Cuprins
Tu ce relatie ai cu emotiile tale?
Sa fim sinceri, cei mai multi dintre noi nu se descurca foarte bine la capitolul intelegerea emotiilor:
- Nu stim de unde vin sau cat vor dura
- Nu stim la ce servesc sau cum funcționeaza
- Nu stim ce sa facem cu ele cand apar
- Nu stim ce inseamna sau daca inseamna ceva
- Nu stim daca sunt bune sau rele, utile sau periculoase
- Nu stim daca ceea ce simtim este normal sau anormal
- Nici nu stim cu adevarat ce sunt emotiile exact … Ganduri? Sentimente? Senzatii? Concepte? Un amestec ciudat din toate cele de mai sus?
Gandeste-te la asta:
Cum ar arata viata ta daca inteligenta ta intelectuala ar fi la fel de redusa ca inteligenta ta emotionala?
Cati ani de educatie emotionala ai primit? Zero, nu? Acum imagineaza-ti ce fel de slujba ai avea, ce fel de trai ai avea și ce fel de stil de viata daca ai avea zero ani de educatie academica?
Practic nimeni nu stie multe despre emotiile sale, mai ales pentru ca nimeni nu este invatat vreodata nimic despre ele. Ai memorat tabla inmultirii pentru ca ai mers la scoala si ai fost invatat.
Nimeni nu merge la scoala pentru a intelege mai bine cum functioneaza depresia sau cum sa iesi dintr-un atac de panica sau modalitati sanatoase de a gestiona tristetea (doar daca nu te indrepti spre o cariera in domeniul psihologiei). Ceea ce este o nebunie, pentru ca emotiile influenteaza aproape tot ceea ce facem.
Oricat de mult ne place sa ne gandim la noi insine ca la factori de decizie rationali, marea majoritate a timpului suntem influentati de modul in care simtim.
De fapt, exista o informatie cu care majoritatea pare de acord cand vine vorba de emotii: Unele emotii se simt bine si altele se simt rau. Si cateva se simt foarte, foarte rau.
Ceea ce inseamna ca adesea intreaga relatie cu emotiile se reduce la o formula primitiva inspaimantatoare: obtineti mai multe dintre cele „bune” (dragoste, fericire etc) si faceti tot ce puteti pentru a le evita pe cele „rele” ( tristete, furie, anxietate, vinovatie etc).
Aceasta, este radacina oricarei lupte emotionale la care te poti gandi:
Presupunem ca, deoarece o emotie se simte rau, ea este rea.
Problema este ca, odata ce etichetezi o intreaga clasa de emotii ca „rele” sau „negative”, iti pregatesti creierul pentru a vedea acele emotii ca amenintari, pericole care trebuie eliminate sau evitate cu orice pret.
Cand iti tratezi emotiile ca pe dusmani, asa vor incepe sa se simta. Daca vrei sa incepi sa construiesti o relatie mai sanatoasa si mai putin dureroasa cu emotiile tale, trebuie sa inveti sa vezi tiparele de evitare si agresiune cu propriile tale emotii.
Trebuie sa recunosti numeroasele forme in care – in mod constient sau nu – iti tratezi emotiile ca pe dusmani.
3 semne ca ai o relatie nesanatoasa cu emotiile tale:
1. Te menții constant ocupat
Cu toții avem diferite niveluri de energie și preferințe pentru cat de multa activitate ne face bine. Unora dintre noi le place sa fie tot timpul in miscare, in timp ce altii prefera o abordare mai calma a vietii.
Dar, indiferent de preferinta ta de baza pentru activitate si miscare, a fi constant ocupat – mereu preocupat de un lucru sau altul si niciodata prezent cu adevarat in acest moment – este adesea un semn al unei relatii conflictuale cu emotiile tale.
Folosim munca pentru a ne distrage atentia de la emotiile dureroase.
Ceea ce are sens, daca te gandesti la asta … Cand esti foarte ocupat, nu ai spatiul de a respira si de a reflecta la ceea ce simti:
- Poate nu ai plans la moartea mamei tale dar afacerea ta, careia ii dedici tot timpul, poate fi o distragere a atentiei de la acea durere
- Poate ca esti nefericit la job / in casnicie etc dar pentru ca nu poti vedea o alternativa viabila, munca iti mentine mintea departe de anxietatea de a lua o decizie importanta
- Poate ca ai experimentat o criza de depresie grava in urma cu douazeci de ani si, de-a lungul timpului, te-ai ținut constant ocupat, sperand ca asta va impiedica revenirea depresiei.
Dar doar pentru ca munca te poate mentine distras, asta nu inseamna ca este o idee buna. Doar pentru ca reusesti sa te tii la distanta de acele emotii infricosatoare, asta nu inseamna ca este sanatos, productiv sau in interesul tau. Nici macar nu inseamna ca este mai usor sau mai putin dureros.
Dar, indiferent de situația ta, iata adevarul inevitabil:
Nu-ti poti ascunde sub pres la nesfarsit emotiile. Distragerea este in cel mai bun caz o usurare temporara, niciodata un remediu. Adevarata tragedie pentru persoanele care obisnuiesc sa foloseasca munca pentru a se distrage de la propriile ganduri si sentimente: trece viata pe langa ei.
Isi petrec intreaga viata aparandu-se in fata unui adversar imaginar si nu au niciodata timp pentru ceea ce iubesc cu adevarat.
Nu mai alerga si ia-ti viața inapoi. Merita.
2. Te simti rau daca te simti rau
Oamenii se simt prost uneori. Evident. Ei experimenteaza una sau mai multe emotii foarte dureroase, de la tristete si singuratate la anxietate sau vinovatie. Si nu știu ce sa faca in acest sens.
Se simt rau si cand se simt rau. Sunt suparati pe ei insisi pentru ca simt anxietate si „sunt slabi”. Se simt vinovati ca se simt usurati cand un membru al familiei cu care au avut o relatie dificila a decedat. Se simt anxiosi ca s-ar putea simti din nou deprimati in viitor.
Numarul 1
Sa te simti prost este inevitabil. A simti emotii – inclusiv pe cele incomode, cum ar fi tristetea si frica – este o parte inevitabila a fiintei umane. Nu poti evita durerea emotionala. Aceasta este realitatea si nu se poate scapa de ea.
Numarul 2
Sentimentul de invinovatire cu privire la starea ta proasta, este auto-provocat și – cu practica – evitabil. Cand ne observam simțindu-ne rau și apoi ne judecam ca fiind rai sau slabi sau imorali pentru ca ne simțim asa, adaugam un al doilea strat de emotie dureroasa pe langa sentimentele dificile pe care le simțeam deja.
Așa cum a spus marele romancier Haruki Murakami:
„Durerea este inevitabila. Suferința este optionala.„
Din tot felul de motive interesante, dar complicate, cultura noastra ne insufla inca de la varste mici ca a ne simti rau este rau. Este o distinctie subtila, dar face diferenta.
Cand atingi o tigaie fierbinte pe aragaz, durerea semnaleaza foc prin neuroni si iti tragi instinctiv mana inapoi. Senzatia de durere care vine din atingerea unei tigai fierbinti se simte, fara indoiala, rau. Dar ar fi o prostie sa spunem ca durerea in sine este rea. De fapt, este bine. Corpurile noastre au durere dintr-un motiv – fara durere, probabil ca ti-ai fi lasat mana arzand pe tigaie mult mai mult, rezultand o arsura mult mai grava.
Același lucru este valabil in esenta si pentru emotiile noastre:
Doar pentru ca o emotie se simte rau nu inseamna ca este rea.
Atunci cand actionezi sub presupunerea ca fiecare experienta emoționala dureroasa este rea, te bagi in tot felul de obiceiuri inconstiente menite sa te scape de acele sentimente dureroase. Dar, dupa cum am vorbit in ultimele cateva puncte, incercarea de a evita sau de a scapa de sentimentele tale este o batalie pierduta.
Daca vrei sa dezvolti o relatie mai fericita si mai sanatoasa cu emotiile tale, reaminteste-ti ca doar pentru ca un anumit sentiment se simte rau, asta nu inseamna ca este rau sau sa il interpretezi ca pe un semn rau.
Invata sa-ti accepti emotiile – chiar si pe cele dureroase. Vei simti in continuare durerea, dar te vei salva de multa suferinta.
3. Cauti intotdeauna validarea altora
Un alt semn distinctiv al unei relații nesanatoase cu emotiile tale este ca iti lipseste increderea in capacitatea ta de a-ti gestiona singur emotiile dificile. Prin urmare, este usor sa dezvolti obiceiul de a cauta validare si confort la altii:
- “Esti ingrijorat de acea durere ciudata de la picior (poate fi vorba de cancer?). Si o suni instantaneu pe mama ta pentru a vedea daca ea crede ca ar trebui sa mergi la doctor. Mama te asigura ca este probabil doar o crampa musculara si sa nu-ti faci griji.”
- “Te simti vinovat ca ai decis sa nu participi la sarbatoarea de Crăciun a familiei extinse din acest an, asa ca iti intrebi sotia din nou daca ea crede ca a fost chiar o idee buna.”
- “Partenerul tau pare inca putin suparat, asa ca il intrebi pentru a treia oara daca este sigur ca nu este nimic in neregula.”
Iata ce se intampla:
In timp ce aprobarea se simte bine temporar – pentru ca amelioreaza o anumita emotie dureroasa, cum ar fi anxietatea sau vinovatia – te strecoara rapid intr-un ciclu vicios de incredere din ce in ce mai scazuta in propria capacitate de a tolera si gestiona sentimentele si incertitudinile dificile.
La fel ca majoritatea dependentelor, cautarea aprobarii celorlalti este un compromis al fericirii si sanatatii noastre pe termen lung pentru confort si usurinta pe termen scurt.
Solutia este sa inveti, prin propria experienta castigata din greu, ca poti tolera si gestiona singur emotiile dificile. Cu alte cuvinte, soluția este de a construi incredere in tine.
Si, ca orice efort de consolidare a abilitatilor, cel mai bine este sa incepi cu pasi mici :
- In loc sa iti suni fiul instantaneu, la ora la care stiai ca avionul a aterizat, asteapta 15 minute si demonstreaza-ti ca poti sa traiesti cu anxietatea, in loc sa o atenuezi rapid cu liniste.
- In loc sa iti intrebi partenerul in nenumarate randuri cum se simte (aici este propria ta anxietate, care vorbeste) mai bine ofera-I spatiu si ai incredere ca o sa vina la tine sa iti spuna daca asta este ceea ce isi doreste.
- Nu poti invata sa inveti si sa cauti informatii daca profesorul tau iti ofera solutia de fiecare data cand te blochezi. Nu poti invata sa te legi la sireturi daca parintii iti cumpara doar pantofi cu arici.
Sa iti castigi increderea in capacitatea ta de a gestiona emotiile este doar o chestiune de practica.
Va fi greu și va dura timp, dar la final, va merita.
Concluzii:
Daca la un nivel de baza viata ta se invarte in jurul evitarii disconfortului emotional inseama ca “muschiul necesar” nu este inca dezvoltat pentru a te ajuta sa iei viata in piept si sa lupti pentru ceea ce iti doresti, in ciuda sentimentelor negative.
Pentru a dezvolta acest mușchi care ne ajuta sa identificam si sa urmarim ce ne dorim in viata – ai nevoie de o relație mai sanatoasa cu emotiile tale, in special cele dureroase.
Nu vei gasi niciodata curajul de a face lucruri dificile, dar pline de satisfactii, daca iti este ingrozit de frica sau daca simti rusine.
Nu vei profita niciodata de avantajele unor riscuri mari daca presupui ca trebuie sa te simti increzator in prealabil.
Tot ce trebuie sa stii:
Asa cum simtim, de multe ori, ca nu ne aflam intr-o forma fizica de milioane, se poate ca si sanatatea emotioanala sa sufere in anumite perioade.
Asta nu inseamna ca ceva este gresit sau rau cu noi, ci doar ca am putea beneficia cu totii de un exercitiu și un antrenament emotional mai mare.
Si o mare parte din a deveni mai apti emotional este sa lucram la cultivarea unei relatii mai sanatoase cu emotiile noastre. Inseamna sa examinam modul in care ne gandim si cum reactionam la emotiile dureroase in special si apoi sa punem o intrebare simpla: „Aceasta abordare functioneaza cu adevarat pentru mine?” Si daca NU functioneaza „Care sunt unele alternative?”
Avem nevoie de fitness emotional si sanatate emotionala la fel de mult ca de fitness fizic si sanatate.
Incepe incet: alege o emotie care te deranjeaza – iritabilitate, singuratate, jena, orice. Apoi, ține cateva note despre relația ta cu acea emoție. Ce ganduri iti trec prin minte cand te simti iritabil? Ce tinzi sa faci instinctiv atunci cand esti nervos?
Odata ce incepi sa vezi tiparele, se vor deschide noi posibilitati. Si impreuna cu ele, potentialul pentru moduri complet diferite de relaționare cu emoțiile tale. Chiar și cele cu adevarat dure.
Incearca! Experimenteza! Traieste!
Psihologii Maze sunt pregatiti sa te ajute sa dezvolti o relatie sanatoasa cu emotiile tale. Daca te simti coplesit sau te simti blocat intr-un anumit punct discutiile cu un psihoterapeut te pot ajuta sa vezi si alte perspective.
Postam saptamanal articole din domeniul psihologiei pe conturile noastre de Facebook si Instagram. Alatura-te comunitatii Maze si ajuta-ne sa construim relatii mai autentice, in primul rand cu noi si apoi cu toti ceilalti.