Cuprins
Care este pretul pe care il platesti la psiholog in Romania si de ce? Te-ai întrebat vreodată cat costa o sedinta de psihoterapie in Bucuresti, Cluj sau in orase mai mici din Romania? Unul dintre principalele motive ale oamenilor care evita terapia (chiar daca le-ar fi necesara) este: „PREA SCUMP”
Cat platesti la psiholog? Nu dorim sa minimizam importanta unei astfel de cheltuieli in bugetul personal. Dar tulburarile psihice ne blocheaza uneori intr-un cerc vicios, nociv pentru dezvoltarea noastra personala, profesionala si financiara.
De regula un dezechilibru emotional sau o tulburare psihica lasa urme in toate ariile vietii noastre, inclusiv cea financiara. O persoana care sufera de depresie severa, uneori face eforturi enorme de a se ridica din pat si de a se prezenta la job. Este lesne de inteles ca productivitatea, creativitatea si dorinta de munca scad considerabil, fapt care poate genera dificultati in relatie cu superiorii.
Care este costul pe care il platiti daca nu va dezvoltati, nu va bucurati de relatii sau nu va simtiti bine cu voi insiva?
Cat platesti la psiholog in Romania?
In Romania pretul unei sedinte de terapie se situeaza intre 20 Euro (aproximativ 100 Lei) – 70 Euro (aproximativ 350 lei). Lunar, in conditiile unei sedinte saptamanale, costurile ajung intre 80 Euro (aproximativ 400 Lei) – 280 Euro (aproximativ 1400 Lei). In functie de orasul in care va aflati, pretul sedintei poate fi diferit. De regula in orasele mai mari preturile sunt mai mari si invers.
Pretul unui pachet de tigari este in medie 4,13 Euro (aproximativ 20 Lei). Considerand ca o persoana fumeaza un pachet zilnic, costul pe care il achita lunar este de 116 Euro (aproximativ 560 Lei).
Cat platesti la psiholog in Bucuresti?
In Bucuresti, pretul unei sedinte de psihoterapie pe care il achita un client se situeaza in jurul valorii de 31 euro (aproximativ 150 lei), iar numarul persoanelor care apelaza la psiholog este in crestere.
Cat platesti la psiholog in Cluj?
In Cluj pretul mediu achitat de un client pentru o sedinta de terapie este de 27 Euro (aproximativ 130 lei) si la fel ca Bucurestiul, si Clujul inregistreaza o crestere a adresabilitatii catre serviciile de sanatate mintala.
Cat platesti la psiholog in lume?
In America, spre exemplu, costul sedintei de terapie se situeaza intre 75 $ – 150 $, iar in New York sedintele pot ajunge sa coste intre 200 $ – 300 $.
In Anglia, 1 din 8 persoane se afla in terapie sau in relatie cu un psihiatru. Costul unei sedinte de psihoterapie se situeaza intre 50 Euro – 120 Euro.
Italia, Franta, Spania si Germania au costuri de terapie asemanatoare iar nivelul este intre 50 euro – 200 euro/sedinta.
Pentru a înțelege de ce terapia este costisitoare dar si o investiție buna, sa ne indreptam atentia catre ceea ce intra in costul terapiei.
Nu platiți „doar pentru a vorbi cu cineva” – ați putea la fel de bine sa discutati despre problemele personale cu hairstylistul sau antrenorul de fitness daca ar fi asa! Terapia costa bani pentru un motiv. Asigurați-va ca sunteți pregatiti sa profitați la maximum de aceasta experienta.
Ce intra in costul sedintei de terapie?
Educatie
Pentru a deveni psihoterapeut autorizat, practicant, este nevoie de o diploma de licenta, urmata de masterat, urmata de 2 ani de supervizare. Fiecare psihoterapeut trece prin asta. Unii dintre ei inca platesc pentru asta. Educația le ofera pregatirea fundamentala pentru a putea lucra cu dvs. dintr-o varietate de perspective si pentru a-si dezvolta abilitați care sa va ajute.
Supervizare
Timp de doi ani, psihologul este obligat sa se afle intr-o relatie de supervizare platita. Practic proaspatul specialist este nevoit sa plateasca lunar pentru servicii se supervizare. El si supervizorul analizeaza cazurile si strategiile astfel incat fiecare client sa primeasca un tratament corespunzator. Supervizorul ofera feedback pentru imbunatatire, ofera perspective noi si ajuta psihoterapeutul sa depaseasca blocaje cu care se poate confrunta de-a lungul timpului.
Educație continuă
Ca psihoterapeut, este important sa fii la curent cu cele mai noi strategii de tratament, cercetare sau oportunitati de a-ti ajuta clienții. Educația continua il asigura ca pentru orice client are pregatite strategii si perspective actuale.
Alte tipuri de dezvoltare profesionala
Similar cu educatia continua si, uneori, suprapus, dezvoltarea profesionala include conferințe, congrese evenimente sau workshopuri platite si ii ajuta sa continue sa invete cum sa ofere cele mai bune servicii posibile clientilor lor.
Cheltuielile obisnuite
Chirie spațiu cabinet, utilitati, materiale educationale etc. La fel ca la orice afacere, cum ar fi un coafor, cabinet medical, sala de sport etc.
Munca pentru sedinta dureaza mult mai mult de o ora
Costul sedintei nu include doar cele 50 de minute petrecute in cabinet. Pentru ca psihologul tau sa iti asigure un plan de tratament potrivit este nevoie sa studieze in afara orei petrecute cu tine. Trebuie sa gaseasca abordari potrivite pentru cazul tau unic si care sa aiba sens pentru situatia ta de viata. Poate parea usor dar munca din spate este intensa si de lunga durata.
Ce vei obtine dupa incheierea terapiei?
De obicei, oamenii apeleaza la psiholog pentru a se confrunta cu o problema din viata lor, pentru a elimina un fel de obstacol in atingerea obiectivelor, pentru a gestiona simptomele provocate de un diagnostic psihic sau pentru a lucra la relatii (indiferent daca acestea sunt cu ei insisi sau cu altii in viata lor).
Atunci cand investesti in tine mergand la terapie si te prezinti, te apuci de treaba si lucrezi in mod activ pentru schimbarea vietii tale, te poti astepta la aceste rezultate:
Eliminarea obstacolelor care va impiedica sa va atingeti obiectivele
Poate ca acest obstacol este anxietatea, depresiea, tristețea sau o relatie urata. Poate este modul in care te gandesti la tine. Oricare ar fi, nu este util, iar terapia se va concentra asupra modului in care puteti face fata obstacolului in timp ce va dezvoltati abilitatile de care aveti nevoie pentru a va atinge obiectivele.
O intelegere mai puternica a sinelui tau, a identitatii tale si a modului in care te raportezi la alte persoane, precum si a modului in care relationezi
De exemplu, puteti incepe sa ințelegeti mai bine cum sa relaționați cu mama dvs., sau superiorul de la job si, de asemenea, sa ințelegeti cum sa va raportați la mentalitatile diferite ale oamenilor din jurul vostru. Cunoasterea de sine, este o superputere, pe care multi dintre cei care au facut pasul spre terapie au dobandit-o.
Reducerea si / sau gestionarea simptomelor , cum ar fi problemele de somn, probleme de alimentatie, tipare de gandire negative si alti factori de anxietate, depresie sau alte probleme de ordin psihic.
Ințelegerea a ceea ce se intampla in viata ta, cat de mult control ai sau nu ai asupra emotiilor tale, care sunt ariile in care nu performezi si ce poti sa imbunatatesti la tine. Pe langa asta, primesti si intrumentele si tehnicile pe care poti sa le folosesti si in viitor cand incepi sa te confrunti cu o problema similara.
Exista mai multe – exista intotdeauna mai multe lucruri- pe care clientii si terapeutii le discuta si le identifica in terapie, dar acesta este inceputul ei.
Specialistii Maze va pot consilia intr-o gama larga de probleme. Tu ai suficient curaj sa faci primul pas?
Pentru orice alte detalii sau informatii suplimentare va incurajam sa ne lasati un comentariu si va vom raspunde in cel mai scurt timp.
Link extern:
https://www.mentalhealth.org.uk/statistics/mental-health-statistics-people-seeking-help
https://www.apa.org/monitor/2017/03/numbers
Intrebari frecvente
Nu există expresia „să facă sens” în limba română.
Psihiatrul e gratis. In sensul ca intra in asigurarea medicala. Si are 11 ani de scoala. Multi psihologi are Romania, putin fac si bani din asta.