Coming out-ul ca lesbian, gay, bisexual sau trans-gender?

Coming out lesbian gay bisexual trans-gender

Te gandesti sa-ti faci Coming out-ul ca lesbian, gay, bisexual sau trans-gender? Coming out-ul pentru persoanele din comunitatea LGBT (lesbian, gay, bisexual, trans-gender) reprezinta un pas extrem de important, o turnura a vietii si o dovada de curaj. Coming out-ul reprezinta momentul de asumare a identitatii sexuale in fata cunoscutilor. Expresia provine din limba engleză de la „Coming out of the closet” (iesirea din dulap) si reprezinta o metafora a asumarii publice a orientarii sexuale, de iesire din propriul cocon a persoanelor gay, lesbian, bisexuale sau trans-gender.

Coming out-ul reprezinta un proces indelungat, de la constientizarea orientarii sexuale pana la asumarea publica, trecand prin mai multe faze. De regula coming out-ul dureaza cativa ani de la momentul in care o persoana care isi da seama de orientarea sexuala pe care o are pana la comunicarea deschisa fata de cei din jur.

Multe persoane cu orientare homosexuala realizeaza acest lucru de la varsta adolescentei, odata cu primele impulsuri sexuale si afective fata de persoane de acelasi sex, si pot dura chiar ani pana cand acestia sa recunoasca public si sa se simta confortabil cu aceasta decizie.

Cel mai adesea constientizarea orientarii sexuale este insotita de emotii puternice si de procese mentale de invinovatire, de blamare, de negare, de autocenzura, depresie. Persoanele din comunitatea LGBT traiesc initial un zbucium de sentimente negative, adesea se confrunta cu teama de stigmatizare si excludere sociala care pot aparea dupa asumarea publica a orientarii sexuale sau de gen, in cazul persoanelor trans-gender.

Care este momentul potrivit pentru Coming out ca lesbian, gay, bisexual trans-gender?

Nu exista un asemenea moment, un T0 al coming out-ului, exista insa o decizie asumata care de cele mai multe ori este dezvaluita, gradual, in timp.

Multi dintre tinerii din comunitatea LGBT (lesbian, gay, bisexual, trans-gender) isi fac Coming out-ul la varsta maturitatii, dupa ce au implinit varsta de 18 ani, tocmai din frica de a fi marginalizati social: pedepsiti, alungati sau indepartati de familie sau de prieteni si cunoscuti. Teama lor este intr-o buna masura justificata avand in vedere valorile culturale conservatoare din societate romaneasca legata de orientarea sexuala, precum si istoria recenta a persoanelor homosexuale.

Insa nivelul de educatie si mediul social din care persoana respectiva provine contribuie semnificativ la gradul de acceptare a persoanelor homosexuale, bi-sexuale sau trans-gender.

Asadar, coming out-ul este un proces de lunga durata: unele persoane se pot destainui unor apropiati, dar pot ramane IN fata de familie (parinti/bunici) sau anumiti prieteni, cunoscuti, sefi etc. Decizia de Coming out este gandita indelung, persoana care isi asuma identitatea sexuala se destainuie in cele mai multe cazuri unor apropiati in randul carora spera sa gaseasca suport pentru a putea dezvalui mai apoi si celorlalti.

Unele persoane aleg chiar sa-si faca Coming out-ul printr-o postare pe social media pentru a evita o confruntare directa puternic emotionala cu familia si cunoscutii si pentru a fi acceptați mai usor, tracand astfel peste introducerile care i-ar putea inhiba si mai tare si ii pot face sa amane momentul.

Coming out-ul in fata parintilor

In etapa de asumare de departe cel mai dificil moment este asumarea fata de parinti si familia extinsa. De cele mai multe ori acestia cand afla despre orientarea sexuala a fiilor sau fiicelor traiesc in negare, le este foarte greu sa accepte si spera la o revenire la o „normalitate” heterosexuala. De cele mai multe ori, acestia considera marturisirea o traire adolescentina, o etapa trecatoare din care spera ca-si vor reveni la maturitate.

6 Stadii ale Coming Out-ului

Sociologul Vivienne Cass a elaborat in anii ’70 teoria celor 6 Stadii ale Coming Out-ului. Ea sustine ca au loc cateva etape importante in Coming out-ul ca lesbian, gay, bisexual sau trans-gender, anume:

  1. Confuzia identitara – are loc etapa de constientizare a identitati sexuale. Adesea persoanele care realizeaza ca au o orientare sexuala diferita de cea social-acceptata se gandesc intens la acest lucru, se confrunta cu o stare de confuzie si de negare.
  2. Comparatia identitara – persoanele din comunitatea LGBT incep sa accepte posibilitatea de a fi diferiti, gay, se izoleaza si incep sa se gandeasca la noua lor identitate.
  3. Toleranta identitara – in aceasta etapa creste acceptarea homosexualitatii. Se ajunge la o toleranta. Aceasta etapa e caracterizata de confuzie, insa scade gradual anxietatea legata de orientarea sexuala. Tot acum persoanele LGBT se gandesc mai serios la asteptarile sociale pe care oamenii le au de la ei, astfel incep sa se izoleze de comunitatile heterosexuale si sa socializeze cu membrii comunitatii LGBT.
  4. Acceptarea identitatii – are loc dupa lamurirea aspectelor legate de propria sexualitate, dupa raspunsul la intrebarile legate de sexualitate, e momentul in care aceste persoane isi accepta total orientarea homosexuala si incep sa se integreze in comunitatea LGBT.
  5. Mandria de a fi parte din comunitatea LGBT – apare atunci cand incep sa aiba din ce in ce mai mult contact cu comunitatea si uneori se pot simti respinsi/respinse de comunitate heterosexuala.
  6. Asimilarea identitatii sexuale in toate aspectele vietii – are loc o scadere atat a aversiunii fata de comunitate heterosexuala (care ar putea aparea), cat si o moderatie a mandriei de a fi parte din comunitatea LGBT. Acesta este momentul in care viata intra intr-o oarecare normalitate, in care are loc o reconciliere cu propria identitatea sexuala. E momentul cand pot fi ei insisi.

Aceste etape pot fi diferite de la persoana la persoana, unele „sarind” cativa pasi, fara sa le urmeze intr-o etapa cronologica.

E important ca procesul de Coming out-ul sa fie insotit de suport emotional de la persoana care afla prima data, intrucat primul feedback este extrem de important. De asemenea, momentul si locul alese pentru aceasta marturisire, precum și reactia celor din jur contribuie semnificativ la deciziile ulterioare. O discutie cu un psiholog ajuta la acceptarea mai rapida a acestei orientari sexuale si imbunatateste comunicarea cu cei din jur.

Un comentariu la „Coming out-ul ca lesbian, gay, bisexual sau trans-gender?”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top