Inteligenta emotionala – Fata in fata cu emotiile tale

Inteligenta emotionala

Cand te-ai admirat ultima data pentru empatia de care ai dat dovada intr-o anumita situatie sau pentru faptul ca in loc sa te enervezi, sa tuni si sa fulgeri, ai ales sa ramai calm? Cand vorbim despre succesul in viata, inteligenta emotionala (EQ-ul) poate avea un rol la fel de important ca inteligenta intelectuala (IQ-ul).

Ce este inteligenta emotionala?

Inteligenta emotionala (cunoscuta si sub denumirea de coeficient emotional – EQ) este capacitatea de a intelege, utiliza si gestiona propriile emotii in moduri pozitive. Cu ajutorul unui coeficient mare al inteligentei emotionale poti sa-ti usurezi stresul, sa comunici eficient, sa empatizezi cu ceilalti, sa depasesti provocarile si sa dezamorsezi conflictele. Inteligenta emotionala te ajuta sa construiesti relații mai puternice, sa reusesti la scoala si la munca si sa-ti atingi dorintele si obiectivele personale. De asemenea, te poate ajuta sa te conectezi cu sentimentele tale, sa transformi intentia in actiune si sa iei decizii in cunostinta de cauza.

Inteligenta emotionala este definita, de regula, prin 4 atribute:

  • Autogestionare (self management) – Iti poti controla sentimentele si comportamentele impulsive, iti poti gestiona emotiile in moduri sanatoase, poti lua initiativa, poti respecta angajamentele si te poti adapta la circumstante in schimbare.
  • Constientizare de sine – iti recunosti propriile emotii si modul in care acestea iti afecteaza gandurile si comportamentul. Iti cunoști punctele forte si punctele slabe si ai incredere in tine.
  • Constientizare sociala – Ai empatie. Poti intelege emotiile, nevoile si preocuparile celorlalti oameni, poti intelege indicii emoționale, te simți confortabil in societate și poti recunoaște dinamica puterii intr-un grup sau organizatie.
  • Managementul relatiilor – Stii cum sa dezvolti si sa mentii relatii bune, sa comunici clar, sa-i inspiri si influențezi pe ceilalti, sa lucrezi bine in echipa si sa gestionezi conflictele.

De ce este importanta inteligenta emotionala?

Dupa cum stim, cei mai destepti oameni nu sunt neaparat cei mai de succes sau cei mai impliniti in viata. Probabil ca stii oameni care sunt geniali din punct de vedere academic si totusi sunt blocati social si nu au succes la locul de munca sau in relatiile lor personale. Abilitatea intelectuala sau coeficientul de inteligenta (IQ) nu sunt suficiente pentru a obtine succes in viata. Da, IQ-ul tau te poate ajuta sa intri la facultate, dar EQ-ul tau te va ajuta sa gestionati stresul si emotiile atunci cand te confrunti cu examenele finale. IQ și EQ exista in tandem si sunt cele mai eficiente atunci cand se sustin reciproc.

Inteligenta emotionala iti poate afecta urmatorele sectoare din viata:

  • Performanța ta la scoala, la job, sau in orice activitate profesionala.

Inteligenta emotionala ridicata te poate ajuta sa navighezi prin complexitatile sociale ale locului de munca, sa conduci, sa-i motivezi pe ceilalți si sa excelezi in cariera. De fapt, atunci cand vine vorba de evaluarea candidatilor importanti la locul de munca, multe companii considera ca inteligenta emotionala este la fel de importanta ca abilitatea tehnica si utilizeaza testarea EQ înainte de angajare.

  • Sanatatea ta fizica.

Daca nu reusesti sa-ti gestionezi emotiile, probabil ca nu gestionezi nici stresul. Acest lucru poate duce la probleme grave de sanatate. Stresul necontrolat creste tensiunea arteriala, suprima sistemul imunitar, creste riscul de atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale, contribuie la infertilitate si accelereaza procesul de imbatranire. Primul pas pentru imbunatatirea inteligentei emotionale este sa inveti cum sa gestionezi stresul.

  • Sanatatea ta mintala.

Emotiile necontrolate si stresul iti pot afecta si sanatatea mintala, facandu-te vulnerabil la anxietate si depresie. Daca nu esti capabil sa intelegi, sa te simti confortabil sau sa-ti gestionezi emotiile, vei avea o lupta grea si in incercarea de a forma relatii frumoase. La randul sau, acest lucru te poate face sa te simți singur și izolat si sa exacerbezi in continuare orice problema de sanatate mintala.

  • Relatiile tale.

Intelegandu-ti emotiile și cum sa le controlezi, esti mai capabil sa exprimi ce simti si sa intelegi ce simt altii. Acest lucru iti permite sa comunici mai eficient si sa creezi relatii mai autentice, atat la locul de munca, cat si in viata personala.

  • Inteligența ta sociala.

A fi in ton cu emoțiile tale serveste unui scop social, te conecteaza cu ceilalti oameni si cu lumea din jurul tau. Inteligența sociala iti permite sa faci diferenta intre prieten si dusman, sa evaluezi interesul altei persoane pentru tine, sa reduci stresul, sa iti echilibrezi sistemul nervos prin comunicare sociala si sa te simti iubit si fericit.

Tips pentru imbunatarirea coeficientului de inteligenta emotionala:

  • Asculta

Daca doresti sa intelegi ce simt alti oameni, primul pas este sa acorzi atentie. Fa-ti timp pentru a asculta ceea ce oamenii incearca sa-ti spuna, atat verbal, cat si non-verbal. Limbajul corpului poate avea multa semnificatie. Cand simti ca cineva se simte intr-un anumit fel, ia in considerare diferitii factori care ar putea contribui la acea emotie.

  • Empatizeaza

Sa-ti identifici propriile emotii este esential, dar trebuie, de asemenea, sa fii capabil sa te pui in locul altcuiva pentru a intelege cu adevarat punctul lor de vedere. Exerseaza empatizarea cu alte persoane. Imagineaza-ti cum te-ai simți in situația lor. Astfel de activitati te pot ajuta sa intelegi din punct de vedere emotional o situatie specifica, precum si sa dezvolti abilitati emotionale mai puternice pe termen lung.

  • Reflecteaza

Capacitatea de a alatura ratiunea cu emotiile este o parte importanta a inteligentei emotionale. Ia in considerare modul in care propriile tale emoții iti influenteaza deciziile si comportamentele. Cand te gandesti la modul in care reacționeaza alte persoane, evalueaza rolul pe care il joaca emotiile lor in acea situatie. De ce se simte asa aceasta persoana? Exista factori nevazuti care ar putea contribui la aceste sentimente? Cum difera emotiile tale de ale lor? Pe masura ce explorezi astfel de intrebari, poti constata ca devine mai usor sa intelegi rolul pe care il joaca emotiile in modul in care oamenii gandesc și se comporta.

Din pacate crestem de multe ori incompleti, fara sa ne exploram intreg potentialul. Inteligenta emotionala face parte din noi, e nevoie doar sa ii dam voie sa se exprime. Daca intampini probleme in descoperirea propriei inteligente emotionale psihologii Maze te pot ajuta.

Saptamanal postam informatii din domeniul psihologiei pe Instagram si Facebook. Urmareste-ne si scrie-ne daca te intereseaza un subiect pe care inca nu l-am abordat. Suntem aici sa oferim sprijin oricui are nevoie de noi.

Intrebari frecvente:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top