Cuprins
Cum sa gestionezi relatia cu o persoana narcisista, este o intrebare dificila, care se afla pe buzele cercetatorilor din domeniul psihologiei.
Persoanele care au tulburarea de personalitate narcisista, pot parea, in primele interactiuni, foarte carismatice si interesante, pentru ca acestea sunt increzatoare in sine si foarte sigure pe fortele proprii.
Ceea ce este inselator, este posibil sa iasa abia mai tarziu in evidenta, pentru ca abia dupa o vreme se poate vedea ca acestia nu sunt preocupati decat de ei insisi. Ei nu manifesta empatie fata de ceilalti si nu sunt interesati sa satisfaca nevoile cuiva decat daca obtin ceva pentru ei facand asta.
Relatia cu persoane narcisiste poate sa fie foarte dificila pentru ca acestia nu par sa se conecteze cu adevarat la cealalta persoana (nu le pasa de nevoile si emotiile celorlalti, minimizeaza ranile pe care le provoaca, multi dintre ei mint, manipuleaza). O relatie de cuplu cu cineva narcisist poate parea o adevarata povara fiind marcata adesea de singuratate în doi. Ceea ce este si mai greu in relatie cu acestia este ca narcisistul, iti va da mereu speranta ca se va schimba si va parea ca pentru scurt timp a devenit mai empatic si mai bun, insa in esenta face asta doar ca sa nu piarda un admirator si sa nu-i fie afectata stima de sine si nu pentru ca-i pasa cu adevarat.
Realitatea este ca narcisistii sunt foarte rezistenti la schimbare, asa ca adevarata intrebare pe care trebuie sa o puneti este daca puteti trai asa la nesfarsit.
Pentru nu fi manipulat in relatiile cu persoanele narcisiste iti propunem cateva strategii pe care sa le pui in practica:
- Stabileste limite sanatoase
Acest lucru presupune sa observi care sunt lucrurile care nu iti plac si unde sunt incalcate limitele. Cu un narcisist este nevoie sa stabilesti limite ferme si sa inveti sa spui NU atunci cand nu doresti sa faci ce ti se cere. A pune limite la inceput poate fi greu insa cu timpul narcisistul se poate obisnui si sa inteleaga ca anumite lucruri nu-i sunt permise.
Este foarte important ca si limitele sa fie planificate. Si pentru asta este nevoie sa va setati niste obiective:
- Care sunt cele mai importante schimbari pe care sperati sa le realizati?
- Ati incercat ceva in trecut cu narcisistul care a functionat?
- Cum si cand veti aplica noile limite?
Raspunsul la aceste intrebari va va ajuta sa va evaluati optiunile si sa dezvoltati un plan realist.
- Nu renunta la limitele impuse!
Este posibil ca narcisistul sa se razvrateasca impotriva noilor limite si incerce sa le forteze, asa ca fiti pregatiti. Daca dati inapoi, transmiteti mesajul ca limitele nu sunt chiar asa de importante.
- Fii asertiv si bland
Daca pastrarea relatiei tale cu o persoana narcisista este importanta pentru tine, este important totusi sa nu ranesti. Incearca sa transmiti mesajul cu calm, respect si cat mai bland posibil. Concentreaza-te pe modul in care persoana te face sa te simti, mai degraba decat pe motivatiile si intentiile lor presupuse de tine. Daca raspund cu furie si defensivitate, incearca sa ramai calm. Pleaca, daca este nevoie, si revizuieste conversatia mai tarziu.
Este foarte important ca sa nu prezinti lucrurile sub forma de repros. Cand un narcisist se simte atacat, instinctul lui natural este acela de a se apara si de a dovedi ca nu ai dreptate. Dar, oricat de rational ai fi sau de cat de solid este argumentul tau, este putin probabil sa te auda. Si argumentarea in acest punct poate escalada situatia intr-un mod foarte neplacut. Pur si simplu spuneti-i narcisistului ca nu sunteti de acord cu un anumit comportament sau lucru, si mergeti mai departe.
- Nu lua lucrurile personal
Pentru a se proteja de sentimentele de inferioritate si rusine, narcisistul trebuie intotdeauna sa-si nege lipsurile, cruzimile si greselile. Adesea, vor face acest lucru proiectandu-si propriile defecte asupra altora. Este foarte suparator sa fii invinuit pentru ceva care nu este vina ta sau sa fii caracterizat cu trasaturi negative pe care nu le ai. Dar, oricat de dificil ar fi, incearca sa nu o iei personal, nu este despre tine.
Narcisistii nu sunt capabili sa evalueze corect alte persoane. Nu lasati ca jignirile si vina venita din partea lor sa va caracterizeze. Refuzati sa acceptati responsabilitatea nemeritata, vina sau critica.
- Renunta la necesitatea aprobarii
Este important sa te detasezi de opinia narcisistului si de orice dorinta de a-l multumi. Este nevoie sa fii stapan pe tine si sa stii adevarul despre tine, chiar daca narcisistul vede situatia diferit.
- Nu te baza pe o persoana narcisista sa iti fie alaturi
Cautati sprijin si dezvolta alte relatii in viata ta. Este important sa intelegi ca un narcisist nu se va transforma in cineva care te pretuieste cu adevarat, asa ca va trebui sa cauti in alta parte sprijin emotional si conectare.
- Petrece timp cu oameni care iti ofera o reflectare sincera a ceea ce esti, pentru a fi inteles si incurajat.
Daca este necesar incearca sa-ti faci prieteni noi. Unii narcisisti izoleaza oamenii din viata lor pentru a-i controla mai bine in detrimentul lor. Daca esti in aceasta postura incearca sa te detasezi de persoana narcisista si sa petreci mai putin timp cu ea.
- Fii pregatit pentru alte schimbari in relatie
Narcisistul se va simti amenintat si suparat de incercarile tale de a prelua controlul asupra vietii tale. Pentru a compensa, acestia isi pot manifesta noi cerinte in alte aspecte ale relatiei, se pot distanta pentru a te pedepsi sau pot incerca sa te manipuleze sau convinge sa renunti la noile limite. Depinde de tine sa ramai ferm!
Dr Ramani ne explica in filmuletul de mai jos de ce este atat de dificil sa impunem limite unui narcisist:
Intrebari frecvente
Pentru mine acest articol a fost revelator. Soțul meu este așa, de 10 ani locuies cu el și am 3 copii. Eu știu de mult că singura soluție este divorțul, care urmează, rămân însă cu multe întrebări, copii mei vor crește narcisisti și ei? Este el capabil săi educe? Ar trebui să fac terapie cu copii? Vă mulțumesc mult
Salutare, Elizabeta! Ne bucurăm mult că articolull nostru ți-a fost folositor. Important este ca copiii tăi să vadă ce înseamnă empatia și bunătatea pe care le-o poți tu transmite și să-i educi cu valori sănătoase. În acest fel sunt șanse mari să-și dea seama că ceea ce au învățat de la tine este calea spre a înțelege mai bine cum funcționează lumea și și spre a dezvolta relații de calitate. S-ar putea să fie bine să vii la o ședință de terapie ca să evaluezi cu psihologul în ce măsură este nevoie de intervenție psihologică pentru copii și cum poți tu face față mai bine provocărilor în care te afli. Dacă alegi MAZE, noi te așteptăm. Poți să-ți faci o programare pe site și vom avea grijă de nevoile tale.
Este infiorator sa te pomenestui dupa 40 de ani de convietuire, ca sotul tau poseda toate caracteristicile unui narcisist si multe alte detalii neplacute. Cum a fost posibil sa treaca atata timp si sa nu-mi dau seama? Mi-am dat seama, ca are niste apucaturi ciudate, dar tanara fiind, le-am trecut cu vederea. Mai tarziu, m-am imbolnavit. Am avurt o cadere psihica. Realizez acum ca si el a contribuit la ea din plin. Apoi, am zis ca daca lucrurile merg oarecum, hai sa mearga si in continuare! Doar ca mi-am pierdut rabdarea si am senzatia ca timpul ramas din viata nu permite astfel de extravagante. Am si senzatia ca nu pot face nimic. Dar sunt puternica. De acum incolo, nu va trece niciodata peste niste limite impuse de mine. Nici nu-si va da seama si daca il eenerveaza, partea proasta este ca nu are unde sa se retraga. Eu sunt sprijinul lui de toate felurile. Totusi, este foarte trist sa traiesti asa! Citesc ceea ce scrieti. Poate se descopera vreo metoda de a fi pus la punct. Singurul lucru care il tine pe sotul meu in situatia actuala este bunul simt!