Cuprins
Ce este abuzul emotional in relatia de cuplu?
Abuzul emotional in relatia de cuplu este orice comportament abuziv, care nu este fizic, si care se manifesta prin: agresivitate verbala, intimidare, umilire, manipulare asupra partenerului. Pentru a i se putea pune eticheta de abuz emotional comportamentul trebuie sa fie repetitiv, sa fie identificabil ca tipar si sa aiba scopul de a-i diminua celuilalt sentimentul identitatii, demnitatea si increderea in sine. Abuzul emotional, in timp, duce adesea la anxietate, depresie, ganduri sau comportamente suicidare sau tulburari de stress post-traumatic (PTSD).
Cum putem sa ne ferim de abuzul emotional in relatia de cuplu?
Informandu-ne, citind despre subiect, cautand mai multe surse, vorbind cu cei din jur despre ceea ce simtim. Fara informatie, ne invartim in cerc si umblam prin viata cu “ochii inchisi”, iar consecinta acestui fapt poate face diferenta intre o viata traita in abuz sau o viata echilibrata si fericita.
In primul rand, sa vorbim despre ceea ce nu este abuzul emotional. Nu este abuziv din punct de vedere emotional:
- Sa te desparti de un partener
- Sa te certi cu partenerul tau
- Sa spui ce gandesti cu sinceritate directa. Poate ca afirmatia nu are tact, dar nu este abuziva din punct de vedere emotional. Doar pentru ca cineva reactioneaza rau la ceea ce s-a spus nu inseamna ca cineva a fost abuzat emotional.
Nu este abuziv emotional sa tipi la partenerul tau – desi de aici lucrurile pot sa devina neclare. Deci, sa ne oprim si sa aprofundam putin problema. Toata lumea tipa uneori. Toata lumea. Sincer, as fi mai ingrijorata de cineva care nu isi permite niciodata sa ridice vocea decat de cineva care uneori atinge octave inalte cand vorbeste pentru a-si exprima emotiile. Ceva ce toti facem nu poate fi considerat abuz emotional.
Dar cand poate fi abuz emotional?
Urlatul isteric intr-un atac verbal emotional este considerat a fi abuz emotional. Cand singura ta forma de comunicare cu partenerul este tipatul, de asemenea, poate fi numit abuz emotional. Dar cand un sot si o sotie, sau un parinte si un copil, ridica vocea uneori unul la celalalt, aceasta este doar o exprimare normala a emotiei. Odata ce emotia a fost exprimata, ar fi o idee buna sa va asezati si sa vorbiti pentru a gasi o solutie la problema, impreuna.
De cele mai multe ori abuzatorul nu isi da seama ca abuzeaza. Intr-o relatia de cuplu, femeia se poate simti nesigura de iubirea partenerului, asa ca incepe sa manifeste comportamente toxice cum ar fi: acuzatii privind infidelitatea, invinovatirea partenerului pentru propria nefericire, verificarea partenerului pe retelele sociale si violarea constanta a intimitatii acestuia sunt forme de abuz emotional.
Daca esti ingrijorat ca poti experimenta abuzul emotional in relatia ta, afla cele mai comune semne:
Controlul
Partenerul tau poate parea prea implicat in relatiile tale de prietenie sau iti poate controla rutina zilnica fara sa tina cont de dorintele tale. Simti ca nu ai libertatea de a-ti face propriile alegeri. Ex. “Partenerul tau iti stie parolele la toate conturile de social media si iti verifica des interactiunile virtuale”
Dispretul
Daca partenerul tau raspunde cu sarcasm, aroganta, dezgust sau apatie oricarei nevoi pe care o exprimi este posibil ca dispretul sa fie bariera din relatia ta.
Defensiva excesiva
Intr-un cuplu este foarte important ca ambii parteneri sa vorbeasca sincer si deschis pentru a putea rezolva eventuale probleme. Defensiva excesiva poate parea ca o lupta in care tot timpul scutul este sus.
Amenintari
In cazul abuzului emotional, de regula, scopul agresorului este de a pastra victima cat mai aproape. Astfel, agresorul poate recurge la: santaj emotional (plans, victimizare), amenintari cu sinuciderea, sau amenintari cu privire la violenta fizica.
Tratamentul tacerii
Tratamentul tacerii are loc atunci cand un partener refuza sa vorbeasca sau sa comunice. Daca partenerul tau incheie discutiile incommode de fiecare data, tu poti resimti asta, ca pe un abandon. Refuzul lor de a discuta probleme poate fi resimtit respingere sau lipsa de interes pentru sentimentele sau nevoile tale.
Vina
Poate una dintre cele mai nocive forme de abuz este sa induci alcuiva constant sentimental de vina. Victima este facuta sa creada ca greseste – si deci merita – propriul abuz și nefericire, ceea ce face ciclul mult mai greu de rupt. Acest lucru poate fi exacerbat de rușinea pe care o simt multe victime pentru ca permit abuzului sa continue.
Gaslighting
Este o forma de manipulare psihologica care determina victima sa se indoiasca de amintirile, judecata si sanatatea lor. Daca partenerul tau considera de multe ori ca amintirile tale, cu privire la anumite situatii, sunt false, stupide sau nebunesti, este posibil sa fii victima gaslighting-ului.
Izolarea de ceilalti
Abuzul emoțional este omniprezent, afectand toate domeniile vietii. Cea mai remarcabila schimbare poate fi inrautatirea relatiilor victimelor cu prietenii și familia. Agresorii isi conving adesea partenerii ca nimanui nu ii pasa. Aceasta instrainare de tot ce le este cunoscut si familiar victimelor, le poate face sa se simta ca pe o insula, izolate si singure. In timp pot ajunge sa se indoiasca de propria identitate.
Instabilitatea in relatie
Daca o relatie este perturbata in mod constant de schimbari de dispozitie, aceasta poate semnala abuz. Multi oameni experimenteaza suisuri si coborasuri in relatie, dar este o problema de abuz atunci cand un partener ii controleaza viata celuilalt prin schimbarile de stare pe care le are zilnic. Abuzatorii instabili isi recuceresc victimele cu daruri si afectiune in urma unei izbucniri, pentru a deveni din nou furiosi la scurt timp.
Nu este vorba despre faptul ca oamenii in relatii sanatoase nu au conflicte. Toti avem. Conflictele pot fi la fel de dese intr-o relatie sanatoasa ca si intr-una toxica. Diferenta este:
Ce facem cu aceste conficte?
Intr-o relatie sanatoasa, dupa ce partenerii si-au exprimat emotiile si s-au calmat, in majoritatea cazurilor poarta o discutie deschisa in care cu sinceritate fiecare isi spune propria versiune despre problema. Astfel, partenerii reusesc sa se inteleaga unul pe celalalt si sa gaseasca solutii constructive la problema lor.
In relatiile nesanatoase, conflictele sunt de regula urmate de tiparele toxice despre care am discutat mai sus (manipulare, control, santaj emotional etc).
Scopul relatiilor in viata noastra este de a ne implini, de a ne ajuta sa crestem si de a ne dezvolta impreuna spre versiuni mai bune ale noastre. Daca in relatia ta simti ca in loc sa infloresti, sa capeti tot mai multa incredere in tine si sa te simti bine in pielea ta, mai degraba te simti lipsit/a de energie, anxios/a, singur/a sau lipsita de incredere poate ar fi bine sa analizezi lucrurile mai amanuntit.
Psihologii Maze, pot de asemenea, sa-ti fie sprijin si ajutor in situatiile delicate din viata ta. Daca intampini probleme in cuplu suntem pregatiti sa te ajutam.
Buna ziua,
Va foarte multumesc pentru acest articol care face lumina pt a clarifica cu certitudine cine este cu adevarat Victima si cine Abuzatorul(falsa victima)….
Mi-ar placea sa faceti exemple pe Tic-Toc pt a viraliza Adevarul…
Mulțumim și noi! Din păcate, nu am avut timp pentru a fi activi și pe Tik Tok până acum. Poate în viitor. Vă mulțumim dacă ne urmăriți pe alte platforme (Insta, Facebook).