Cuprins
Vremurile pe care le traim, pline de nesiguranta, cultura romaneasca strans legata de mancare – nu neaparat sanatoasa sau nutritiva -, coroborate cu munca de acasa si amplificate de presiunea din (social) media de a fi fericiti, frumosi si slabi pun presiune tot mai mare pe oameni de a atinge modelul ideal dezirabil social.
Astfel apar tulburari de alimentatie precum anorexia, bulimia sau mancatul compulsiv, care se manifesta prin simptome diferite, insa tratamentul lor trebuie sa fie unul holistic, care ia in calcul toti factorii implicati.
„Suntem ceea ce mancam”, spune un proverb, dar nimeni nu spune cat mancam.
16 octombrie este Ziua Alimentatiei, un aspect important atat pentru sanatatea fizica, cat si pentru cea mentala si emotionala. Adoptarea unui stil de viata sanatos cu o alimentatie potrivita poate fi o adevarata provocare, din motive financiare, sociale sau personale. In vreme ce unele persoane refuza sa manance suficient, altele aleg sa consume mai multe alimente decat le este recomandat din punct de vedere al varstei sau greutatii. Aceste situatii sunt cunoscute drept „tulburari alimentare”.
Care sunt principalele tulburari de alimentatie: simptome si tratament
In perioada pandemiei incidenta tulburarilor alimentare a crescut considerabil, iar pe termen lung pot avea efecte importante asupra functionarii organismului.
Adesea tulburarile alimentare au drept cauze lipsa unui confort psihologic si emotional: un dezechilibru emotional, provocat de un eveniment important, de stres persistent, de un abuz etc. Aceste tulburări alimentare au de asemenea legatura cu o imagine de sine distorsionata.
Lipsa unei alimentatii adecvate – nutritiva, sanatoasa si satioasa – poate conduce la diverse tulburari la nivel fizic, cu repercusiuni si la nivel psiho-emotional. Dintre cele mai frecvente tulburari alimentare enumeram anorexia, bulimia sau mancatul excesiv compulsiv, care la prima vedere ar putea trece neobservate in tumultul vietii cotidiene.
Cel mai afectate de tulburarile alimentare sunt femeile, proaspete mame, si tinerii, de regula adolescentii, insa acestea pot afecta pe oricine indiferent de varsta, sex sau nivelul de educatie.
Anorexia. Cauze, simptome, tratament
Poate una dintre cele mai vizibile si ingrijoratoare tulburare alimentară este anorexia. In epoca moderna, tehnologia permite urmarirea caloriilor consumate in timpul zilei, dar si monitorizarea starii de sanatate fizice, insa putine aplicatii mobile masoara starea de bine emotionala a pacientilor, de aceea tulburarile de alimentatie trebuie tratate direct la cauza, nu doar efectele acestora.
Anorexia reprezinta preocuparea constanta si aproape obsesiva fata de greutatea corporala. In acest sens, pacientii care sufera de anorexie recurg la:
- infometare pe perioade lungi de timp
- la monitorizarea si control excesiv al caloriilor mancarurilor consumate
- si chiar evitarea contextelor sociale care implica consumul de alimente (de exemplu o cina sau un pranz de business sau in familie, o iesire cu colegii la restaurant etc)
… cu intentia de a pastra o greutate optima si dezirabila pentru acea persoana.
Bulimia. Cauze, simptome, tratament
Bulimia este tendinta unei persoane de a manca necontrolat cantitati mari de alimente, recurgand adesea la actiuni de „corectare” a acestui obicei.
De pilda, mancatul este insotit de eliminarea alimentelor imediat dupa ce au fost consumate, prin mersul la toaleta sau folosirea unor medicamente ori ceaiuri diuretice ori inducerea senzatiei de voma.
Adesea persoanele care sufera de bulimie iau in greutate, insă sunt situatii in care isi pot mentine o greutate in limite normale tocmai datorită acestor demersuri de eliminare a alimentelor consumate.
De aceea pentru depistarea bulimiei nervoase e necesara o atentie sporita din partea cunoscutilor si apropiatilor, pentru ca adesea persoanele bulimice se pot ascunde atunci cand mananca.
Mancatul compulsiv. Cauze, simptome, tratament
Mancatul compulsiv sau binge-eating dissorder, cum se numeste in limba engleza, se manifesta prin excese alimentare necontrolate pe o perioada mai lunga de timp – de cel putin trei luni – cu o frecventa de cel putin o data pe saptamana.
Mancatul compulsiv reprezinta o afectiune un pic mai greu de depistat deoarece persoana afectata nu isi modifica greutatea corporala, cum se intampla in cazul anorexiei sau bulimiei. Astfel ca persoanele care mananca compulsiv pot sa-si pastreze greutatea in limitele normale sau cu foarte mici modificari. Insa trebuie tras un semnal de alarma daca mancatul compulsiv reprezinta un refugiu in fata problemelor cotidiene.
Tulburari de alimentatie: Tratament
Dincolo de manifestarile specifice fiecarui tip de tulurare de alimentatie, sursa acestor tulburari are legatura cu stima de sine si cu stare de confort psihic, fizic si emotional.
Asadar tulburarile de alimentatie trebuie tratate holistic din perspectiva medicala, cat si emotionala si sociala, cu ajutorul specialistilor.
O discutie cu un psiholog poate identifica cauzele acestor tulburari si actiona la sursa, in paralel cu urmarea unui regim de viata sanatos – atat din punct de vedere alimentar, cat si prin practicarea exercitiilor fizice regulate.
Tulburari de alimentatie: Complicatii
Complicatiile care pot pot apărea din netratarea tulburarilor alimentare pot avea un impact grav asupra sănătății fizice si mentale a pacientului.
Simptome de ordin medical precum anemia, tulburari ale functionarii unor organe interne, si chiar cedarea lor la presiune, ochi rosii cu vase de sange sparte si proeminente, distrugerea smaltului dintilor sunt cateva dintre simptomele care pot aparea in urma unei alimentatii precare sau inadecvate. Acestea sunt insotite de stari de depresie sau de apatie.
Suportul unei persoane cu tulburari ale alimentatiei
Cum sa sustii o persoana care sufera de tulburari de alimentatie? In primul rând trebuie să-i oferi suport si intelegere.
Adesea aceste persoane pot nega ca o problema alimentara, se pot ascunde din teama de a fi stigmatizate sau mustrate de catre cunoscuti sau familie, iar in cazul copiilor, acestia pot fi chiar încurajati de familie sa consume in exces alimente si chiar pot fi recompensati pentru realizarile lor cu o portie de mancare preferata. Deci controlul trebuie facut tinand cont de mediul in care traieste acea persoana.
Astfel atitudinea trebuie să fie constructiva, axata pe grija, pe castigarea increderii persoanei in cauza si pe indrumarea catre un specialist. Mustrarile sau feedback-urile prea abrupte pot bloca orice cale de comunicare cu persoana care sufera de tulburari de alimentatie.
Daca te confrunti cu tulburari de alimentatie si ai nevoie sa discuti cu un psiholog, apeleaza la profesionistii MAZE CENTER.