Cum sa te vindeci de trauma?

Cum sa te vindeci de trauma? Este un subiect sensibil, considerat tabu in societate, desi cei mai multi dintre noi am experimentat, probabil, pana la varsta aceasta macar o trauma.

Insa ce este trauma?

Trauma este reactia la un eveniment menit sa atenteze la integritatea fizica sau psihica a unei persoane.

Trauma poate fi un eveniment pe care o persoana l-a trait in copilarie sau la maturitate, o experienta/aspect care l-a marcat profund, in mod negativ.

In egala masura, trauma poate sa fie declansata atat intr-un context in care ai fost victima, cat si daca ai asistat si ai fost martorul unei experiente de intensitate emotionala majora, cu impact negativ.

Adesea, traumele ne urmăresc de-a lungul vietii, daca nu sunt vindecate, si ne afecteaza performanta profesionala si relatiile interpresonale.

Trauma este fizica/psihica?

Trauma poate fi atat fizica, cat si psihica. De regula, trauma fizica este asociata cu trauma mentala, insa trauma mentala poate exista si fara sa fie pusa in pericol integritatea fizica a unei persoane. Traumele pot fi diverse si percepute in moduri diferite de indivizi.

Cuvantul „trauma” provine din grecescul „trauma”, care înseamna „rana”. Si, ca orice rana, trauma are nevoie de tratamentul adecvat pentru a se putea inchide.

Trauma poate fi definita atat in functie de stimuli, dar si de raspunsul individului

Daca unii experti sustin ca trauma poate fi declansata de un eveniment cu impact emotional profund, fie ca vorbim de un eveniment extraordinar, precum o situatie de razboi sau conflict armat, pierderea cuiva drag sau un accident, altii catalogheaza trauma in functie de impactul pe care un eveniment il are asupra individului, de reactiile pe care le are, si nu neaparat in functie de anvergura evenimentului, pentru ca unele persoane pot reactiona diferit la aceiasi stimuli.

Pe cine afecteaza trauma?

Trauma, sau stresul posttraumatic asa cum este cunoscut in literatura de specialitate, este intalnita atat la adulti, cat si la adolescenti si chiar copii. Trauma poate fi diagnosticata si tratata in functie de severitate din perspectiva psiho-somatica.

Cum recunosti ca te confrunti cu o trauma?

  • iti revin amintiri legate de acel eveniment considerat traumatizant
  • ai vise in care revezi imagini legate de evenimentul traumatizant
  • retraiesti evenimentul considerat traumatizant prin flashback-uri si ai stari asemanatoare cu cele experimentate in timpul evenimentului traumatic
  • ti se schimba starea de spirit la aparitia stimulilor asociati cu experienta traumatica
  • stimulii din timpul experientei traumatice iti declanseaza o reactie somatica

Care pot fi sursele traumei?

Traumele pot fi declansate de surse variate, de la:

  • cauze naturale precum: cutremure, inundatii, incendii, explozii etc
  • evenimente sociale cu impact emotional puternic: conflict, proteste violente, atentate teroriste, razboi etc
  • evenimente din viata personala care au avut un impact emotional puternic precum: un abuz fizic/emotional/sexual, divort, pierderea cuiva drag, asistarea la un eveniment violent in care au fost victime directe ori colaterale
  • chiar si viata profesionala: accidente la locul de munca, pierderea locului de munca, un loc de munca stresant cu evenimente de intensitate emotionala puternica, in care trebuie sa gestionezi diferite crize aparute in organizatie etc

… toate pot lasa urme adanci.

Stresul resimtit poate fi diferit in functie de intensitatea evenimentului, rezilienta ori aspecte personale, precum varsta la care a avut loc evenimentul. In mod evident, traumele din copilarie afecteaza individul mult mai tare decat cele de la varsta adulta.

Cum afecteaza trauma?

Trauma poate afecta atat aspectele cognitive, cat si pe cele emotionale, fiind un conflict interior, care afecteaza…

  • capacitatea de autoreglare in fata evenimentelor din viata noastra
  • relatia cu tine insati/insuti
  • relatia cu ceilalti

Conform teoriilor neurostiintifice, in contrast cu wellbeing-ul, asociat sanatatii fizice si emotionale, trauma afecteaza cateva nevoi de baza ale individului.

Dr. Laurence Heller, autorul Modelului Relational NeuroAfectiv™, sustine ca oamenii au 5 nevoi biologice care asigura o stare de bine:

  1. conexiune
  2. apartenenta
  3. increderea
  4. autonomia
  5. iubirea/sexualitatea

Pentru a atinge o stare de wellbeing, emotionala si fizica, oamenii au dezvoltat 5 capacitati in relatie cu cele 5 nevoi biologice de baza, respectiv:

  1. capacitatea de a fi in contact cu propriul corpul, cu mintea, emotiile, cu ceilalti
  2. capacitatea de recunoaste/indeplini nevoile fizice si emotionale in relatie cu noi insine/ceilalti
  3. capacitatea de a stabili inter/dependente sanatoase
  4. capacitatea de a spune NU si de a impune anumite limite, de a spune ce gandesti fara frica/cenzura
  5. capacitatea de a intra cu inima deschisa intr-o relatie sanatoasa

Trauma este asociata cu una sau mai multe dintre aceste nevoi de baza, care nu sunt indeplinite.

In opinia autorului, in relatie cu cele 5 nevoi de baza, oamenii au dezvoltat 5 moduri diferite de supravietuire (adaptare) in functie de factorul dominant care nu este indeplinit.

Asadar, daca lipsesc sau nu sunt indeplinite 1 sau chiar mai multe dintre cele 5 nevoi esentiale, pot aparea diverse mecanisme de adaptare.

  1. daca nevoia de CONEXIUNE nu e indeplinita -> oamenii pot avea dificultati in conectarea cu sine/ceilalti
  2. daca nevoia de APARTENENTA nu e indeplinita -> oamenii pot avea dificultati in exprimarea si constientizarea nevoilor
  3. daca nevoia de INCREDERE nu e indeplinita -> oamenii pot avea dificultati in a se increde / baza pe ceilalti si simt nevoia de control
  4. daca nevoia de AUTONOMIE nu e indeplinita -> oamenii se pot simti presati, coplesiti
  5. daca nevoia de IUBIRE nu e indeplinita -> oamenii pot fi incapabili de a integra iubirea emotioanala cu cea fizica

Trauma dezechilibreaza modul in care functionam fiziologic si emotional si actioneaza la nivelul acestor 5 nevoi esentiale ale individului. Trauma ne face sa fim deconectati de propriul corp, astfel ca devine dificil sa traiesti in propria piele.

Paradoxul traumei este ca desi individul constitizeaza nevoia pe care o are, de multe ori nu si-o poate indeplini.

De exemplu, o persoana care in copilarie nu si-a indeplinit nevoia de conexiune, la maturitate poate simti nevoia de conexiune, poate cauta relatia cu ceilalti, dar in egala masura poate fugi de relatiile cu ceilalti.

Cum sa te vindeci de trauma?

Spre deosebire de alte afectiuni ale sistemului psihoemotional, trauma are nevoie de asistenta de specialitate pentru a fi vindecata.

Deoarece trauma afecteaza dezvoltarea personala prin impunerea propriilor limitari in functie de nevoile care nu ne sunt indeplinite, terapia vine sa „lucreze” in directia:

  • constientizarii
  • recunoasterii
  • exprimarii
  • schimbarii

comportamentelor, in functie de nevoia identificata.

Cum sa te vindeci de trauma?

Specialistii MAZE Center te pot ajuta sa depasesti trauma, pas cu pas, in cadrul sedintelor de terapie online sau offline in Cluj Napoca.

Daca ti-a placut articolul „Cum sa te vindeci de trauma?”, urmareste-ne si pe Instagram pentru sfaturi utile.

Afla mai multe despre Cum sa te vindeci de trauma:

Healing Developmental Trauma: How Early Trauma Affects Self-regulation, Self-image, and the Capacity for Relationship – Laurance Heller, Aline Lapierre

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top