Cuprins
Gandeste-te un minut! De cate ori ti-ai repetat in cap “Nu sunt suficient de bun!” in viata ta?
Nu sunt suficient de bun sa:
- Fac o activitate noua
- Sa invit o fata de care imi place la intalnire
- Sa-mi exprim parerea intr-o discutie
- Sa iau note mari la scoala
- Sa ma inscriu pentru un job nou
- Sa-mi apar punctele de vedere cand este cazul
- Sa aleg pentru mine
Cum ajungem ca adulti sa fim atat de lipsiti de incredere in noi si in ceea ce putem sa facem?
Stima de sine este strang corelata cu mediul in care ne desfasuram majoritatea timpului.
“Daca un copil se afla intr-o clasa in care este victima colegilor, este jignit si denigrat la ordinea zilei, este absolut normal ca acel copil sa fie inhibat si infricosat la un anumit nivel. Tendinta poate fi de a se inchide si de a incerca sa devina invizibil pentru agresori sau de a se lupta si de a deveni agresiv. In ambele cazuri stima de sine a copilului va avea de suferit.”
Petrecerea anilor de scoala intr-un astfel de mediu nociv, ii poate provoca copilului probleme emotionale grave.
Dar ce facem cand agresorul este fix parintele care ne creste?
Subiectul parintilor narcisisti este un subiect de maxim interes pentru cercetatorii americani, si nu numai, din domeniul psihologiei.
In general, parintii narcisisti sunt foarte posesivi cu copiii lor de mici. Copiii lor sunt vazuti ca o extensie a lor si devin o sursa de stima de sine pentru parinte; „Uitati-va cat de perfecti sunt copiii mei, nu ca am facut o treaba buna?” Copiii devin un mijloc de a atrage atentia celorlalti.
Copiii invata sa se incadreze in matritele pe care parintele sau parintii lor le creaza, iar acest lucru poate duce la anxietate pentru copilul care isi reprima in mod constant propria personalitate pentru a-i face pe plac parintelui.
Copilul unui parinte narcisist trebuie sa adere la agenda parintelui pentru ca viata lor sa fie stabila. Afirmarea propriilor sentimente sau ganduri poate duce la probleme cu parintele, care ar putea include furie, lacrimi sau pedepse. Prin aceasta, copilul invata ca sentimentele si gandurile lor sunt lipsite de importanta, invalide si lipsite de consecinte si adesea isi vor inabusi propriile sentimente pentru a pastra pacea acasa.
Narcisistii nu sunt intotdeauna cruzi dar au tot timpul conditii.
De foarte multe ori pot fi amabili, dar aceasta bunatate vine aproape intotdeauna cu conditii. Copilul va ajunge adesea sa inteleaga ca bunatatea parintelui apare doar daca are performantele impuse. Indiferent daca este transmis in mod deschis sau indirect, sentimentul „Daca fac asta pentru tine, imi datorezi” vine intotdeauna la pachet cu actele de bunatate. “Bunatatea si dragostea sunt condiționate.” – aceasta este lectia pe care copilul o invata inca de mic de la un parinte narcisist.
Comportamentul unui narcisist poate fi dificil de gestionat si in cele mai bune momente, astfel incat pentru un copil poate fi extrem de imprevizibil și deranjant. Copiii mici nu pot sa se ridice si sa-si paraseasca familia, asa ca isi hranesc speranta asa cum pot, sacrificandu-si propria stime de sine si invinovatindu-se singuri. Copilul interiorizeaza convingerea ca ei sunt problema; „Daca as fi mai bun la asta sau la asta, atunci parintele meu m-ar iubi mai mult”.
Dificultatea de a creste cu un parinte narcisist consta in faptul ca adesea copilul nu isi da seama ca este ceva in neregula. Cand crestem, stim doar la ce suntem expusi de familiile noastre. Pot trece ani dupa ce copilul, acum adult, incepe sa-si dea sens copilariei. Aceasta realizare este adesea ajutata de un prieten sau partener care este capabil sa recunoasca comportamentele toxice ale narcisistului.
Care sunt trasaturile adultilor care au avut parinti narcisisti?
1. Indecizie si vinovatie
Copiii adulti ai parintilor narcisisti se tem ca vor rani pe altcineva alegand sa faca ceea ce este potrivit pentru ei. Au fost „instruiti” sa ia in considerare in primul rand nevoile parintilor lor si, prin urmare, este greu pentru ei sa-si ia in considerare propriile nevoi fara sa se simta egoisti pentru asta. Aceasta indecizie si vinovatie pot fi paralizante ani de zile.
2. Gaslight
“Gaslight” este o forma de manipulare psihologica in care o persoana sau un grup, manipuleaza prin inducerea indoielii, facand victima sa-si puna la indoiala propria lor memorie, perceptie sau judecata.
Cresterea cu un parinte narcisist poate lasa copilul adult sa simta ca are foarte putin de oferit, chiar si atunci cand se intampla exact contrariul . Cand sunt in crestere, talentele si abilitatile lor pot fi minimizate sau ignorate de parintele narcisist care se poate simți amenințat, la un anumit nivel, de abilitatile copilului lor. Chiar si atunci cand adultul are succes, este posibil sa simta ca nu merita acest lucru si de aici poate pica in capcana “Sindromului Impostorului” (citeste articolul nostru despre Sindromul Importorului aici).
3. Iubire si loialitate
Chiar si dupa ce a crescut in mijlocul minciunilor, manipularii si abuzului, poate fi cu adevarat dificil pentru copiii adulti ai narcisistilor sa se indeparteze de parinte/parinti. Probabil ca se vor simti vinovati pentru ca au incercat sa se indeparteze sau sa introduca limite si pot chiar sa intre in relatii cu parteneri care prezinta trasaturi narcisiste. O iubire care se bazeaza pe manipulari si conditii este ceva ce le este cunoscut, in timp ce o iubire neconditionata ar putea parea destul de terifianta.
4. Rezistenta
De foarte multe ori, copiii adulti ai parintilor narcisici manifesta o mare capacitate de a arata compasiune si dragoste pentru ceilalti, sunt capabili sa formeze relatii iubitoare si sa invete sa se iubeasca si sa se ingrijeasca de ei insisi. Expunerea la abuzul emotional de la varste fragede poate sa ofere victimelor si o rezistenta mai mare in fata durerii emotionale.
5. Autoinvinovatirea cronica
Indiferent daca parintele este sau nu abuziv in mod deschis fata de copil, acesta este aproape intotdeauna emotional inchis și este prea preocupat de el insusi pentru a auzi durerea copilului lui. Pentru a incerca sa mentina unitatea familiala, copilul (chiar daca acum este adult) se fereste sa dea vina pe parintii lui si, in schimb, isi asuma toata vina; „Daca as fi mai bun la …”, „Daca nu as fi un copil atat de dificil …”, “Daca as fi facut atunci asa cum mi-au spus…etc.
Acest lucru poate continua pana la varsta adulta, unde copilul adult continua sa-si asume vina pentru lucruri care nu sunt intotdeauna vina lui. El devine tapul ispasitor in multe situatii pur si simplu pentru a pastra pacea.
6. Atasament nesigur
Copiii adulti ai narcisistilor sunt susceptibili sa dezvolte atasament nesigur fata de parintii lor; sa nu experimenteze niciodata acea baza sigura de care au nevoie pentru a se simti confortabil explorand mediul lor.
Neglijarea, manipularea sau absenta emotionala a unui parinte poate face copilul sa se intrebe daca este in siguranta in preajma cuiva. Acest lucru ii determina pe unii adulti sa devina extrem de independenti, neavand incredere ca se pot baza pe oricine altcineva. La polul opus exista copiii adulti care se agata de partenerii lor si cer cu disperare dragoste si atentie.
Mai sus, am enumerat doar cateva dintre consecintele traiului cu un parinte narcisist. Vestea buna este ca exista solutii, si ca impreuna cu un terapeut sau oricine iti este apropiat si stapaneste subiectul narcisismului puteti face pasi spre vindecare. Primul si cel mai important pas este identificarea abuzului si constientizarea lui. Procesul poate fi unul dureros asa ca ar fi bine sa va conturati un grup de sprijin (psihoterapeut, prieteni care va inteleg si va sprijina, un partener care sa va inteleaga etc) inainte de a incepe sa faceti schimbari.
Daca ti se pare ca te regasesti in articolul nostru, specialistii Maze te pot ajuta. Maze Center este singurul centru din Romania care se specializeaza pe abuzul emotional al narcisistilor.