Sărbătorile sunt despre a fi cu cei dragi, familia, prietenii, însă pot de asemenea cauza mult stres și anxietate.
Iată câteva sugestii pentru a „depăși” momentele „critice” asociate cu SĂRBĂTORILE DE IARNĂ:
1. Planificați vizite cu familia și prietenii pentru scurte perioade de timp, astfel încât copilul dvs. să Nu obosească.
2. Nu forțați copilul să participe la activități care nu îi fac plăcere, cum ar fi sa stea la masă cu toată familia și prietenii.
3. Încercați să faceți cumpărături cu copilul dvs. din timp, aglomerația și statul la coadă pot fi momente stresante pentru orice copil.
4. Deschideți câteva cadouri împreună, înainte sau după vizita invitaților. Pentru un copil este un moment emoționant și astfel nu se va simți copleșit și se va putea bucura de ele.
5. Încercați să limitați consumul dulciurilor, în schimb puteți opta pentru o activitate distractivă cum ar fi să coaceți prăjituri sănătoase, astfel evitând durerile de stomac.
6. Repetați sau faceți „JOC DE ROL ” pentru a vă pregăti copilul pentru situații sociale noi, „o poveste socială” pentru a integra elementele unui eveniment ce va urma (ex: vizita unor noi prieteni).
7. Dacă sunteți plecați de acasă, ar fi bine să vă asigurați că aveți tot ceea ce e nevoie pentru a-l pregăti pe cel mic, cum ar fi: jocuri distractive sau materiale ajutătoare pentru a practica situațiile sociale cu copilul dvs.
8. Luați o listă cu idei de cadouri de la educatoarea, învățătoarea sau profesoara copilului dvs.
9. Faceți poze când vă vizitați prietenii și rudele. Ulterior puteți „construi” o CARTE, unde să treceți sub fiecare poză o propoziție scurtă, aceasta poate fi o variantă pentru ca cel mic să poata relata CUM și-a petrecut vacanța de iarnă.
10. Ascultați sugestiile copilului cu privire la sărbători astfel încât să se poată implica cât mai mult în evenimente de familie.
SĂRBĂTORI FERICITE!
Alina Alexandru
Psiholog clinician