Avizul psihologic pentru obtinerea permisului auto

Te-ai intrebat vreodata in ce consta avizul psihologic necesar pentru obtinerea permisului auto?

Obtinerea permisului auto poate fi o provocare in viata cuiva, pentru ca acest nou tip de activitate necesita o serie intreaga de aptitudini si competente pentru a face fata situatiilor neprevazute care pot aparea în trafic.

Sofatul este o responsabilitate si necesita atentie, indemanare, nu doar buna cunoastere a regulilor rutiere, iar una dintre instantele care dau unda verde viitorului sofer este psihologul, in baza unui aviz psihologic.

Cand se impune obtinerea unui aviz psihologic?

Avizul psihologic este un act necesar pentru mai multe tipuri de activitati, in functie de obligatiile legale sau de solicitarea angajatorului / institutiilor abilitate.

Astfel avizul psihologic este obligatoriu pentru obtinerea permisului de port-arma, de ambarcatiune, pentru siguranta transporturilor, pentru ocuparea unor functii publice (inspector ANAF/inspector de concurenta), pentru angajare, pentru ocuparea unui post de profesor, pentru anumite cursuri de formare profesionala etc, precum si pentru examenul de permis auto.

Avizul psihologic trebuie obtinut si reluat ori de cate ori este nevoie, fiind necesar pentru:

  • obtinerea
  • reinnoirea
  • redobandirea permisului de conducere auto, in urma unei suspendari/anulari/expirari ori din alte motive.

Ce presupune avizul psihologic pentru obtinerea permisului de conducere auto?

Ne vom opri la testare psihologica ca parte a examenului auto. Testare psihologica se face in cabinete psihologice autorizate si in urma testarii se elibereaza un aviz psihologic care atesta faptul ca persoana este apta pentru a conduce un vehicul. Avizul psihologic se adauga la dosarul de evaluare pentru examenul de soferi.

Soferii trebuie sa treaca testare psihologica indiferent de categoria de vehicul (A, B, C, CE, D, E, Tv, Tb) pe care o vor conduce, indiferent daca folosesc vehiculul in interes personal ori de serviciu.

Avizul psihologic se obtine in baza unei sedinte de evaluare in cadrul careia candidatul trebuie sa parcurga anumite teste si sa raspunda unor intrebari adresate de terapeut.

Alaturi de examenele medicale, testele psihologice, care dureaza in jur de 60 de minute, atesta faptul ca viitorul sofer poseda abilitatile necesare pentru a conduce un vehicul. Astfel in cadrul examinarii psihologice vor fi evaluate in baza unor teste capacitatile cognitive, psihomotorii, atentia si trasaturile de personalitate necesare pentru a participa la trafic in calitate de sofer.

In cadrul probelor psihologice, un sofer trebuie sa dovedeasca bune calitati perceptive si de atentie. Terapeutul va evalua astfel precizia, capacitatea de concentrare, mobilitatea si dexteritatea, timpul de reactie si adaptare, vigilenta, autocontrolul, capacitate de invatare, nivelul de rezistenta la factori de stres sau alti distractori, atitudinea fata de risc, echilibrul emotional, reactie la stimuli si adaptare.

Examinarea psihologica consta in probe practice care simuleaza o situatie reala si cateva teste pe care candidatul trebuie sa le rezolve pe o fisa, intr-un timp limitat.

Ce fel de probe exista pentru obtinerea avizului psihologic?

1. Proba creion-hartie care poate lua diverse forme: exercitii de atentie prin care trebuie sa identifici obiecte, sa gasesti diferente sau sa faci diverse corelatii

2. Proba folosind aparate speciale pentru testarea vitezei de reactie si atentiei, simuland o situatie apropiata de cea din trafic

3. Probe personalizate menite sa ofere informatii despre personalitatea viitorului sofer

4. Observarea comportamentului, atitudinii si conduitei in timpul examenului care poate indica diverse tulburari

5. Intervievarea legata de evenimente majore din viata socio-profesionala, starea de sanatate, accidente si alte evenimente care pot influenta comportamentul in trafic al viitorului sofer

6. Consilierea psihologica in vederea imbunatirii unor aptitudini, daca este cazul.

Alaturi de un control medical, un examen practic in traseu, unul teoretic, avizul psihologic are rolul de a se asigura ca soferul are aptitudinile necesare pentru a sofa.

Asadar, examenul psihologic reprezinta un factor important pentru siguranta tuturor participantilor la trafic si trebuie tratat cu seriozitatea cuvenita.

La MAZE CENTER gasesti psihologi care pot examina viitorii soferi si oferi avizul psihologic pentru obtinerea permisului de conducere auto. Contacteaza-ne si gaseste cel mai potrivit psiholog pentru tine, online sau in Cluj-Napoca.

4 comentarii la „Avizul psihologic pentru obtinerea permisului auto”

  1. Buna ziua,

    Ce fel de certificare trebuie sa aiba psihologul pentru a avea dreptul sa dea aceste avize? Ma refer la un psiholog care a absolvit facultatea de psihologie si are si un master. Este nevoie de certificari suplimentare? Multumesc.

    1. MAZE Center

      Salutare! E necesară efectuarea unei specializări în Psihologia muncii, psihologie organizațională și a transporturilor (PMPOT).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top