Generatia mamelor noastre a fost crescuta pentru a fi dependenta de barbati, pentru a fi supusa, pentru a se simti neprotejata fara un partener. Aveau sentimentul ca nu isi indeplinesc rolul daca nu se casatoresc, pentru ca nu deveneau mame si astfel nu se considerau integrate in societate. In epoca in care traiau, se dorea de la ele sa fie femei de sacrificiu, niste victime ascultatoare de poruncile barbatului.
Cate dintre aceste femei au fost fericite? Cate au vrut sa se casatoreasca cu adevarat? Cate au decis in mod constient sa aiba copii? Era doar o cerinta a societatii? Daca si acum acest lucru cantareste, la mamele noastre a cantarit mult mai mult. Daca noi, cu atat de multe instrumente, continuam sa reproducem modele pasive, cu siguranta pentru mamele noastre a fost mult mai dificil in rolul lor de a fi bune, capabile de sacrificii enorme in defavoarea propriilor nevoi si dorinte, dependente de soti sau de un barbat care avea grija de ele.
Am crescut cu o idee iluzorie a femininului datorita acestui model de mame sacrificate si victime. Mama are un rol important in constiinta ta de sine, deoarece indica ce inseamna sa fii femeie, cum este sa fii femeie, pe scurt, ea este referinta ta despre feminin. Ne identificam cu ea pentru ca suntem de acelasi sex, EA esti TU…
Ne vom da seama ca a avea o relatie sanatoasa cu mama noastra, a o accepta, a o ierta si a o integra, ne va permite sa evitam lupta cu noi insine si cu natura feminina din care facem parte. Modul ei de viata, relatia cu tatal tau, atitudinea de sacrificiu, lipsa limitelor si stima de sine, te-ar fi putut face sa te simti suparata pe ea sau pur si simplu ai creat o aversiune fata de posibilitatea de a fi ca mama ta. Din acest motiv e posibil sa-ti fi dorit sa abordezi un alt punct de vedere adica un model opus atitudinilor ei, astfel rolul tatalui tau ar fi putut fi un exemplu mult mai usor de acceptat si de integrat in viata ta, persoana independenta, puternica, cu un job stabil, care aduce banii in casa.
Preocuparea de sarcinile casnice, gestionarea conflictelor din interiorul casei, ingrijirea celorlalti, poate nu ar fi fost de mare inspiratie ca model. O mama care se gandeste intotdeauna la toata lumea si raspunde nevoilor tuturor, cu exceptia ei. Confruntate cu aceasta dilema, multe femei aleg inconstient sa fie ca tatal lor. Exista parinti care ii spun fiicei lor:
- „Cand vei creste, ar trebui sa lucrezi mereu si sa fii independenta ”
- „Nu fi ca mama ta”.
- „Cand vei creste sa nu permiti niciodata ceea ce eu am permis”
- „Trebuie sa studiezi, sa nu depinzi niciodata de un barbat, sa fii puternica ”.
Acest lucru ne-a facut sa ne deconectam de adevarata valoare a femininului si sa avem tendinte puternice spre masculin. Astazi femeile sunt foarte masculine si au idei false despre propria natura. Din necunoasterea femininului, se confunda feminitatea cu slabiciunea, sacrificiul sau superficialitatea si uitam de sacralitatea femininului in toate manifestarile sale. Aceasta deconectare de noi insine de calitatea noastra feminina ne slabeste, incercarea de a arata ca niste barbati este în detrimentul naturii noastre.
Ma intreb daca aceasta lipsa de exprimare a energiei feminine este legata de rata ridicata de cancer de san si de col uterin. Stiu ca suna dur, dar ar trebui sa ne intrebam ce se intampla cu adevarat. Ambele sunt organe sexuale feminine, sanii sunt un simbol prin excelenta al maternitatii si al capacitatii hranitoare a femininului; uterul este receptorul cu capacitate de creatie si expresie feminina. Aceste organe sunt menite a reprezenta femeia. In multe cazuri de cancer, s-a observat o particularitate comuna tuturor. Femeile care trec prin aceste boli au un blocaj in energia feminina furie proiectata asupra mamei, multa expresie masculina in activitatile lor si putin „hranitoare” pentru ele si pentru ceilalti, probleme legate de sexualitatea lor sau acceptarea sexului lor. Circumstantele sunt foarte diferite, dar au aceeasi idee de baza: expresia energiei feminine se blocheaza. Daca ai suferit sau suferi de aceasta boala, merita sa te intrebi cat de mult iti traiesti feminitatea, cum a fost experienta ta de a fi femeie. Vrei sa fii ca mama ta sau simplul gand iti da fiori? Cat de mult iti alimentezi propria natura feminina? Te definesti ca fiind mai rationala, individualista, competitiva sau tinzi sa ai grija si sa te iubesti pe tine si pe ceilalti? Iti place sa fii femeie? Te invit sa-ti pui aceste intrebari. Raspunsurile iti pot oferi informatii despre cat de conectata esti cu feminitatea ta si te pot ghida intr-o reflectare a ceea ce inseamna pentru tine sa fii femeie. Ce reprezinta pentru tine ideea de a trai in placere, in relaxare, in bucurie si satisfactie?
In aceasta cautare a autosuficientei, femeile au mers in cealalta extrema, au devenit competitive, rationale, uitand de natura lor. Femeile intrate in lumea barbatilor si incercand sa fie ca ei s-au masculinizat. Pentru a trai o relatie autentica in iubire, ca femeie, nu poti functiona intr-o energie masculina. Ajungem sa gasim barbati cu energii pasive care pe termen lung ne obosesc si ne fac sa nu ne simtim protejate. Am trecut de la un model pasiv și supus la un model activ si autosuficient. Nici legea pendulului (care merge de la o extrema la alta) nu este solutia. Esti in defensiva si nu in constiinta vulnerabilitatii naturii feminine.
Iluzia necesitatii de masculinizare a femeii pentru a avea succes si fericire este complet eronata. Poti trai si experimenta tot ceea ce iti doresti doar in natura primordiala, care te va conduce intotdeauna spre unitate, spiritualitate, armonie, frumusete, dragoste, eleganta și traire in bucurie a vietii. Aceasta este bogatia. Nu sunt doar calitati tipice familiei si copiilor, ele pot fi puse in slujba oricarei activitati pe care decizi sa o desfasori in fiecare moment al vietii tale.
De exemplu, daca esti directoarea unei companii, evidentiaza-ti calitatile feminine de empatie, armonizare, unitate si completeaza cu calitatile masculine de raționalitate, strategie, simt individual, competenta si asa mai departe; acestea fac parte, de asemenea, din instrumentele fiintei tale. Cu totii avem energie masculina si feminina care ne echilibreaza, dar daca esti femeie, puterea si darul tau sunt in expresia energiei feminine sustinute de partea masculina.
Observa simbolul yin și yang pe care il cunoastem cu totii. Acesta exprima uniunea atat a energiilor complementare, cat si a celor unite care genereaza totalitatea. Acest simbol este foarte profund deoarece arata ca energia feminina si energia masculina creeaza intregul. Daca te uiti, exista o parte neagra care are un punct alb si o parte alba cu un punct negru. Care crezi ca este femininul? Cel alb sau cel negru si de ce? Negrul este expresia yin, a femininului, este culoarea fertilitatii, a noptii. Tot ce creste o face in intuneric. Samanta este ingropata sub pamant si creste tot acolo, este gestata in intuneric, la fel cum un copil este gestat in pantecele mamei. Negrul este culoarea noptii in care ne apropiem de intim, de un somn odihnitor, de casa. Anticii au comparat luna cu femeia si relatia sa cu ciclul menstrual prin cele patru etape ale lunii exemplificate prin cele patru initieri feminine: menstruația în raport cu semiluna; maternitatea în raport cu luna plina; menopauza in raport cu luna noua si un ciclu intern in care se naste misterul feminin in raport cu luna noua. Relatia dintre femeie si luna este un subiect foarte interesant. Daca observăm toate calitățile feminine existente în procesul miraculos al maternității, primul lucru pe care l-am putea simți pentru feminin este mândria în fața întregii înțelepciuni si armonii din corpul nostru, a darului vietii care ne-a fost acordat. A fi femeie este o onoare.
Punctul alb yang ne spune despre partea masculina. Dupa cum puteti vedea, expresia lui este mult mai scazuta. Astfel, femeia si barbatul se exprima prin calitătile lor, realizand echilibrul cu celalalt pol. Cand barbatul isi foloseste partea feminina, reuseste sa fie mai cald, emotional si empatic, calitati care il echilibreaza si ii permit sa se conecteze cu partea feminina a vietii. Impreuna cream unitate, nu exista o energie mai buna decat alta, nu exista una mai puternica decat alta, nu exista rivalitate, cele doua sunt complementare, perfecte, necesare si fiecare ofera spatiu celuilalt pentru a se completa reciproc si a genera miscare si viata. Acesta este fundamentul relatiilor romantice. Atata timp cat tu ca femeie iti exprimi energia feminina yin si el ca barbat traieste si exprima energia masculina yang relatia de cuplu ar putea fi completa si fiecare ar juca rolul care il desavarseste ca fiinta.
Daca iti plac articolele nostre urmareste-ne pe retele sociale, Facebook si Instagram si ajuta-ne sa impartasim mesajul cu persoanele care au nevoie sa il auda.