazuri rezolvarea micilor imperfectiuni ar putea contribui la recapatarea optimismului si increderii in sine, in special daca vorbim despre cancerul de san, una dintre cele mai frecvente boli care se manifesta in randul femeilor.
Adesea, pacientele diagnosticate cu cancer il inving printr-o operatie chirurgicala de mastectomie, chimioterapie si radioterapie, care pot avea efecte asupra aspectului fizic: pierderea parului sau extirparea unuia dintre sani joaca un rol important, iar suportul emotional al pacientelor in perioada de recuperare este extrem de important.
Asadar, multe dintre aceste femei apeleaza la operatii estetice de reconstructie, cat si la purtarea unor peruci care le ajuta sa se simta din nou frumoase si feminine.
Vorbeste cu un psiholog pentru a-ti recapata increderea in tine in perioada de convalescenta
Sanatatea emotionala e la fel de importanta ca cea fizica, de aceea cand treci printr-o boala trebuie sa nu fi singur. Iar daca vorbim despre o boala care presupune unele practici precum radioterapia sau chimioterapia, recapatarea increderii in sine dupa trecerea printr-o trauma poate fi crucial pentru o persoana, in special daca vorbim de tineri sau de femei.
Asadar, tranzitia catre o noua normalitate poate fi facuta mai usor alaturi de un psiholog de la Maze Center care te poate indruma cum sa-ti depasesti traumele si sa treci peste episoadele blocante pentru a avea viata pe care ti-o doresti.
Asadar, daca tu insuti/insati te confrunti cu aceste stari, aplica sfaturile noastre pentru a-ti recapata increderea in tine in perioada de convalescenta sau indruma persoana in cauza catre un specialist, fii alaturi de ea cu un sfat, o vorba buna si chiar fa un gest care sa ajute, cum ar fi sa-ti donezi parul unei fundatii pentru ca el sa se transforme intr-o peruca pentru o persoana diagnosticata cu cancer.
Daca ai nevoie sa discuti cu un psiholog din echipa Maze Center pentru a-ti recapata increderea in tine in perioada de convalescenta, solicita aici o programare.