Tulburarea bipolară, denumită anterior depresie maniacală, este o afecțiune care determină schimbări de dispoziție extreme care includ valori maxime emoționale (manie sau hipomanie) și valori minime (depresie).
Când deveniți deprimat, vă puteți simți trist sau fără speranță și puteți pierde interesul sau plăcerea pentru majoritatea activităților. Când starea ta de spirit trece la manie sau hipomanie (mai puțin extremă decât mania), te poți simți euforic, plin de energie sau neobișnuit de iritabil. Aceste modificări ale dispoziției pot afecta somnul, energia, activitatea, judecata, comportamentul și capacitatea de a gândi clar.
Episoadele maniacale
Mania și hipomania sunt două tipuri distincte de episoade, dar au aceleași simptome. Mania este mai severă decât hipomania și provoacă probleme mai vizibile la locul de muncă, activități școlare și sociale, precum și dificultăți în relații. De asemenea, mania poate declanșa o pauză de la realitate (psihoză) și necesită spitalizare.
Atât un episod maniacal, cât și un episod hipomanical includ trei sau mai multe dintre aceste simptome:
- Activitate intensă, energie sau agitație crescute;
- Sentiment exagerat de bunăstare și încredere în sine (euforie);
- Necesitatea scăzută de somn;
- Nevoia de a comunica, mai mare decât în mod normal;
- Ușurința în a fi distrași;
- Proces slab de luare a deciziilor – de exemplu, cumpărături în exces sau obsesii pentru un anumit (produs, brand etc), asumarea unor riscuri sexuale sau realizarea de investiții prostești.
Episodul depresiv major
Un episod depresiv major include simptome suficient de severe pentru a cauza dificultăți notabile în activitățile de zi cu zi, cum ar fi munca, școala, activitățile sociale sau relațiile. Un episod include cinci sau mai multe dintre aceste simptome:
- Stare de spirit depresivă este caracterizată prin: sentiment de tristețe, de gol interior, neputință sau deznădejde (la copii și adolescenți, starea de spirit depresivă poate apărea ca iritabilitate);
- Pierderea interesului sau senzația de plăcere pentru toate activitățile – sau aproape toate (mai ales pentru cele care ofereau plăcere în mod normal);
- Pierderea semnificativă în greutate atunci când nu țineți dieta sau creșterea în greutate;
- Fie insomnie, fie dormi prea mult;
- Fie neliniște, fie comportament încetinit;
- Oboseala sau pierderea de energie;
- Sentimente de lipsă de valoare sau de vinovăție excesivă sau inadecvată;
- Scăderea capacității de a gândi sau a se concentra;
- Gândiți, planificați sau încercați sinuciderea.
Când să ceri ajutor?
În ciuda extremelor stărilor de spirit, persoanelor cu tulburări bipolare le este greu sa recunoască cât de mult le perturbă viața, instabilitatea emoțională și nu primesc tratamentul de care au nevoie.
Și dacă sunteți printre oamenii cu tulburări bipolare, s-ar putea să vă bucurați de sentimentele de euforie și de ciclurile de a fi mai productivi. Cu toate acestea, această euforie este întotdeauna urmată de o cădere emoțională care te poate lăsa deprimat, epuizat – și poate cu probleme financiare, juridice sau în relații.
Dacă aveți simptome de depresie sau manie, consultați un specialist in domeniu. Tulburarea bipolară nu se îmbunătățește de la sine. Primirea tratamentului de la un profesionist în domeniul sănătății mintale cu experiență în tulburări bipolare vă poate ajuta să vă gestionați simptomele.