5 reguli de aur pentru o relatie sanatoasa

Gestionarea relatiilor de cuplu a fost intotdeauna o provocare pentru oameni, iata 5 reguli de aur pe care sa le aplici pentru o relatie sanatoasa.

Suntem diferiti: diferentele de gen, pasiunile, background-ul profesional, toate aceste aspecte intervin cand vrem sa construim o relatie amoroasa.

Da, o relatie este un construct permanent, ea trebuie mentinuta, pentru ca nu este suficient ca doi oameni sa convina ca sunt intr-o relatie.

Asadar o relatie necesita timp, resurse si implicarea ambilor parteneri, insa care sunt regulile de aur intr-o relatie pentru a functiona si aduce implinire?

Copilaria ne seteaza asteptarile

Unul dintre motivele pentru care relatiile dintre barbati si femei pot deveni provocatoare este ca fetitele si baieteii se uita la lucruri diferite in copilarie, care le stabilesc asteptarile pentru viata.

Fetele se uita la desene animate si citesc baseme cu printese in care printul vine calare pe cal alb, iar baietii se uita la filme si desene animate cu masini si supereroi si citesc povesti si romane de aventura.

De aici intervin principalele diferente intre asteptarile unui barbat si cele ale unei femei la maturitate: fericirea fetelor depinde de implinirea sufleteasca data de relatie, iar barbatii isi asuma mai degraba o misiune salvatoare, exploratorie, iar relatia amoroasa devine o componenta secundara din viata lor.

Socializarea, adica modul in care suntem educati in cultura in care ne-am nascut, ne seteaza asteptarile, iar societatea impune anumite reguli dupa care ne guvernam.

De asemenea, orice informatie din exterior precum:

  • valorile culturale transmise
  • exemplele din proximitate
  • relatia parintilor
  • relatia dintre copil cu unul dintre parinti

influenteaza asteptarile si deciziile de la maturitate.

Atat femeile, cat si barbatii cauta la maturitate, in relatiile de cuplu, ceva din dinamica propriei familii.

Insa unde si cand se întâlnesc idealurile unui barbat si ale unei femei si cum se calibreaza relatia dintre ei, avand in vedere diferentele dintre ei?

Femeile sunt ghidate de emotii, in timp ce bărbatii sunt mai degraba fiinte ghidate de ratiune

Preocuparile seculare ale barbatilor si femeilor sunt inca adanc inradacinate in cultura in care ne-am nascut, insa multe lucruri s-au schimbat in ultimii 50 de ani, odata cu r/evolutia tehnologica, iar noile roluri ale barbatilor si femeilor s-au schimbat, adaptandu-se vremurilor.

De aici si intrebarea: cum arata o relatie armonioasa intre un barbat si o femeie?

Folclorul urban abunda de stereotipuri de gen, legate de rolul femeilor si barbatilor in societate, insa ele pot ascunde un sambure de adevar.

Ce mai inseamna „cuplu” in ziua de azi?

Sociologul francez Jean-Claude Kaufmann a fost intrebat ce anume tine un cuplu impreuna in zilele noastre, daca certificatul de casatorie nu mai exista.

Raspunsul lui a fost simplu: un cuplu apare atunci cand doi oameni decid sa cumpere o masina de spalat, in loc de doua. Apoi incepe sa apara ruptura din cauza „treburilor murdare” (in engleza „dirty washing”).

Ce este murdaria? Cine spala, cand si pentru cine? Cine trebuie sa calce? Ce se intampla dacă el spune da și ea spune nu? Este o negociere permanenta. Iar orice fel de discutie presupune intelesuri comune, care nu trebuie puse la indoiala;

Intr-un cuplu, trebuie, prin urmare, sa fie stabilite niste limite, care trebuie supuse argumentarii si confruntarii, daca doriti sa traiti cu cineva zi de zi.

Problema cu „treaba murdara” ii face pe oameni nefericiti. Partenerul care tace si inghite, facand treaba murdara, va refula din cauza nedreptatii, care in cele din urma va sufoca dragostea.

Orice relatie se strica de la DOUA cuvinte : „NICIODATA” si „INTOTDEAUNA” 

Ovidiu

Diferiti sau asemanatori?!

Statisticile arata ca e mult mai probabil ca barbatii si femeile sa-si aleaga partenerii in functie de afinitati, de pasiuni comune, insa acest lucru poate conduce la o concurenta daca cei doi sunt colegi de domeniu. Totdeauna va exista o competitie intre parteneri, tacita, care poate duce pe termen lung la destramarea cuplului.

Statistic, cuplurile formate din parteneri care se completeaza unul pe altul si nu isi disputa un teren profesional comun sunt mai dificil de format, insa sunt mai trainice pe termen lung, dupa cum arata studiile sociologice.

Totusi, in orice relatie, exista unele elemente de care sa tina cont ambii parteneri:

5 reguli de aur pentru o relatie

Regula 1: Asuma-ti responsabilitati (casnice)

Cine gateste nu spala vasele.

Alexandra

Activitatile casnice sunt unul dintre principalele motive de discordiei in cuplu. Prea multe responsabilitati din partea unuia poate conduce la frustrare.

In general femeile sunt victimele stereotipurilor de gen conform carora toate responsabilitatile casnice cad in grija lor.

In realitate, ambii parteneri ar trebui sa participe la indeplinirea sarcinilor care sunt benefice pentru amandoi.

Poate exista o negociere in asumarea acestora: vedeti care va sunt mai confortabile si impartiti sarcinile pe care le aveti de facut, astfel incat sa va faca placere. Daca nimeni nu vrea sa-si asume o responsabilitate, puteti gasi solutii pentru acestea:

  • o masina de spalat vase
  • un aspirator autonom
  • si chiar angajarea unei firme de curatenie

pot sa va asigure timp liber de calitate, eliminand problema care va sacaie.

Regula 2: Accepta si respecta spatiul si timpul personal al celuilalt

Viata de cuplu presupune timp petrecut impreuna, insa izolarea de ceilalti membri ai comunitatii poate deveni frustranta.

E indicat sa aveti activitati individuale, dar si activitati comune prin care sa mai „schimbati aerul” in relatie.

„Nu mai esti barbatul / femeia de care m-am indragostit” poate fi o consecinta a schimbarii stilului de viata in urma relatiei.

Asadar, un timp personal in care sa va conectati fiecare la pasiunile voastre, la cercul de prieteni, sa cresteti la nivel personal, e extrem de indicat intr-o relatie de lunga durata sanatoasa.

Chiar și dorul de celalalt poate mentine flacara relatiei.

Regula 3: Ofera incredere

Relatia nu este si nu trebuie sa fie o inchisoare. Fiecare partener are nevoie de libertate fara sa se simta constrans. E la fel ca si cum ai strange in mana o pasare. Daca o strangi prea tare, va muri, indiferent cat de multa afectiune credeai ca-i vei oferi prin gestul tau.

Increderea in propria persona, cat si increderea in celalalt sunt extrem de importante intr-o relatie, caci, in primul rand, pentru a construi o relatie sanatoasa trebuie sa fim in armonie cu noi insine pentru a putea sa ne armonizam cu o alta persoana.

Asadar, verificarea obiectelor personale fara stirea celuilalt poate distruge relatii consolidate in timp.

De aici urmatoarea regula de aur:

Regula 4: Comunica

Spune mereu ce te doare, ce nu-ti place! Dar de la inceput, nu dupa ce inghiti pana nu mai poti

Camelia

Desi cu totii suntem de acord ca in relatie comunicare este extrem de importanta, modul in care partenerii comunica poate fi diferit:

  • momentul in care alegi sa comunicati
  • mesajele si modul in care alegi sa le exprimi sunt extrem de importante, ele pot inhiba sau pot detensiona situatiile
  • tonul folosit trebuie sa fie asertiv, lipsit de reprosuri
  • sa spui ce te deranjeaza, cum te face sa te simti actiunea celuilalt si sa cauti solutie la problema cu care va confruntati poate ajuta
  • intrebarile deschise sunt cele mai importante – ele creeaza punti de legatura intre parteneri

Nu presupune, intreaba!

De multe ori, in relatii in care oamenii se cunosc de multa vreme, e extrem de important sa purtati discutii deschise, cu intrebari deschise.

„De ce ai facut asta?”

„Cum te-ai gandit ca m-am simtit eu in situatia X?”

sunt intrebari care pot declansa empatie si rezolva mai usor situatiile tensionate.

Momentul si contextul sunt extrem de importante:

  • discutiile intr-un cadru securizat, neintrerupt de alte persoane
  • dupa ce ati mancat si v-ati odihnit, pentru a nu fi nervosi si agitati

pot fi cheia.

De asemenea, comunicare presupune ascultare activă. Daca-l asculti cu adevarat pe celalalt, nu vei escalada conflictele care pot aparea in viata de cuplu.

Asadar, fii prezent, lasa mobilul, Facebook si alte retele sociale si acorda-i 100% atentia atunci cand sunteti impreuna.

Regula 5: Gaseste moduri noi de a-ti manifesta afectiunea

Relatiile au nevoie de multe componente pentru a fi trainice. Daca la inceput, afectiunea si atractia sunt extrem de importante, pe parcursul relatiei, iubirea se transforma intr-un atasament si intr-o prietenie.

Dupa o vreme, romantismul si scanteia pasionala de la inceput vor disparea, iar atunci e important sa cultivi prietenia si sa intretii relatia prin mici gesturi de tandrete sau surprize, prin dedicarea timpului relatiei si oferirea de experiente care sa va scoata din rutina:

  • aniversarea voastra
  • o rutina sanatoasa care sa va anime viata, precum o iesire in aer liber, o vizita intr-un cadru restrans

pot ajuta partenerii sa reinventeze viata in doi.

Daca intampinati momente dificile in relatia voastra de cuplu, poti apela la specialistii MAZE Center pentru sedinte de psihoterapie de cuplu / individuala.

Daca ti-a placut articolul „ 5 reguli de aur pentru o relatie sanatoasa”, urmareste-ne si pe Instagram pentru sfaturi utile.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top