Simptomele depresiei la femei

simptomele depresiei la femei

Depresia este aproape de două ori mai probabil să afecteze femeile decât bărbații și tinde să aibă cauze diferite la femei față de bărbați.

Factorii care contribuie la apariția simptomelor depresiei la femei includ hormonii de reproducere, un răspuns feminin diferit la stres și presiuni sociale care sunt unice pentru experiențele de viață ale unei femei.

Ca femei, avem multe roluri în viețile noastre, mamă, soție, angajată, prietenă, soră și lista poate continua. Complexitatea tuturor acestor roluri poate provoca urcușuri și coborâșuri de-a lungul vieții. Unele dintre aceste modificări ale dispoziției se pot datora unor evenimente din viață (de exemplu, să te cerți cu un prieten) sau pot fi cauzate de hormoni (de exemplu, sarcina, ciclul menstrual). În general, după câteva zile, emoțiile tale tind să se niveleze și nu te mai simți la fel de rău. Dar, dacă suferiți de depresie, „coborâșurile” dvs. nu dispar după câteva zile și pot interfera cu activitățile și relațiile din viața de zi cu zi. Acesta poate fi un ciclu toxic și poate apărea din cauza mai multor cauze. Simptomele pot dura săptămâni, luni sau ani și pot fi intermitente sau o singură dată.

Semnele și simptomele depresiei variază de la femeie la femeie.

Unele dintre cele mai frecvente semne și simptome sunt enumerate mai jos:

  • Sentimente de vid, lipsă de speranță, disperare și tristețe
  • Iritabilitate, anxietate și vinovăție
  • Sentimente de epuizare, oboseală severă
  • Pierderea interesului pentru activități plăcute anterior
  • Incapacitatea de concentrare sau de amintire a detaliilor
  • Tulburări de somn; dormit prea mult sau prea puțin, insomnie
  • Modificări ale poftei de mâncare – consumul prea mult sau prea puțin
  • Simptome fizice – dureri, crampe, dureri de cap, probleme digestive, sensibilitate a sânilor, balonare
  • Lipsă de energie
  • Atacuri de panică
  • Dezinteres pentru activitățile și relațiile zilnice
  • Gânduri suicidare sau tentative de sinucidere

Tipuri de depresie la femei

Depresia majoră

Depresia majoră este o formă severă de depresie în care o femeie își pierde capacitatea de a găsi plăcere în activități considerate plăcute. În plus, afectează capacitatea unei femei de a munci, de a dormi și de a mânca în moduri normale și eficiente și, de obicei, are un impact negativ asupra relațiilor interpersonale și sociale. În cazul depresiei majore, cunoscută și sub denumirea de tulburare depresivă majoră, starea ta depresivă poate persista o perioadă lungă de timp și este adesea însoțită de o stimă de sine scăzută.

Depresia postpartum

Aceasta este o formă specială de depresie care apare după nașterea unui copil – adesea denumită „baby blues”. Simptomele tipice ale depresiei încep în lunile următoare nașterii, în timp ce la unele femei, ele pot apărea în timp ce sunt încă însărcinate.

Tulburarea depresivă persistentă

Considerată o formă mai ușoară de depresie, aceasta este o stare de depresie extinsă care durează doi ani sau mai mult. Episoadele depresive majore (adică forme mai severe de depresie) pot apărea în timpul tulburării depresive persistente daca aceasta nu este tratata sub nicio formă.

Tulburarea disforică premenstruală

Depresie legată de ciclul menstrual al unei femei. În această formă de depresie, schimbările severe de dispoziție, anxietatea și gândurile negative se prezintă în săptămâna anterioară începerii menstruației și se disipează odată cu începerea perioadei menstruale. Simptomele depresive sunt suficient de severe pentru a avea un impact negativ asupra relațiilor interpersonale și pentru a interfera cu activitățile zilnice.

Diferențe între depresia femeilor și cea a bărbaților:

  • În timp ce femeile se pot învinovăți pentru depresie; bărbații pot da vina pe alții
  • Femeile se simt în mod obișnuit triste, lipsite de valoare și apatice atunci când sunt deprimate; Bărbații tind să se simtă iritabili și furioși
  • Este mai probabil ca femeile să evite conflictele atunci când sunt deprimate; Bărbații au mai multe șanse să creeze conflicte
  • Femeile apelează la mâncare și prietene pentru a se simți mai bine; Bărbații pot apela la alcool, televizor, sex sau sport pentru a-și ridica starea de spirit
  • Femeile se simt letargice și nervoase; Bărbații se simt agitați și neliniștiți
  • Femeile vorbesc cu ușurință despre sentimentele lor de încredere în sine și disperare; Bărbații ascund sentimente de îndoială de sine și disperare – considerând că este un semn de slăbiciune.

Chiar dacă simptomele sau intensitatea lor diferă, depresia este un subiect serios și este recomandat să fie abordat rapid, de la primele semne. Depresia se poate trata prin psihoterapie, medicație sau ambele variante cumulate în funcție de severitatea ei.

Dacă crezi că suferi de depresie apelează la un specialist MAZE Center aici.

Dacă crezi că suferi de abuz emoțional citește mai mult despre acesta aici.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top