Ce este prietenia? Iata 3 tipuri de prietenie

Te-ai intrebat vreodata ce este si de cate tipuri este prietenia? De ce unele relatii dureaza, iar altele dispar? Iata 3 tipuri de prietenie pe care le intalnesti de-a lungul vietii!

Prietenia este una dintre cele mai mari impliniri ale vietii. Viata fara prieteni este pustie. Oricat de multe realizari am avea, parca tot simtim nevoia sa impartasesti vestile cu prietenii.

Mijloacele de comunicare la distanta fac relatiile interumane mai superficiale, iar prioritatile de toate tipurile si relatiile amoroase pot pune in plan secund prietenia. Insa in conditiile in care tot mai multi oameni sunt singuri, iar comunicarea fata in fata a fost inlocuita de cea digitala si restrictionata de masurile sanitate, relatiile de prietenie devin tot mai importante.

Insa nu toate prieteniile dureaza pana la adanci batraneti. Cele mai multe prietenii se leaga in copilarie si adolescenta si trebuie sa treaca testul timpului si provocarilor specifice fiecarei etape din viata.

Insa ce este „un prieten”?

Definitia din dex spune ca un prieten este „persoana de care cineva este legat printr-o afectiune deosebita, bazata pe incredere si stima reciproca, pe idei sau principii comune.”

Exista multe povesti, proverbe sau filme legate de prietenii emblematice. Prietenii sunt considerati o a doua familie, pe care ne-o alegem. Ei ne ofera incredere, sentimentul de apartenenta, cu ei impartasim cele mai mari bucurii si dezamagirile, insa dincolo de povestile edulcorate, aproape nimeni nu vorbeste despre prieteniile care se sting si mai ales… de ce se sting?

Viata de adult, grijile, provocarile, chiar obligatiile de familie ne fac uneori sa alegem intre prioritati. Prietenia este asadar pusa la grea incercare si, in functie de prioritatile si valorile personale, ea poate sa continue, sa devina o prietenie la distanta sau sa se termine, daca niciuna dintre persoane nu depune efort pentru a intretine relatia.

Povestea Clarei si a Alexandrei

Eu si Alexandra ne-am cunoscut in clasa a V-a, cand ea se mutase in oras pentru o urma o scoala mai buna. Locuia chiar vizavi de blocul meu. In clasa a VI-a m-am mutat in aceeasi clasa cu ea si am devenit astfel nu doar vecine, ci si colege. Ne-am apropiat usor, usor si astfel am devenit cele mai bune prietene.

Ne petreceam timpul cand la mine, cand la ea, stateam la taclale, mancam impreuna, ieseam in oras si chiar faceam competitie de citit romane in vacantele de vara.

La liceu, am fost în clase diferite: eu am intrat la filologie, iar Alexandra a intrat la mate-info, si de atunci relatiile noastre s-au racit usor, usor, desi eram la acelasi liceu si continuam sa ne vedem in cartier. Cand m-am mutat din cartierul in care locuiam in ultimii ani de liceu, am inceput sa ne vedem din ce in ce mai rar. Distanta fizica de cativa km parea sa fie un un obstacol in calea prieteniei noastre.

Apoi am intrat la facultate: ea la Politehnica, eu la Facultatea de Comunicare. Desi studiam in acelasi oras, ne vedeam din ce in ce mai rar: la aniversari, apoi o data la 2 ani si in final… am ajuns sa ne dam doar like-uri pe Facebook si sa ne auzim de zilele noastre de nastere la telefon.

Totul se mutase online: tot pe Facebook am primit un mesaj in care ma invita la cununia ei civila care urma sa aiba loc in 2 saptamani. Mesajul venea pe fondul pandemiei, al frustrarilor acumulate in toti acesti ani in care nu am reusit sa pastram relatia. Chiar in acel weekend ii promisesem unei alte prietene sa o ajut sa se mute, trebuia sa il conving pe prietenul meu cu care eram de putina vreme sa ma insoteasca la o cununie la care nici eu nu eram sigura ca vreau sa particip.

Si nu am mers.

Clara

De ce s-a stins aceasta prietenie? Poate pentru ca principiile pe care ea s-a bazat nu mai erau de actualitate.

Desi fiecare relatie este unica si fiecare intelege prietenia in felul sau, trebuie sa stii totusi ca si prietenia poate fi incadrata in mai multe categorii.

3 tipuri de prietenie

Aristotel spunea ca exista 3 tipuri de prietenii:

  1. Prietenia din interes – unde primeaza ajutorarea mutuala, utilitate si beneficiile pe care cele doua persoane le au in urma prieteniei. Acestea apare de regula cand oamenii sunt de ajutor unii altora, de exemplu relatia dintre sef si angajat, colegi de munca etc.
  2. Prietenia bazata pe afinitati – in acest tip de interactiuni placerile si pasiunile intretin relatia de prietenie, de pilda doi oameni sunt prieteni pentru ca le place sa joace fotbal / sa citeasca / sa mearga la acelasi tip de evenimente etc.
  3. Prietenia adevarata, destul de greu de gasit, in care oamenii se iubesc si se apreciaza pentru ceea ce sunt, neinteresat si neconditionat si in care se ajuta reciproc sa devina persoane mai bune.

Cu siguranta am avut prieteni din toate categoriile de care vorbea Aristotel si ne-am intrebat de ce unele relatii de prietenie se mentin si altele se sting.

Motivul este că primele doua tipuri de prietenii, prietenia din interes si cea bazata pe afinitati, se manifesta in prezenta unor activitati. Odata ce dispar stimulii/contextele care prilejuiau prietenia, dispare si relatia de prietenie. Asadar, unele relatii sunt conjuncturale, altele isi gasesc resursele sa continue, daca persoanele implicate mentin relatia.

Asa ca nu te descuraja, evalueaza-ti obiectivele, prioritatile, valorile si fa-ti timp pentru lucrurile si oamenii care conteaza pentru tine!

Iar daca ai nevoie de suport, de a te impaca cu tine insuti sau cu ceilalti, psihologii MAZE CENTER sunt aici sa te ajute in cadrul unei sedinte de consiliere online sau offline in Cluj-Napoca.

Daca ti-a placut articolul „Ce este prietenia”, urmareste-ne si pe Instagram.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top