Cuprins
Am urmarit aseara interviul oferit de Printul Harry si Meghan Markle despre experienta lor in cadrul familiei regale, ca indivizi si ca familie. Printre altele, s-a atins si subiectul consecintelor asupra sanatatii mentale. Un subiect actual, aflat pe buzele tuturor, conflictul din interiorul familiei regale, este mai mult decat atat. Este un conflict intre generatii, intre mentalitati si intre principii si valori. Lasand la o parte imaginea lor in societate vom analiza situatia din perspectiva umana si psihologica, comparand-o pe alocuri cu situatii de viata generale, pe care toti le putem identifica in propria viata.
Analiza situatiei din perspectiva psihologica
“Cand te casatoresti cu un om te casatoresti si cu familia lui”
Replica intiparita in moralul colectiv, de generatii. Ca orice tanar care isi incepe viata de familie alaturi de alesul sau aleasa sa, iti doresti stabilitate si sustinere, iti doresti ca familia sa iti valideze alegerile, sa te aprobe, sa vada ca omul de langa tine este cel potrivit, asa cum vezi tu.
Te invit sa privesti lucrurile in felul urmator:
Tu – persoana individuala, cu propriile aspiratii, dorinte si preferinte
Mama ta – persoana individuala cu propriile aspiratii, dorinte si preferinte
Tatal tau – persoana individuala, cu propriile aspiratii, dorinte si preferinte
Sora/frate/bunic/unchi etc – persoana individuala, cu propriile aspiratii, dorinte si preferinte
Familia – entitate individuala, compusa din membri persoane individuale, care functioneaza dupa reguli si principii adoptate si imbunatatite de-a lungul anilor, cu grija de a raspunde pozitiv la dorintele, aspiratiile si preferintele oricarui membru individual (cazul ideal).
Sa zicem ca un principiu al familiei tale are ca efect urmatoarea replica:
“Nu ai voie sa te casatoresti cu persoane de culoare”
Pentru ca parintii tai au avut probleme in tinerete cu o persoana de culoare si au pus o eticheta unei intregi rase, pentru ca au auzit de la altii (in care ei aveau incredere sau pe care ii considerau inteligenti) ca persoanele de culoare au un caracter indoielnic, pentru ca reprezinta un sistem si vocea lor este vocea poporului (iar daca poporul este rasist e musai sa fie si ei) etc.
Experientele ne modeleaza realitatea dar generalizarea unui eveniment singular intr-un principiu de viata este probabil, una dintre cele mai nocive atitudini a multor generatii, inclusiv a noastra.
Revenind la exemplul de mai sus, se intampla, sa te indragostesti de o persoana de culoare. Contrar tuturor lucrurilor pe care le-ai auzit in familie si care sustineau principiul „persoanele de culoare sunt rele”.
Ai auzit totusi in familia ta, vorbindu-se despre faptul ca familia este unita, ca ne aparam si ne sustinem, ca doar unii pe altii ne avem.
Cu informatiile astea in minte, stiind ca incalci un principiu dar totusi ti-a fost mentionat tot timpul ca familia se sustine, mergi sa dai marea veste.
Tensiunea exista, o simti, o traiesti dar cu toate astea pare ca familia intelege si accepta.
Apoi urmeaza adevarata provocare. Persoana pe care tu ai ales-o, trebuie sa se integreze in noua familie extinsa, sa adopte principiile si valorile existente.
Insa, oamenii nu cresc la fel. Oamenii experimenteaza viata prin proprii ochi si fiecare familie isi contureaza principiile in functie de contextul de viata.
Este ca si cand ai o cutie de sandale in care vrei sa inghesui o pereche mare de cizme. Trebuie sa le tai ca sa intre. Asa noul membru intr-o familie, pentru a se integra, trebuie sa “taie” sau sa renunte la parti din el.
Ce inseamna sa tai parti din tine sau sa renunti la valori in care crezi doar pentru a te integra?
Inseamna sa renunti la tine! La unicitatea ta, la vocea ta uneori, la propriile impulsuri si judecati. Inseamna in final sa iti pierzi din identitate si sa te afunzi in probleme de sanatate mentala.
Iar cand dezechilibrele mentale preiau controlul, viata ta poate deveni rapid un cosmar din care nu poti sa te mai trezesti.
Sa ne gandim la un exemplu si mai aproape de noi:
“Chiar si zaharul ii pare amar unei soacre”
Ne-am obisnuit, uneori ne si amuzam de astfel de situatii, am luat de buna situatia in care soacra nu isi place nora sau relatia dintre ele este vesnic tensionata. Dar este oare sanatos?
Majoritatea oamenilor traiesc in doua lumi diferite:
- CEEA CE PROIECTEAZA IN EXTERIOR – felul in care pretind sau isi doresc sa fie priviti de ceilalti (aici principiile familiei isi simt cel mai tare importanta, cel putin la nivel verbal).
Ex. “La noi in casa nu se injura” – chiar daca unii membri o fac cand sunt intr-un grup in care se simt relaxati cand sunt cu familia se abtin pentru a mentine aceasta regula. Si este ok uneori sa ne abtinem. Dar aceste reguli pot lua diferite forme: “La noi in casa nu se accepta persoanele cu alte inclinatii sexuale”, iar tu tocmai ce ai descoperit ca ai o alta inclinatie sexuala. Dintr-o data problema devine mult mai profunda si dureroasa.
- REALITATEA – cea in care traiesc zi de zi, cea in care se abuzeaza emotional unii pe ceilalti si cea in care sunt obligati sa faca milioane de compromisuri cu ei pentru a pastra perfecta imaginea PROIECTATA IN EXTERIOR.
Imaginea pe care orice om si-o creaza despre lume n-ar trebui sa fie conditionata de nimic. Suntem indivizi unici si irepetabili si doar pentru asta merita sa ne exploram si exploatam potentialul. Sa vedem cu ochii nostri, sa ne intrebam, sa experimentam. Nu doar ce ni se prezinta ca fiind bun sau de dorit. Sa experimentam ce simtim noi ca ne-ar face impliniti, entuziasmati sau curiosi.
Intorcandu-ne la familia regala si la consecintele unui sistem asupra sanatatii mentale
Diferenta intre ceea ce s-a proiectat in exterior si realitatea in care traiau a fost colosala. Sa vrei sa integrezi un spirit liber si independent intr-o institutie si in final chiar o societate, bazata pe reguli stricte care sustin anihilarea initiativei si a liberei vorbiri nu poate avea o finalitate pozitiva decat daca intreg sistemul se schimba.
Meghan Markle a ajuns in pragul unui colaps, avand ganduri de sinucidere, pentru ca a fost fortata sa se integreze intr-un sistem care nu raspundea valorilor ei personale. Pentru ca sistemul n-a facut eforturi s-o integreze, ba chiar a lasat-o in bataia pustii sa se descurce cu consecintele.
Ca om si persoana care isi desfasoara activitatea in domeniul psihologiei, va pot marturisi ca nu exista durere mai mare decat sa ceri ajutor psihologic si sa iti fie refuzat. Ganditi-va ca aflati astazi ca aveti cancer si vi se refuza dreptul la tratament. Este comparabil. Cand ajungi sa ai ganduri de sinucidere, pasul de la gand la actiune poate fi extrem de mic.
Familiile ar trebui sa fie pregatite sa primeasca membri noi, cu caldura si deschidere. Fiti curiosi sa ii cunoasteti fara sa ii judecati, fara sa verificati daca bifeaza toate cerintele voastre. Oamenii sunt extrem de complecsi si fiecare are dreptul, din nastere, de a-si alege calea in viata si de a-si trai existenta dupa bunul plac. Sigur, de-a lungul vietii intalnim numerosi oameni care nu ne plac sau cu care nu suntem compatibili dar deschiderea spre a-i cunoaste sincer este primul pas spre o comunicare mai buna.
Emotiile se simt la fel indiferent de nivelul financiar
Ca esti membru regal, angajat, pensionar, student etc., emotiile se simt la fel, durerea are acelasi limbaj. Depresia, anxietatea si toate celelalte probleme care tin de sanatatea mentala nu ne aleg in functie de cati bani avem in cont, ne aleg in functie de cum ne traim viata. Iar viata merita traita, la orice nivel, in echilibru, liniste, si confort psihic.
Fiti deschisi, buni si nu va limitati perspectiva doar la ceea ce va transmit ceilalti.
Daca in familia ta exista situatii pe care nu le poti gestiona, psihologii Maze te pot ajuta.
Saptamanal postam infomatii relevante din domeniul psihologiei pe conturile noastre de Instagram si Facebook. Inscrie-te la newsletterul nostru si primesti gratuit teste de identificare a depresiei si anxietatii. Alatura-te comunitatii Maze si ajuta-ne sa conturam un viitor mai bun pentru noi toti.