Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale. Semne si tratament.

10 octombrie este Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale, un aspect important atat pentru domeniul sanatatii, cat si pentru psihologie si stiintele umaniste.

Sanatate mintala este o notiune ambigua si considerata inca un tabu in tara noastra, despre care se vorbeste destul de putin si cu retinere, poate de aceea Romania nu are inca o strategie care sa adreseze sanatatea mintala, insa Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale este un bun prilej de a face cunoscuta aceasta afectiune in randul profesionistilor si publicului larg.

Ce este sanatatea mintala?

Sanatatea mintala inseamna nu doar absenta bolii sau afectiunilor psihice, ci ea presupune si o stare mentala buna, in care individul are o viata armonioasa din punct de vedere social, profesional si personal. Sanatatea mentala are deci legatura cu o stare de bine, de fericire, de liniste, de pace si de impacare cu tine insuti, de multumire de armonie cu cine esti tu si cu cei care te inconjoara.

Sanatatea mentala este in stransa legatura cu asteptarile pe care le avem de la noi de la cei din jurul nostru, este o atitudine optimista care ne ajuta sa trecem peste obstacolele cotidiene, care ne da energie sa mergem mai departe si sa construim relatii sanatoase pe termen lung cu oamenii din viata noastra.

Degradarea starii de sanatate mintala poate provoca diverse dezechilibre la nivel interpersonal si se poate agrava odata cu trecerea timpului daca nu este identificata cauza si tratata corespunzator.

Cum recunosti starea de sanatate mintala buna?

Controlul emotiilor, mai ales in situatii dificile, acceptarea propriilor defecte si ale celorlalti, respectul si iubirea fata de sine si cei din jur, respectul fata de valorile personale sau culturale ale altora, ori automotivarea contribuie la o stare de sanatate mintala buna.

Toate acestea aspecte trebuie mentinute intr-un echilibru, in limite normale, astfel incat sa nu ajungem in cealalta extrema, de a ne lasa acaparati de dorintele si actiunile celor din jurul nostru in detrimentul propriilor noastre nevoi. Invadarea sau neglijare a propriilor nevoi poate conduce la un dezechilibru al sanatatii mentale personale.

Cum recunosti starea de sanatate mintala negativa? Care sunt semnele de ingrijorare?

Sanatate mintala este amenintata de stari de anxietate, de stari emotionale negative puternice (frica, panica), de deznadejde si sentimentul de izolare fata de ceilalti, inchidere in sine, auto-cenzura a sentimentelor si gandurilor, lipsa de motivatie pentru a desfasura actiunile/hobby-urile de dinainte, blamarea, obsesia esecului si un sentiment de insecuritate, tendinta auto-punitiva, de sabotare, privarea de somn si alimentatia precara pot culmina cu intentia de sinucidere.

Relatiile toxice cu ceilalti, ori situatiile in care oferim din disponibilitatea noastra emotionala mai mult decat ne permitem psihic pot sa ne puna pe ganduri si sa ne trimita chiar la un psiholog.

In plus, presiunea sociala ori ambitiile personale pot crea stari emotionale coplesitoare si frustrante pentru noi daca nu ne ridicam la nivelul asteptarilor sau putem consuma resurse importante incercand sa devenim cea mai buna versiune a noastra, promovata de mass-media sau societate.

Ce trebuie să facem?

In aceste cazuri trebuie sa ne dam un pas inapoi si sa privim obiectiv la lucrurile care ni se intampla, sa ne luam un moment de tihna in care sa evaluam situatia: unde suntem si unde vrem sa ajungem si care sunt fortele care actioneaza asupra noastra in acel moment pentru a putea iesi din impas.

Confortul psihic vine de la o auto-evaluare realista legat de abilitatile si talentele pe care le ai si despre telurile pe care ti le stabilesti. Orice fortare de a atinge telurile intr-un timp mult mai scurt vine la pachet cu anumite costuri (de energie, de timp, de stres etc) si pot avea efectul advers.

Starea de sanatate mintala se obtine atunci cand suntem impacati cu eforturile pe care le-am depus si rezultatele pe care le-am obtinut, cand putem lua decizii cu care suntem confortabil si de care suntem multumiti.

Cauze si factori precursori

Predispozitia de a dezvolta probleme de sanatate mintala nu este pe deplin cunoscuta de specialisti, insa exista teorii care atribuie acest tip de afectiuni factorilor genetici sau de mediu.

Factori genetici

S-a constatat faptul ca bolile mintale sunt dezvoltate cu precadere la persoanele cu mostenirea genetica ereditara sau care au dezvoltat anumite boli cronice.

Factori psiho-emotionali

Insa exista si o serie de factori din viata personala care pot contribui la instaurarea acestora cum ar fi: un moment emotional puternic precum decesul cuiva din familie sau unei persoane apropiate, divortul sau pierderea locului de munca, probleme financiare sau experiente traumatice precum neglijarea sau abuzuri in perioada copilariei ori participarea la conflicte militare ori de alta natura.

Factori chimici

Insa bolile mintale pot avea in egala masura cauze neuro-chimice, unele aparute chiar inca dinainte de nastere, de pilda obiceiurile neadecvate ale viitoarei mame (consumul de alcool, droguri, substante toxice) pot declansa reactii la nivelul sistemului nervos al fatului si al ei si provoca diverse afectiuni psihice, manifestate pe termen lung.

Factori fizici

De asemenea, impactul fizic la nivelul creierului, prin lovire, poate contribui la declansarea unor boli psihice.

Principalele boli mintale dezvoltate

Depresia

Depresie este o stare de tristete prelungita si reprezinta una dintre cele mai raspandite boli mintale, precum si principala cauza de suicid. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, depresia a devenit principala cauza de imbolnavire si dizabilitate la nivel mondial, estimandu-se undeva la 40 milioane de persoane care sufera de aceasta boala in anul 2015, iar in anul 2020 depresia a atins cote alarmante in randul populatiei amplificata de pandemia de Covid 19 si perioada de izolare, acompaniata de incertitudinea sanitara ori economica.

Tulburari din spectrul Autismului

O serie de tulburari din spectrul autismului (TSA) – precum tulburarea autista, tulburarea Asperger si autismul atipic – se caracterizeaza prin dificultati in interactiunea si comunicarea sociala si printr-o paleta limitata de interese si activitati, cu caracter repetitiv. Acestea necesita ingrijiri de specialitate din partea unui psiholog sau a unui psihiatru.

Ce trebuie sa faci daca dezvolti afectiuni mintale?

Pe cat sunt de frecvente si comune la toate varstele, afectiunile psihice sunt adesea stigmatizate, motiv pentru care multi pacienti nu primesc ingrijirea potrivita, fapt care duce la agravarea bolilor si instaurarea lor pe termen lung. Asadar, Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale este o ocazie sa ne uitam cu atentie asupra acestor afectiuni.

Sanatatea mintala poate fi tratata  din perspectiva serviciilor de sanatate, educatie, servicii sociale ori justitie, in functie de tipul afectiunii si gravitatea sa.

Pauza de la social media, un moment cu tine insuti, adoptarea unei posturi verticale a corpului, un somn bine-meritat, exercitiile fizice si o discutie cu un psiholog te pot ajuta in mentinerea sanatatii mintale, nu doar de Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale, ci in fiecare zi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top