EMDR – vindecarea traumelor prin metoda EMDR

Evenimentele traumatice din viața fiecăruia marchează psihic și emoțional persoana în cauză. Creierul, cât și organismul, își dezvoltă numeroase mecanisme de apărare care le ajută pe moment să facă față experiențelor neplăcute, urmând ca traumele să fie trecute în inconștient. Astfel, bine păstrate acolo, acestea reapar și ne invadează subit planul conștient de cele mai multe ori din senin sau, în cazuri avansate, zi de zi, în activitățile obișnuite.

Din cauza traumelor, se apelează tot mai des la alcool, mâncare în exces, droguri, vicii sau activități distructive care ne dau impresia pe moment că avem situația sub control. Nu este așa, iar trecerea timpului nu vindecă în majoritatea cazurilor. Doar îngroapă traumele.


Situațiile de acest gen pot avea rezolvare prin metoda EMDR care a apărut recent în România. Aceasta reprezintă o nouă abordare dezbătută și aplicată din ce în ce mai mult, aparțînând de domeniul psihoterapiei. Sintagma EMDR, în traducere, înseamnă desensibilizare și reprocesare prin mișcări oculare și este prescurtarea de la Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Asociația Americană de Psihiatrie și Departamentul de Apărare American o recomandă ca fiind una dintre cele mai rapide și de efect terapii sub formă de tratament împotriva traumei.


EMDR ajută la depășirea simptomelor de stres post-traumatic, fiind eficientă în situațîi precum:

 • traume provocate prin accidente de ori fel;
 • traume din copilărie sau abuzuri;
 • martori la anumite evenimente traumatizante;
 • victime ale infracțiunilor;
 • boala sau decesul unei persoane dragi;
 • anxietate sau atacuri de panică;
 • depresie, fobii ori abuzuri psihice și fizice;
 • probleme de comunicare sau sociale;
 • insomnii;
 • despărtiri;
 • dependențe de orice natură.


Terapia EMDR se axează pe trecut, prezent și viitor. Se iau în calcul amintirile tulburătoare care au provocat trauma sau traumele. În unele situațîi, mișcările oculare pot fi înlocuite cu alte mișcări bilaterale precum tactile sau auditive, având același scop de a echilibra cele două emisfere cerebrale.


Astfel, trauma izolată în memorie se poate conecta cu alte rețele neuronale (funcționale și adaptative). Conectarea celor două emisfere poate schimba perspectiva evenimentului, oferind descărcare emoțională. Ulterior, persoanei în cauză îi revine în memorie trauma sau evenimentul traumatic, privind-o de la distanță. Astfel, senzațiile fizice și emoționale cu privire la situație se pot observa dintr-o altă perspectivă. După terapie, persoana este capabilă să integreze evenimentul în trecut, fără a se regasi sau fără a-l afecta în prezent.


Împreună cu alte metode de psihoterapie, tehnică EMDR este de succes și de folos pentru vindecarea durerilor ce le păstrăm în minte și suflet. Viață trăită calitativ, zi de zi, ne ajută să fim împăcați cu noi înșine și ne oferă un scop personal, de care să ne bucurăm.

Psiholog Dani C. Burlă

2 comentarii la „EMDR – vindecarea traumelor prin metoda EMDR”

 1. Andreea Cirnu

  Buna dimineata numele meu este Andreea, o intrebare am daca faceti terapie online. Sotul meu a suferit o operatie pe creier acum acum 1 an si sufera de stres traumatic. Noi suntem in Anglia . Cristi face terapie o data pe saptamana . Va multumesc

  1. MAZE Center

   Bună ziua, Andreea! Ne pare rău pentru suferința dumneavoastră și a soțului dumneavoastră. Sigur că facem terapie online. Completați un formular de înscriere pentru programare pe site sau contactați-ne telefonic și vă vom facilita programarea cât mai rapid.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top