Cuprins
Narcisistii sunt o realitate! Iar realitatea este mai cruda decat modul superficial in care ii definim uneori:
„ Ioana isi face toata ziua poze pe care le posteaza. E atat de narcisista!”
Daca narcisismul s-ar intinde doar pana la cantitatea pozelor de pe profilele de socializare, probabil, grijile noastre ar fi mai mici. Dar, din pacate, relatiile de orice fel cu persoane narcisiste ajung sa fie toxice si ne pot marca profund. Nu este vorba doar despre disperarea lor de a primi atentie, este vorba despre abuzul emotional pe care il aplica celor din jur. Nevoia lor de a fi cei mai buni, in centrul atentiei, validati si constant laudati nu lasa loc pentru nevoile persoanelor din jur. Petrecerea timpului cu o persoana narcisista poate lasa rani adanci in psihicul oricui. De la pierderea increderii in sine pana la anxietate sau depresii severe.
Tulburarea de personalitate narcisista (TPN)
Tulburarea de personalitate narcisista (TPN) este una dintre cele 10 tulburari de personalitate recunoscute in editia a cincea a Manualului statistic de diagnostic si al tulburarilor mentale, editia a5-a (DSM-5). In esenta, cei care au acesta tulburare sunt caracterizati de o importanta de sine exagerata, o lipsa de empatie pentru ceilalti si o nevoie profunda de atentie sau admiratie constanta.
Trasaturi ale personalitatii narcisiste
Pentru ca o persoana sa fie diagnosticata cu TPN trebuie sa indeplineasca cel putin 5 dintre urmatoarele 9 criterii:
- Are un sentiment grandios al importantei de sine (de exemplu, isi exagereaza realizarile si talentele, se asteapta sa fie recunoscut ca superior fara realizari proportionale).
- Este preocupat de fanteziile de succes nelimitat, putere, stralucire, frumusete sau dragoste ideala.
- Considera ca este o persoana speciala si unica care poate fi înteleasa doar de catre persoane (sau institutii) speciale sau cu statut inalt.
- Necesita admiratie excesiva.
- Exprima sentimentul ca i se cuvin toate lucrurile (adica, are asteptari nerezonabile de tratament deosebit de favorabil din partea celorlalti).
- Tinde sa se foloseasca de ceilalti pentru a-si atinge scopurile.
- Lipsa empatiei: nu este dispus sa recunoasca sau sa se identifice cu sentimentele si nevoile altora.
- Este deseori invidios pe ceilalti sau crede ca ceilalti sunt invidiosi pe ei.
- Prezinta comportamente sau atitudini arogante, trufase.
Care sunt cauzele acestei tulburari?
Nu exista o singura cauza a acestei tulburari de personalitate. Cercetatorii sunt de parere ca atat o predispozitie genetica cat si anumiti factori de mediu stau la baza acestei tulburari de personalitate. S-a constatat ca persoanele cu tulburare de personalitate narcisista au un volum mai mic de substanta cenusie in insula anterioara stanga, partea creierului legata de empatie, reglare emotionala, compasiune si functionare cognitiva.
Oamenii de stiinta cred ca debutul complet al NPD poate aparea atunci cand dezvoltarea interpersonala este caracterizata de factori precum: temperament suprasensibil, invatarea comportamentului manipulativ de la parinti sau colegi, lauda excesiva pentru comportamente bune, ingrijirea parentala neconcordanta sau imprevizibila, rasfatat si admiratie excesiva din partea parintilor.
Mai multe despre narcisism:
Dr. Ramani Durvasula psiholog clinician si psihoterapeut, studiaza consecintele abuzului emotional al narcisistilor si efectele asupra societatii.
Salut, cum am putea face sa influentam un membru narcisist al familie sa consulte un psiholog? Este foarte greu de convins, in special atunci cand persoana respectiva considera ca nu are nevoie.
Salutare, Raluca! Este foarte greu de convins, așa cum spui, mai ales dacă nu-și dorește. Atunci când un narcisist nu vede nimic greșit la el însuși, cam tot ce poți să faci este să te protejezi pe tine. Recomandăm canalul de YouTube al lui Dr. Ramani (deși este în engleză) pentru că abordează foarte bine și în detaliu dinamicile toxice din familii. Avem și noi un filmuleț despre părinți narcisiști, pe canalul nostru – Maze Center.