Cuprins
“In cazul in care ne anunti ca nu esti compatibil cu psihoterapeutul ales, poți beneficia de o sedinta gratuita cu un alt psihoterapeut.”
Sedintele gratuite in psihologie – De ce se ofera si ce beneficii au?
“Am inceput de curand terapia cu psihologul X. Prima sedinta a fost incomoda dar m-am gandit ca e normal, fiind un strain cu care ma intalnesc pentru prima data. Dupa a doua sedinta, care s-a desfasurat in aceeasi stare de incomoditate, am decis sa renunt la colaborarea cu terapeutul ales. Din pacate dupa aceasta experienta mi-am pierdut increderea in psihoterapie.” Ioana S
O experienta neplacuta in prima faza a procesului terapeutic poate descuraja orice client pana la punctul in care renunta de tot la ajutorul de care are nevoie. Si asta este o problema a domeniului, care ar trebui abordata mai des.
Exista incompatibilitati intre oameni! Fie ca vorbim de domeniul profesional sau de cel personal oamenii au afinitati. De aceea in comunitatea Maze, clientii sunt incurajati sa apeleze la sedinta gratuita oferita din start, in caz de incompatibilitate.
De ce?
Pentru ca ne intereseaza ca fiecare client, cu ajutorul nostru, sa obtina ce doreste si are nevoie de la calatoria lui terapeutica.
Pentru ca procesul terapeutic este unul personal si profund uman, avem nevoie sa ne simtim in largul nostru pe durata lui, pentru a avea rezultate cat mai bune.
Iata cateva greseli pe care clientii le fac inainte de a merge la psiholog:
- Se asteapta ca psihologul sa le fie bun prieten
- Se asteapta ca psihologul sa le “citeasca gandurile”
- Se asteapta ca psihologul sa le rezolve problema
Se asteapta ca psihologul sa le fie bun prieten
Psihoterapia este, in mod necesar, o relatie dezechilibrata. Tu, clientul, te deschizi, iar terapeutul in general, nu. Acest lucru este necesar pentru a va concentra exclusiv asupra problemelor tale. Deoarece terapeutul nu dezvaluie la fel de mult despre viata lui, clientii il pot vedea ca pe un ascultator sigur si grijuliu, care este devotat sa te ajute sa iti dai seama de problemele tale, nu ale lui.
Prietenia, pe de alta parte, este inerent bilaterala. In majoritatea relatiilor, ne deschidem treptat pe masura ce se deschide si cealalta persoana. Ca prieten al tau, stiu multe despre tine si tu stii multe despre mine. De obicei, avem experiențe comune dincolo de a sta intr-o camera si a discuta.
Totusi, in orice proces terapeutic, exista sedinte in care psihologul iti poate impartasi experiente din viata lui. Scopul terapeutului nu este sa isi ascunda personalitatea sau viata, ci doar incearca sa pastreze focusul pe problemele clientului, pentru ca fiecare sedinta sa fie un pas mai aproape de vindecare.
Terapeutul nu iti poate fi prieten si pentru ca asta ar inseamna sa incepeti o relatie duala: Client – Psiholog pe o parte si buni prieteni pe de alta parte. Relatiile duale cu clientii nu sunt considerate etice in psihologie.
“ Relatiile duale apar atunci cand oamenii se afla in doua tipuri foarte diferite de relatii in acelasi timp. De exemplu, nu este etic pentru un terapeut sa trateze un prieten apropiat sau o ruda. De asemenea, este lipsit de etica pentru un terapeut sa aiba o relatie sexuala cu un client.”
Se asteapta ca psihologul „sa le citeasca gandurile”
Din fericire, gandurile noastre sunt un teritoriu interzis pentru oricine, in afara de cei cu care dorim sa le impartasim. Nimeni nu poate citi, interpreta sau trata ceva ce nu cunoaste.
Asa ca, daca te gandesti sa apelezi la terapeut in viitor, pregateste-te sa fii sincer si deschis. Sinceritatea, in primul rand fata de tine, este un pas imens care face diferenta.
Tu aduci sinceritatea si problemele, iar terapeutul, confidentialitatea si solutiile.
Se asteapta ca psihologul sa le rezolve problemele
Actul terapeutic este un proces de dezvoltare in care psihologul, precum un antrenor, lucreaza cot la cot cu tine, dar va trebui ”sa alergi singur pe pista”. Psihologul propune teme de casa, ofera psihoeducatie, iti prezinta tehnici, dar tu decizi cum si daca le folosesti. Procesul terapeutic este o responsabilitate si o promisiune pe care ti-o faci in primul rand tie.
Intorcand-ne la sedintele gratuite in psihologie, ele exista cu scopul de a-ti facilita accesul la psihologul cel mai potrivit pentru problema ta. Daca ai trecut peste cel mai dificil proces, acela de a lua decizia sa mergi la psiholog, nu renunta, te rog, chiar daca nu tragi din prima biletul castigator.
Fii sceptic, testeaza, gaseste-ti specialistul care ti se potriveste si implica-te in propria viata! Noi promitem sa te sustinem atat cat ne permiti.
Daca intampini probleme pe care vrei sa le discuti impreuna cu un terapeut, specialistii Maze te pot ajuta.
Daca ti-a placut articolul „Sedinte gratuite in psihologie.”, urmareste-ne si pe Instagram si fii la curent cu noutatile MAZE Center!
Doresc o psihoterapie.