A venit vacanța. Am auzit foarte multe reacții la perioada aceasta : “Pff, ce o să mă fac cu atâtea zile libere? “, “Ce bine, nu mai vreau să merg în același loc și să fac aceleași lucruri mereu!”, “În sfârșit pot să-mi aloc puțin timp și mie” sau “Am două săptămâni în care mă voi dedica familiei mele”. Indiferent care dintre afirmațiile de mai sus ni se potrivesc, numitorul comun al acestora, este prezența unor zile în care noi putem fi creatorul lor.
Propunerea mea pentru această perioadă este crearea unui ritual personal.
Când zic ritual, nu mă refer la implicațiile spirituale și socio-culturale pe care acest cuvânt le are asociate ci mai degrabă la o rutina simbolică pentru noi. Astfel, un ritual este un comportament sau o secvență de comportamente practicate conștient și constant cu scopul de îmbunătățire a calității vieții, dezvoltarea unor abilități sau de relaxare și regenerare.
De ce un ritual?
Ne confruntăm cu foarte multe situații stresante pe parcursul unui an, ajungem să ne simțim ca niște roboți, controlați de circumstanțe și devine foarte dificil să ieșim din cercul acesta. În mintea noastră sunt gânduri legat de cum ne percep ceilalți, cât de bine performăm, de ce fel de persoane suntem, cât de valoroși ne simțim, de viitorul nostru. Toate acestea creează la un moment dat starea de anxietate.
Controlul pe care îl exercităm de obicei: gândirea de tip prezicere (dacă asta s-a întâmplat de atâtea ori, înseamnă că se va mai întâmpla din nou), sau cea de tunel/prismă (ne focusăm doar pe un set de evenimente cu o valență emoțională puternică pentru noi), luarea în calcul a tuturor posibilităților, ruminațiile pe aceleași teme (ne gândim constant la aceleași lucruri deoarece luarea lor în calcul ne dă senzația că suntem pregătiți de ce e mai rău) nu ne ajută, ba chiar, cresc nivelul de anxietate.
Dar percepția controlului, da!
Cum putem dezvolta senzația de control și empowerment?
Prin rutine și ritualuri care fac sens pentru noi.
Nietzsche își începea ziua cu o plimbare lungă, Hemingway se trezea cu noaptea în cap și scria toată dimineața, Wiston Churchill își întrerupea activitatea pe la ora 5 p.m. pentru un somn de o oră şi 30 de minute.
Ritualul creează acel spațiu de respiro în care te regenerezi, în care ești tu, de unde poți să-ți extragi energia și creativitatea pentru ce va urma.
Beneficii ale ritualurilor:
– Reduc stresul, presiunea arterială și ritmul cardiac;
– Îmbunătățesc somnul;
– Calmează mintea;
– Intensifică sentimentele de împlinire și pace interioară;
– Dezvoltă conexiuni profunde cu noi înșine și lumea din jurul nostru;
– Au puterea de a ne stabiliza și de a ne menține motivația pe termen lung;
– Cresc nivelul de concentrare;
De cele mai multe ori intrăm în niște rutine inconștiente. Ai observat că mergi pe aceeași rută la serviciu? Că tinzi să alegi aceleași tipuri de produse, același tipuri de haine? Că începi conversațiile într-o manieră similară? Că îți repeți aceleași gânduri?
Sau, avem diferite ritualuri în viața personală pe care le considerăm firești deoarece au un scop practic, precum: spălatul pe dinți, băutul cafelei, mesele zilnice, mersul la sală, etc.
Prezența ritualurilor pe parcursul evoluției noastre atât socio-culturale precum și cele individuale (ex. rugăciunea înainte de culcare), ne demonstrează că acestea nu sunt un lux, sau o activitate pe care o poți face doar atunci când ești “pregătit”, ele sunt o necesitate.
E simplu. Cum poți să oferi celorlalți dacă resursa ta de energie și regenerare e seacă? Cum poți să crești când simți că ești obosit, bulversat, confuz? Cum poți să iubești când nu știi ce iubești? Cum poți să fii creativ când trăiești în aceleași tipare?
Un lucru de luat în considerare este să vă gândiți la planurile voastre personale și să observați care dintre acestea au nevoie de atenție. Este munca și creșterea apetitului pentru învățare? Sunt relațiile și nevoia de conexiune? Este timpul liber care nu vă satisface? Sunt aspecte legate de corpul vostru pe care doriți să le modificați/îmbunătățiți? E nevoia de liniște și calm?
Mai jos, sunt câteva exemple de ritualuri cu scopul de a vă inspira în alegerea personală:
– Exerciții de respirație sau meditație după ce te trezești;
– O plimbare lungă prin cartier (daca ai și câine e o motivație în plus);
– Exerciții de stretching ;
– Să asculți muzică de la prima oră, îți setează o stare a zilei;
– Să îți bei cafeaua într-o cafenea înainte să mergi la serviciu și să îți planifici agenda doar pe ziua respectivă;
– Să scrii mail-uri sau scrisori unei persoane care e la distanță cu ce s-a întâmplat pe parcursul unei săptămâni;
– O listă de lucruri față de care ești recunoscător în fiecare zi (nu contează dacă se repetă de la o zi la alta);
– Câteva minute de daydreaming în care poți să observi pe unde te poartă mintea;
– O baie fierbinte cu lumânări sau muzică;
Cum implementăm un ritual?
Ar fi de preferat ca durata unui ritual să fie până în 30 de minute. Ne amintim că scopul nu este să punem un alt lucru pe “to do list-ul” nostru ci să ne creăm un punct de confort și stabilitate de la care să pornim. Așadar poți începe treptat, de la 10 minute în fiecare zi până la 30 de minute.
Pe lângă faptul că unul dintre factorii de menținere a unei rutine este consecvența, nu trebuie să uităm că și plăcerea cu care o facem este un factor motivațional puternic pentru a o repeta. Așadar, anticipează plăcerea pe care o să o ai în timpul practicării ritualului și la finalul acestuia. Te ajută daca îți stabilești momentul zilei în care vrei să-l practici.
Keep the big picture, e un cadou pe care ți-l faci zilnic pentru bunăstarea ta pe termen lung.
Psiholog clinician și Psihoterapeut
Anca Zăgrian