Cat de eficienta este psihoterapia? Care sunt beneficiile ei?

cat de eficienta este psihoterapia

Cat de eficienta este psihoterapia?

Psihoterapia este o metoda de tratament folosita de mai bine de un secol ca instrument de tratare a tulburarilor de sanatate mintale. Cel care a pus bazele psihoterapiei a fost Sigmund Freud, iar scopul sau a fost de a-si ajuta pacientii sa-si inteleaga mai bine propriile minti si sa depaseasca traumele din copilarie. Cu timpul, psihoterapia a devenit un obiect de studiu foarte serios si important in lumea stiintei si de mai bine de 50 de ani s-au realizat zeci de studii de cercetare care au aratat ca aceasta metoda este într-adevar eficienta pentru tratarea celor mai frecvente tulburari emotionale precum anxietatea si depresia.

Poate ca inca stai pe ganduri in ceea ce priveste mersul la psiholog sau nu. Este adevarat ca un program de psihoterapie poate sa fie costisitor ca investitie de timp si energie, insa ne propunem ca in acest articol sa-ti prezentam toate beneficiile unui tratament psihologic pentru a lua o decizie cat mai informata.

Psihoterapia ofera ajutor in abordarea multor situatii care provoaca suferinta emotionala, precum:

  • Dificultati de relationare (in cadrul familiei, cu partenerii de viata etc.)
  • Anxietate, depresie, stres si alte tulburari mentale si emotionale
  • Perioada de doliu
  • Dificultati sociale si emotionale legate de dizabilitati si boli fizice
  • Probleme de dependenta – de ex. abuzul de alcool si substante, jocurile de noroc si alte dependente
  • Abuz sexual si violenta domestica
  • Tulburari alimentare (bulimie, anorexie, mancat emotional etc.)
  • Probleme legate de stres
  • Tratarea traumelor

Cum te poate ajuta psihoterapia?

1. Inveti sa identifici si sa recunosti propriile tipare de gandire

In cadrul psihoterapiei, vei discuta cu psihoterapeutul despre procesele mentale care te determina sa te simti intr-un anumit fel. De cele mai multe ori, nu suntem constienti de felul in care gandim, insa cu ajutorul psihoterapeutului, iti vei da seama de gandurile care iti creeaza probleme si vei invata sa le identifici si sa le inlocuiesti cu unele mai sanatoase. Dintr-o persoana consumata de ganduri negative te poti transforma intr-o persoana care este atenta la procesele de gandire si reuseste sa nu se lase coplesita de ganduri negative. Fara a-ti privi obiectiv gandurile, esti supus unor schimbari de dispozitie si comportamente impulsive.

In psihoterapie, te vei putea baza pe terapeutul tau pentru a te ajuta sa identificati anumite modele de gandire care-ti influenteaza deciziile si actiunile. Abilitatea de a recunoaste tiparele recurente de gandire sunt un instrument puternic pentru a schimba modul de actiune, mai ales cand aceste moduri sunt distructive pentru sanatatea si relatiile tale.

2. Psihoterapia ofera un spatiu in care sa te exprimi liber

Ai exprimat vreodata ceva cu voce tare care te-a surprins? Poate ai exprimat modul in care te-ai simtit sau ti-ai exprimat o parere de care nu erai constient. Poate ai ingrijorari pe care nu le-ai exprimat niciodata celor dragi. Oamenii se afla rareori in situatii in care li se permite sa spuna orice ar dori, fara teama ca vor fi judecati sau vor avea parte de repercursiuni grave. Cand iti permiti sa fii liber sa te exprimi, poti sa devii surprins. Astfel, ajungi sa te descoperi si sa te intelegi mai bine.

A vorbi despre gandurile tale cu un psihoterapeut te ajuta sa-ti exprimi ingrijorari pe care s-ar putea sa nu le realizezi. Acest lucru nu numai ca ofera o perspectiva asupra modului in care te simti, ci te incurajeaza sa iti exprimi emotiile in moduri constructive.

3. Psihoterapia iti ofera un spatiu unde poti fi vulnerabil

Unul dintre principalele beneficii ale psihoterapiei este acela de a avea un loc al tau, unul in care esti liber sa te exprimi asa cum poate nu o faci nicaieri in alta parte. Vei putea conta pe sesiunile cu terapeutul tau fiind un loc in care poti poti lucra la provocarile cu care te confruntati in viata de zi cu zi.

Sa-ti permiti sa fii vulnerabil necesita timp, dar, cu terapeutul potrivit, poti cultiva aceasta abilitate si o sa poti implementa vulnerabilitatea in toate relatiile tale asa incat sa devii tot mai autentic.

4. In cadrul psihoterapiei dezvolti modalitati mai sanatoase de comunicare

In psihoterapie, inveti sa comunici ceea ce gandesti si simti cu adevarat, in loc sa actionezi instinctiv pe baza comportamentelor care le-ai invatat de-a lungul timpului. Discutia cu terapeutul creeaza o distanta intre un stimul sau o situatie deranjanta si reactia ta la ce se intampla. Terapia ofera un cadru in care poti lua in considerare motivul pentru care reactionezi intr-un anumit fel si cum sa comunici modul in care te simti in moduri mai constructive.

5. Ajungi sa capeti mai multa incredere in tine

Cei mai multi dintre noi se confrunta cu un anumit tip de nesiguranta personala legat de noi insine, iar problemele psihologice servesc deseori la distrugerea acestei increderi. Discutand cu un profesionist din domeniul sanatatii mintale, analizand cauzele acestor nesigurante si obtinand mici victorii pe parcurs, multi pacienti declara ca au dobandit un nou sentiment de incredere in ei insisi si in abilitatile lor in urma psihoterapiei.

6. Inveti sa depasesti problemele si sa te bucuri din nou de viata

Atunci cand o persoana s-a simtit coplesita pentru multa vreme de ganduri si emotii negative, eliberarea de aceste emotii pentru prima data poate fi o experienta revigoranta. Pe masura ce pacientii invata sa identifice si sa confrunte emotiile negative intr-un mod sanatos, ceea ce a inceput ca o usurare initiala se poate transforma chiar in seninatate si fericire pe termen lung.

Ce spun studiile despre eficienta psihoterapiei?

  • Studiile au aratat faptul ca psihoterapia, chiar si cea de scurta durata are efecte semnificative pentru a reduce simptomele depresiei si a anxietatii. Mai mult decat atat, majoritatea studiilor de cercetare au aratat ca efectele psihoterapiei se mentin chiar si dupa 1 an de la incheierea psihoterapiei.
  • Alte studii au aratat ca psihoterapia nu doar ca imbunatateste starea de bine si reduce simptomele tulburarilor psihologice, dar are efecte benefice si asupra sanatatii fizice, spre exemplu s-a descoperit ca psihoterapia reduce nivelul tensiunii arteriale sistolice la fel de bine precum medicamentele antihipertensive.
  • S-a demonstrat ca psihoterapia de grup reduce suferinta psihologica si imbunatateste bunastarea spirituala la pacientii cu cancer avansat sau terminal.
  • Psihoterapia poate reduce semnificativ simptomele depresiei, tulburarii de anxietate generalizata, anxietatii sociale, tulburarii bipolare, tulburarii obsesiv-compulsive, fobiilor si tulburari de panica.
  • Un numar tot mai mare de dovezi indica faptul ca psihoterapia scade rata spitalizarii si reduce utilizarea altor servicii medicale si chirurgicale. Studiile realizate in SUA unde este integrata cu succes a psihoterapia in asistenta medicala primara, au aratat ca acest lucru reduce costurile medicale cu 20-30%.
  • Psihoterapia coroborata cu medicatia psihiatrica s-a dovedit a fi mai durabila si mai eficienta pe termen lung decat medicatia. Studiile au aratat ca recidivele in cazul celor care iau doar medicatie pentru depresie si anxietate sunt in procent mult mai mare (de pana la 75%) in comparatie cu rata de recidiva (de doar 30%) in randul celor care au beneficiat atat de medicatie cat si psihoterapie.
  • O serie de studii au aratat ca psihoterapia induce modificari structurale la nivelul creierului si poate modifica activitatea in zonele implicate in gandire, decizie, si frica.
  • Mai multe studii de cercetare de-a lungul timpului au aratat ca relatia dintre client si terapeut are un impact semnificativ asupra eficientei psihoterapiei. Cercetarea factorilor asociati cu rezultatele terapeutice a sugerat ca relatia terapeutica explica 25-30% din efectul psihoterapiei.

Ce caracteristici sa cauti la un psihoterapeut?

  • Este nevoie sa aiba studiile necesare pentru a fi psihoterapeut (a urmat o scoala acreditata de psihoterapie) si sa fie acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania.
  • Are bune abilitati interumane (stie ce intreabari sa puna si creeze un mediu in care sa te poti deschide)
  • Cauta sa costruiasca increderea si este empatic
  • Se tine de un plan de tratament dar este in acelasi timp flexibil si deschis la nevoile clientului
  • Monitorizeaza progresului clientului
  • Ofera speranta bazata pe date si realitate
  • Isi bazeaza practica pe dovezi stiintifice si nu pe practici de simt comun
  • Iti cere feedback si se asigura ca esti multumit

Ce este nevoie sa faci pentru maximizarea beneficiilor psihoterapiei?

Chiar daca mai sus am enumerat multe dintre beneficiile psihoterapiei, este important sa intelegi ca aceasta nu functioneaza de la sine si ca psihoterapeutul oricat de experimentat si de empatic ar fi, acesta are mai degraba rol de indrumator. Astfel, pentru a beneficia de cat mai mult de procesul psihoterapeutic este nevoie sa participi si se te angajezi activ in tratament aplicand intre sesiuni ceea ce inveti in sedintele de terapie. Alfel, efectele psihoterapiei vor fi minime.

Boala mintala din cultura noastra si in tara noastra are inca un stigmat cu care este nevoie inca sa ne luptam si sa intelegem ca psihoterapia este un tratament corect si validat stiintific pentru tratarea problemelor psihologice. Cu cat mai multa lume care sufera din cauza problemelor emotionale si psihologice va beneficia de psihoterapie cu atat suntem mai castigati.

In ciuda acestei situatii,  statisticile arata ca cel putin una din cinci persoane va dezvolta de-a lungul vietii o forma de tulburare mentala, iar psihoterapia este tratamentul potrivit la multe tipuri diferite de probleme psihologice, atat usoare, cat si severe, reducand serveritatea simptomelor si contribuind la o calitate mai buna a vietii in general.

Daca iti plac articolele noastre ne poti urmari pe Facebook si Instagram pentru a fi la curent cu noutatile Maze.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top