4 tipuri de atasament care-ti influenteaza viata

Te-ai intrebat vreodata DE CE:

  • unele relatii s-au terminat?
  • de ce alegi acelasi tipar de partener si ajungi mereu in acelasi scenariu?
  • te-ai gandit ce ai facut gresit de a determinat ruptura relatiei?

Afla care sunt cele 4 tipuri de atasament care-ti influenteaza viata!

Exista situatii CAND NU ESTI TU DE VINA!

Uneori poate fi greu de crezut acest lucru cand iesim dintr-o relatie. Dupa o despartire, tindem sa rationalizam fiecare eveniment si sa incercam sa gasim explicatii logice in comportamentele noastre si ale partenerului. Insa multe aspecte sunt emotionale si pot fi cu greu controlate. De aceea trebuie sa le intelegi si sa stii cand e cazul sa incerci sa remediezi sau ai de a face cu o cauza pierduta.

Am avut in urma cu cateva luni o relatie care mergea bine. Excelent, as putea spune. Era „topit” dupa mine. Faceam lucruri impreuna, vorbeam ore in sir la telefon si ajunsesem chiar sa ne proiectam viata impreuna, desi ne cunosteam abia de 3 luni. Am mers in vacanta, m-a prezentat parintilor, am inceput sa petrecem zile impreuna, dar… intr-o zi a renuntat sa mai raspunda la telefon. I-am scris. L-am sunat. Dar raspunsurile au intarziat sa apara. Au trecut cateva zile, fara raspuns. Am inceput sa-mi fac scenarii ce s-o fi intamplat. Am „revazut” fiecare episod din relatia noastra si nu am putut gasi un moment care sa-l fi suparat sau enervat. Facea lucruri din proprie initiativa, nu-l obligasem la nimic. Si totusi, la o saptamana, primesc un mesaj de la el in care-mi spunea ca s-a gandit mai bine si ca nu crede ca ne potrivim. Nu mi-a oferit nicio explicatie sau un motiv. Relatia s-a terminat in coada de peste si nici pana astazi nu am aflat DE CE.

Maria

Uneori nu e despre TINE, e despre TINE in relatie cu celalalt

Prezentul are explicatii adanc inradacinate in trecut. Primii ani din viata sunt extrem de importanti pentru parcursul ulterior si sunt cheia pentru o viata armonioasa din punct de vedere emotional.

Relatia cu parintii influenteaza tipurile de atasament

Relatia cu parintii din primii ani de viata este extrem de importanta. Odata setata relatia dintre mama si copil, aceasta influenteaza pe termen lung relatiile pe care le va avea copilul la maturitate. Ea confera o predictie asupra relatiilor pe care le va avea copilul la maturitate.

Psihologul britanic John Bowlby a cercetat relatia dintre copii si atasamentul fata de mama si fata de primele persoane cu care interactioneaza cand se naste si a descoperit ca bebelusii se ataseaza de parinti pentru a supravietui.

Insa modul in care este gestionata relatia de catre adult il face pe copil sa-si dezvolte diferite mecanisme si sisteme prin prisma carora intretine relatii ulterior.

Mary Anrnswerth a adus mai departe cercetarea predecesorului John Bowlby si a identificat 4 tipuri de atașament. In anii ’80 studiul legat de atasamentul copil-mama a fost extins la adulti, dezvaluind informatii despre modul in care relatiile de atasament din copilaria timpurie influenteaza relatiile romantice si modul cum interactioneaza cu partenerii, identificand 4 tipuri de atasament:

1. Atasamentul securizat

Atasamentul securizat se manifesta atunci cand oamenii sunt deschisi cand isi manifesta dragostea. Persoanele care manifesta un atasament securizat au avut parte de relatii armonioase, de grija si raspuns la nevoile lor din partea persoanei care-i ingrijea.

In cele mai multe cazuri, au crescut intr-un cadru sigur, unde au invatat sa exploreze lumea atat interioara, cat si exterioara.

Au aflat in copilarie ca oamenii din jurul lor suntem de incredere, ca le pasa de ei, iar atunci cand au de a face cu un conflict relational, stiu sa-l gestioneze fara tam-tam.

Acest tip de atasament permite dezvoltarea unor relatii armonioase si sanatoase cu ceilalti, pe termen lung, si este tipul de atasament dupa care cei mai multi oameni tanjesc.

2. Atasamentul neasumat

Aceste persoane evita sa aiba relatii care implica atasament. Isi tin partenerii la distanta, evita sa devina prea intimi, in adevaratul sens, sa intre intr-o relatie profunda. Ii judeca pe ceilalti, ascund secrete, transmit semnale mixte, in contradictie, si intotdeauna isi pastreaza o portita de scapare, in caz de nevoie.

In copilarie au fost ignorati de parinti sau de persoana care i-a crescut. Mama a ramas insensibila si distanta, asa incat au invatat ca nu se pot baza pe altii si astfel si-au reprimat emotiile. Ca adulti, nu se deschid si nu-si doresc sa fie inchisi ori legati in vreun fel si nu se lasa afectati de problemele din relatiile amoroase.

3. Atasamentul anxios

Oamenii care dezvolta relatii de atasament anxioase isi doresc apropierea in relatie, se simt nesiguri si ingrijorati ca cealalta persoana va pleca sau va inceta sa ii iubeasca.

Acestia sunt foarte sensibili si receptivi la starea de spirit a partenerului.

Comportamentul mamei in copilarie a fost inconsecvent: fie il ignora/fie era hiper-protectoare. Erau atasati si receptivi la starile schimbatoare ale parintilor. Asadar, comportamentul lor trece de la o extrema la alta, de unde apar si dificultatile in relatia cu partenerul.

4. Atasamentul dezorganizat

Atasamentul dezorganizat este total diferit ca stil de celelalte tipuri de atasament pentru ca nu urmeaza un patern. Oamenii cu acest tip de atasament afiseaza trasaturi atat ale tipurilor de atasamente anxiose, cat si ale celor care prefera angajamentele neasumate.

Ei vor sa fie apropiati in relatii, dar se simt legati cand se afla intr-una

Aceste persoane isi judeca partenerii si simt ca ceva este in neregula cu ei, dar nu se deschid, sunt anxiosi dar nu arata ca sunt afectati de o relatie, cand de fapt pe dinauntru sunt preocupati.

In copilarie, aceste persoane au fost adesea neglijate sau abuzate. Altii au avut parte de violenta si impredictibilitate din partea parintilor.

Tipurile de atasament se pot schimba cu timpul

Ele sunt influentate de traumele si evenimentele din viata cuiva si pot destabiliza tipul de atasament pe parcursul vietii: pierderea cuiva apropiat, un abuz sau alte experiente negative pot afecta tipul de atasament pe care-l va dezvolta acea persoana.

Daca e evident ca o relatie abuziva sau disfunctionala cu adultul care l-a ingrijit pe copil poate deteriora tipul de atasament pe care copilul îl va dezvolta la maturitate, reciproca este de asemenea valabila.

Daca persoana care ingrijeste copilul isi rezolva traumele/problemele cu care se confrunta, poate sa influenteze in bine tipul de atasament pe care-l va dezvolta copilul la maturitate.

Asadar, daca o relatie scartaie, analizeaza tipul de atasament dezvoltat de tine/partener, vezi care sunt reactiile lui/ei, mai ales in situatii delicate, identifica cauza si incearca sa decizi ce e de facut. Cu ajutor de specialitate, o persoana poate lucra la aspecte personale care-l saboteaza in relatiile interpersonale.

Daca ai nevoie de suport, psihologii MAZE CENTER sunt aici sa te ajute in cadrul unei sedinte de consiliere online sau offline in Cluj-Napoca.

Daca ti-a placut articolul „4 tipuri de atasament care-ti influenteaza viata”, urmareste-ne si pe Instagram si fii la curent cu noutatile MAZE CENTER.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top