Suntem cu toții oameni, ființe raționale și, deopotrivă, emoționale, ce funcționăm complex și răspundem direct sau indirect la evenimentele exterioare și cele interioare. Problemele de la locul de muncă, din relații, căsnicii, problemele la școală, bolile sau alte decepții emoționale, ne afectează psihicul și spiritul, având consecințe pe termen lung. Rezolvarea acestora constituie de cele mai multe ori tratament medicamentos, însă nu trebuie să uităm faptul că multe probleme apar din cauza neconcordanțelor între viața pe care o trăim și viața pe care ne-o dorim, iar aici intervine psihoterapia cu ajutorul căreia putem indentifica și rezolva cauzele.
Psihoterapia, pe lângă tratamentul medicamentos, accelerează procesul de vindecare și are efecte acolo unde medicamentele nu reușesc să ajungă (la felul cum îți trăiești viața). Este binecunoscut faptul că majoritatea antidepresivelor au nevoie de 2 până la 4 săptămâni pentru a-și atinge eficacitatea maximă, de aceea ședințele de psihoterapie sunt de efect încă de la începutul terapiei.
De-a lungul timpului, s-a constatat faptul că aproape jumătate dintre pacienții cu depresie abandonează tratamentul sau îl neglijează odată cu ameliorarea problemelor. Psihoterapia creează o alianța terapeutică care înlătură sentimentul de izolare și senzația că problemele sau suferințele nu pot fi înțelese de către ceilalți. De asemenea, sporește comunicarea cu noi înșine și cu ceilalți. Ca urmare a acestora, ședințele de terapie sunt luate în serios și pacientul conștientizează faptul că abandonarea tratamentului precoce nu rezolvă problema în cauză.
Avem nevoie să zâmbim mai des, să ne respectăm între noi, să ne ajutăm cu o vorbă, un sfat, să oferim o pâine caldă unui om flămând și o haină unui copil sărman, să privim cerul mai des, să ascultăm susurul pârâului, ciripitul păsărilor și râsetele oamenilor dragi. Anxietatea, depresia, deznădejdea, pot fi tratate cu pași mici, dar siguri, cu voință și conștientizarea problemei, cu recunoașterea adevărului și facerea primului pas. Cu ajutorul unui specialist și cu ajutorul nostru, ne putem elimina efectele problemelor și diminua gravitatea acestora din gândurile noastre. De cele mai multe ori, negativitatea este eliminată prin simpla schimbare a gândurilor și a obiceiurilor.
Fiecare gând, faptă și acțiune contează.
Psiholog Dani C. Burlă