Cuprins
Credem ca inca putina lume stie despre ce face psihologul si cum se desfasoara sedintele de psihoterapie /consilierea psihologica. Astfel, in acest articol ne propunem sa clarificam cateva aspecte legate de ceea ce presupune un program de psihoterapie.
Ce este important sa aflu despre mersul la psiholog?
Psihoterapia este o modalitate de a ajuta persoanele care sufera de tulburari emotionale (de exemplu: anxietate, depresie), iar scopul acesteia este de a elimina /a reduce simptomele asa incat persoana sa nu mai fie in distres si sa nu fie afectata de simptomele suparatoare in viata de zi cu zi.
Consilierea psihologica este asemanatoare cu psihoterapia, insa nu se refera la tratarea anumitor tulburari psihologice, ci are mai mult rol de optimizare si rezolvare de probleme punctuale.
Un proces psihoterapeutic poate sa dureze mai multe luni, sau chiar ani. Pe cand consilierea psihologica se intinde pe o perioada mai scurta (in medie cateva saptamani).
Daca doresti sa urmezi un program de psihoterapie este foarte important sa tii cont de urmatoarele aspecte:
Rezultatele nu vor aparea imediat
Daca te astepti sa mergi la psiholog si din prima sedinta sa afli exact ce trebuie sa faci ca sa te vindeci va trebui sa-ti ajustezi asteptarile. In primele 2-3 sedinte psihologul trebuie sa faca o evaluare a starii tale, drept urmare acesta iti va pune mai multe intrebari despre trecutul tau si felul in care te afecteaza problemele emotionale in prezent. De asemenea, va fi nevoie sa completezi cateva chestionare prin care se evalueaza intensitatea simptomelor si a emotiilor suparatoare. Aceasta etapa este foarte importanta, pentru ca psihologul are nevoie sa inteleaga care sunt problemele, de unde au aparut si cum te afecteaza pentru a realiza un plan adecvat de interventie. Interventia psihologica va incepe abia dupa 2-3 sedinte iar rezultatele incep sa se vada abia de la a 4-a sedinta.
Aderenta la tratamentul psihoterapeutic este foarte importanta
De regula intalnirile cu psihologul sunt saptamanale (acolo unde simptomatologia este severa este nevoie chiar de 2 sedinte pe saptamana). Daca intalnirile sunt prea rare (o data pe luna) sau sunt mereu amanate, psihoterapia nu va avea efectul dorit. E ca si cum ai lua doar o data pe saptamana medicamentul pe care medicul ti l-a prescris sa-l iei zilnic.
Psihoterapia are efect doar daca aplici intre sedinte ceea ce inveti in timpul sesiunilor cu psihologul
In timpul sedintelor vei invata multe tehnici (de exemplu: tehnici de relaxare, de reglare emotionala, etc.) insa acestea trebuie aplicate intre sedinte, altfel, studiile de cercetare arata ca psihoterapia nu va avea efect. Astfel, este important sa privesti procesul psihoterapeutic mai degraba ca pe un angajament in care este nevoie de efort si perseverenta si nu ca pe un proces in care te duci la terapie si dupa ce vorbesti cu psihoterapeutul lucrurile se vor aranja de la sine.
Este foarte important sa ai incredere in psihoterapeut
Cercetarile au aratat ca relatia terapeutica dintre client si psihoterapeut este unul dintre cei mai importanti factori care influenteaza rezultatele terapiei si este nevoie de timp pentru stabilirea unei relatii de acest fel. Daca nu ai incredere in psiholog si in ceea ce acesta iti recomanda cel mai probabil ca nu vei aplica ceea ce vei invata in psihoterapie. De asemenea, ca in orice colaborare este foarte importanta comunicarea. De regula, din primele sedinte poti sa-ti dai seama daca poti sa te deschizi si sa te simti confortabil fata de psihologul tau. Daca nu te simti confortabil in timpul sedintelor poate ca ar fi recomandat sa schimbi psihologul. Centrul Maze iti ofera o sedinta gratuita cu un alt psiholog daca identifici incompatibilitate cu primul terapeut ales.
Psihoterapia nu este un proces foarte placut mereu
Procesul vindecarii presupune confruntarea cu amintiri dureroase si emotii neplacute care nu au mai fost abordate pana atunci. Acest lucru este absolut normal, pentru ca face parte din procesul vindecarii. Daca ar fi sa comparam mersul la medic cu mersul la psiholog, este ca atunci cand mergi la medic pentru o rana adanca. Este nevoie ca acesta sa o curete, pentru a se vindeca corect, iar acest proces este dureros. De asemenea, scopul psihoterapiei este mai degraba sa te ajute sa obtii o mai mare constientizare de sine si dezvoltatea unor abilitati pentru a face fata emotiilor negative, si nu doar sa te simti bine o ora pe saptamana.
Psihoterapia necesita investitie de timp si efort
Este important sa intelegi ca pentru construirea sau reconstruirea unei baze psihologice puternice si sanatoase este nevoie de timp, in functie de gravitatea si complexitatea problemelor. Gandeste-te ca a fost nevoie de multi ani in care sa dezvolti tiparele de gandire / obiceiurile / comportamentele pe care le ai acum, si de aceea va fi nevoie de timp pentru a te dezvata de ceea ce iti face rau si apoi a invata si a practica ceva diferit. Fii rabdator cu tine insuti in acest proces! Schimbarile pe termen lung nu se intampla peste noapte (spre deosebire de ceea ce vand si expun unii speakeri motivationali sau „specialisti” in dezvoltare personala).
Desi procesul pare sa fie anevoios si rezultatele nu se vad imediat, studiile arata ca psihoterapia este cu adevarat eficienta in tratarea tulburarilor psihologice. Cercetarile au aratat ca psihoterapiea reduce nivelul emotiilor negative, distresul emotional si creste nivelul starii de bine in general. Un efect important al psihoterapiei este cunoasterea de sine. Sa te cunosti, sa iti identifici emotiile si sa le poti gestiona sanatos sunt atribute importante care pot face diferenta, in orice aspect al vietii noastre.