Cuprins
In perioada copilariei, apar momente cand cei mici pot fi ingrijorati sau anxiosi daca intervin schimbari in ceea ce priveste mediul cu care ei sunt obisnuiti: incep scoala sau gradinita si patrund intr-o lume noua cu oameni noi sau se muta intr-o alta casa/oras. In continuare va vom prezenta cele mai comune tipuri de anxietate la copii.
Dar pentru unii copii, anxietatea le afectează zilnic comportamentul si gandurile, interferand cu scoala, casa si viata sociala. Acesta este momentul in care este posibil sa aveti nevoie de ajutor profesional pentru a-i aborda inainte de a deveni o problema mai grava. Deci, de unde stii cand anxietatea copilului tau a atins acest stadiu?
Cateva dintre semnele de anxietate la copii:
- Copilului ii este foarte greu sa isi mentină concentrarea
- Insomnii sau trezitul in miez de noapte cu cosmaruri
- Nu mananca suficient sau devin foarte pretentiosi cu mancarea
- Devin repede nervosi sau iritati si uneori isi pierd controlul facand scene
- Senzatie de incordare sau agitatie care poate fi urmata de vizite dese la baie
- Plang des fara motive intemeiate
- Se plang de dureri de burta sau ca nu se simt bine
Motivul declansarii anxietătii poate sa difere in functie de varsta copilului. Anxietatea de separare este mult mai frecventa in cazul copiilor mici, in timp ce copiii mai mari sau adolescentii se pot lupta cu anxietatea in ceea ce privește performanta școlara, relatiile sau sanatatea.
Ce tipuri de anxietate experimenteaza copiii?
Frica de ceva specific (Fobia)
Copiii se tem de obicei de monstri, caini sau apa. Aceasta este o parte perfect normala a creșterii, dar are potentialul de a deveni o fobie (un tip de tulburare de anxietate) atunci cand frica devine coplesitoare si afecteaza viata de zi cu zi a copilului dumneavoastra.
Se simt ingrijorati si anxiosi majoritatea timpului fara sa aiba un motiv intemeiat.
Desi este normal cei mici sa aiba frecvent frici si griji, unii copii anxiosi pot dezvolta o afectiune pe termen lung numita tulburare de anxietate generalizata atunci cand devin adolescenti.
Tulburarea de anxietate generalizata ii face sa se simta anxiosi cu privire la o gama larga de situatii si probleme, mai degraba decat la un eveniment specific.
Persoanele afectate de aceasta se simt anxioase in majoritatea zilelor si deseori se lupta sa-si aminteasca ultima data cand s-au simtit relaxati.
Anxietatea de separare
Anxietatea de separare se manifesta cand un copil isi face griji ca nu este alaturi de parintele sau de adultul cu care este obisnuit.
Este frecventa la copii mici si se dezvolta in mod normal la varsta de aproximativ sase luni. Poate face foarte dificila stabilirea la gradinita sau la școala sau petrecerea timpului cu o bona.
Anxietatea de separare la copiii mai mari poate fi un semn ca se simt nesiguri în legatura cu ceva – ar putea reactiona la schimbari din cadrul familiei, de exemplu (certuri frecvente intre parinti sau amenintari cu divortul intre parinti).
Anxietatea sociala
Anxietatea sociala se manifesta prin refuzul copilului de a iesi in public, de a se intalni cu prieteni sau de a lua parte la activitati.
“Timiditatea” sociala este perfect normala pentru unii copii si adolescenti, dar devine o problema – „tulburare de anxietate sociala” – cand activitatile de zi cu zi precum cumparaturile sau vorbitul la telefon provoaca frica intensa, coplesitoare. Copiii afectati de aceasta tind sa se teama sa faca sau sa spuna ceva ce ei cred ca poate fi umilitor. Tulburarea de anxietate sociala tinde sa afecteze copiii mai mari care au trecut prin pubertate.
Anxietatea la scoala
Unii copii devin anxiosi cand se gandesc ca trebuie sa mearga la școala, sa-si faca prieteni sau sa ia parte la activitati scolare mai ales daca schimba scoala sau trec la o alta clasa, cu alti colegi sau profesori.
S-ar putea sa nu transmita parintelui ce simte, nefiind obisnuit sau neavand inca limbajul care sa-i permita sa-si expuna gandurile dar se poate plange des de dureri de burta sau stare de rau generala. Un factor usor de detectat este daca cel mic plange sau pare extrem de obosit dimineata.
Din fericire, problemele de anxietate ale copiilor pot fi abordate cu ajutorul specialistilor din domeniu. Fie ca alegeti sa vorbiti cu un consilier scolar sau cu un psiholog specializat pe problemele copiilor, exista variante si metode prin care copilul isi poate redobandi increderea in el si isi poate diminua fricile si ingrijorarile.
Afla mai multe despre primele semne de depresie la copii si despre cum functioneaza adultul care a suferit traume in copilarie.