Ce inseamna sa fii vegan?

Azi este Ziua Internationala a Veganismului si va propunem un articol despre implicatiile psihologice si barierele mentale pe care un vegan le are de trecut, inspirate de cateva marturii ale unor vegani.

Ce inseamna sa fii vegan?

Veganismul este un stil de viata, complex, prin care oamenii fac cat mai putin rau posibil prin alegeri constiente si responsabile, care pleaca de la alimentatie, consum de produse sustenabile si responsabile cu mediul si animalele, pana la detergenti si produse cosmetice, care produc cat mai putin rau mediului inconjurator.

Câteva principii vegane

Dieta

Cand spunem „vegani” ne gandim automat la mancare. Insa veganismul inseamna mai mult de atat. Veganii pot manca orice creste din pamant, cata vreme nu aduc atingere vietii altor fiinte.

Veganii nu consuma hrana de originine animala si nici alimente provenind de la acestea, asadar: fara carne, lapte sau oua ori alte produse derivate.

Pentru mine cel mai greu a fost sa gasesc noi alimente sa imi fac proteinele pentru sala

Ali

Dieta vegana are deci la baza produse pe baza de plante, iar creativitatea si stiinta au dus la aparitia multor produse de substitut pentru produsele considerate traditionale.

Pana si proteinele din carne au fost substituite cu cele provenind de la laptele de soia, faina de naut, paste de linte, fulgi de drojdie inactiva, tofu sau broccoli.

Imbracamintea

Veganii nu poarta si nu folosesc nimic ce provine de la sacrificarea sau din exploatarea animalelor: piele, matase naturala, pene, lana, blanuri etc.

Produsele de consum si ingrijire

Veganii nu folosesc produse testate pe animale: de la cosmetice, la detergenti de rufe, vase sau produse de curatenie generala.

Respecta natura

Veganii protejeaza mediul inconjurator, fac economie la apa si alte resurse naturale, adica la tot ce poate avea impact asupra mediului si animalelor.

Descurajeaza exploatarea animalelor

In sens extins, veganii descurajeaza activitati care implica exploatarea animalelor si supunerea lor la tratamente abuzive, tinerea in captivitate, cum ar fi circul, delfinariile sau gradinile zoologice ori munci/competitii care pun in pericol viata animalelor.

Care sunt motivele pentru care o persoana decide sa devina vegana?

Convingeri etice, cele legate de mediu, spirituale, de sanatatea fizica si mentala, religioase, filmele documentare despre cruzimea asupra animalelor, beneficiile mancatul de alimente integrale, nerafinate si neprocesate industrial, pentru a slabi sau a te mentine in forma – sunt doar cateva motive care ii determina pe multi oameni treaca de la o dieta omnivora la una vegana, insa motivele sunt multiple si difera de la persoana la persoana.

Cu ce sentimente se confrunta un vegan?

Deznadejde, descurajare, motivare, demotivare, un intreg roller-coaster de senzatii si sentimente insotesc drumul spre veganism, mai ales cand in cultura romaneasca traditiile culinare sunt strans legate de consumul de carne.

Ce calitati trebuie sa aiba un vegan?

Asadar, aderarea la principiile veganismului necesita vointa, darzenie, perseverenta, autocontrol, educare, toleranta fata de tine si cei din jur, siguranta pe telurile tale, grija fata de ceea ce mananci si cum interactionezi cu ceilalti oameni, bunatate si toleranta cand esti provocat sau ispitit cu diverse preparate, disciplina in prepararea si procurarea alimentelor, creativitate si deschidere spre a incerca lucruri noi sunt doar cateva dintre calitatile pe care un vegan trebuie sa si le asume.

Care sunt barierele pe care un vegan trebuie sa le depaseasca?

Oamenii se grabesc sa judece persoanele vegane, insa este foarte important ‘de ce-ul’ personal, iar daca acesta este puternic, parerea celorlalti va deveni secundara.

Cred ca una dintre barierele psihologice greu de trecut e vina pe care o resimti in momentul in care realizezi ca toata viata ai provocat atata suferinta animalelor. Ulterior te obisnuiesti cu ideea, simti nevoia sa te revolti, pentru ca nu e normal ca oamenii sa nu stie (sau ma rog, să nu conștientizeze) ce se intampla inainte de a ajunge micii pe gratarul lor. Si apoi un nou val de dezamagire cand realizezi ca nu poti sa schimbi lumea atat de mult cat ti-ai dori… Cand incep sa se rupa relatiile in familie sau chiar intre prieteni din cauza disputelor pe tema veganismului…

Cand apare replica aia: „Eu nu vad asa viata”…

La un moment dat ajungi sa te simti foarte singur din cauza asta. Si e super frustrant cand lumea nu intelege, e o chestie foarte ciudata la nivel social. Mai departe nu stiu, eu aici am ramas 😔

Noroc cu putinii prieteni virtuali din grupurile astea, ca în rest… Dar presupun ca asta nu inseamna altceva decat determinarea de a lupta pentru ce crezi, chiar daca ramai singur in pom…. E de bine… Nu??

Delia

Cand tranzitia apare din cauza/datorita unei convingeri lucrurile se intampla peste noapte, efortul psihologic este redus iar rezultatul apreciat. Cand se intampla in urma unor argumente vazute si acceptate (autoimpunere/autoeducare) apar asa zisele stari de epuizare, nesatietate, generate de subconstient, marturiseste un alt vegan.

Dezbateri legate de echilibrul nutritional, legate de religie sau natura umana, tentatiile – indemnul celorlalti de a face exceptie de la stilul de viata pe care-l adopti – pot deveni adevarate discutii aprinse, in lipsa echilibrului si tolerantei atat din partea persoanei care decide sa treaca la veganism, cat si din partea familiei sau a celor apropiati.

Confortul este de asemenea un element pe care veganii il au depasit:

Pentru mine singura problema a fost calatoritul in tara, negasind optiuni de mancare vegana. Dar m-am obisnuit si iau la pachet macar pentru micul dejun, in rest ma descurc cat de cat.

Mess

Vystopia

Exista si un termen pentru problemele psihologice ridicate de veganism, se numesc vystopia.

Partea grea este legata de familie, prieteni si interactiuni sociale. O sa ajungi sa nu-i mai respecti si sa nu mai poti avea relatii autentice cu ei.

Monica

Asadar, glume, ironii, descurajari si tot felul de polemici ar putea aparea din partea celor cu care veganii interactioneaza zilnic, peste stilul de viata nou care vine cu provocarile specifice.

Suportul este important

In acest context, decizia de a trece la veganism ar trebui insotita de suport din partea celor din jur pentru a fi o implinire si o confirmare pentru vegan.

Pentru mine cel mai greu a fost sa dau vestea apropiatilor, in special familiei, pentru ca simteam ca poate reusesc sa ma convinga sa renunt, asa ca am asteptat 3 luni pana cand s-a instalat veganismul in totalitate, in alimentatie, in obiceiuri, in gandire. Acum nu doar ca nu ar putea nimeni sa ma convinga sa renunt, dar multi chiar se arata inspirati de decizia mea si vor sa afle mai multe detalii.

Marina

Pentru unii vegani decizia de a adopta veganismul este rapida, brusca, pentru altii este un proces de lunga durata, de constientizare, educare si acceptare, asadar suportul neconditionat si acceptarea celorlalti este deosebit de importanta.

La birou trebuie sa comanzi separat nu cu restul colegilor. Acasa trebuie sa cauti mereu retete noi si sa fii mult mai planificat.

Razvan

Asadar, tranzitia la un stil de viata vegan este laborioasa si deloc lipsita de obstacole, de aceea este necesar suport social, profesional, familial si chiar culinar in aceasta tranzitie pentru o tranzitie sanatoasa atat din punct de vedere fizic, cat si mental.

Daca ai nevoie de ajutor in procesul de schimbare la veganism, psihologii MAZE CENTER sunt aici sa te ajute in cadrul unei sedinte de consiliere online sau offline in Cluj-Napoca.

Daca ti-a placut articolul „Ce inseamna sa fii vegan”, urmareste-ne si pe Instagram.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top