Nu de puține ori am auzit dorințe de genul: “Eu vreau să ajung să nu mă mai îngrijoreze nimic sau să nu mai simt niciodată stări de anxietate!”. În fiecare dintre aceste situații munca noastră a debutat prin setarea expectanțelor și stabilirea unor obiective raționale și realiste.
Atât timp cât respirăm, avem un sistem emoțional care face același lucru și implicit avem un sistem de alarmă care ne vrea bine adaptați și pregătiți pentru a face față unor game variate de situații. Să nu simțim deloc stări de anxietate ar presupune o anestezie a acestui sistem emoțional, care nu ar fi deloc una selectivă, ci ar atrage atât diminuarea sau anihilarea emoțiilor negative cât și a celor pozitive, lucru care se întâmplă în stările depresive foarte profunde.
Anxietatea este o îngrijorare sau teamă care apare în situații de incertitudine sau stres, având funcția de a ne face mai atenți sau vigilenți, la situațiile cu potențial amenințător, din jurul nostru. Cu alte cuvinte, ne ajută să detectăm pericolele și să reacționăm corespunzător la ele.
Anxietatea devine o problemă atunci când ne îmbracă precum o haină și când devine atât de copleșitoare încât ne deteriorează calitatea vieții și modul în care funcționăm în viața de zi cu zi.
Cum să faci diferența dintre frica, îngrijorarea sau anxietatea normală și anxietatea patologică?
- Anxietatea normală apare ca reacție automată la un pericol potențial/iminent, iar anxietatea patologică apare ca o reacție complexă (fiziologică, mentală, comportamentală și emoțională) la un pericol posibil/anticipat
- Anxietatea normală dispare odată cu deznodământul unei situații, în timp ce în anxietatea patologică persoana găsește din nou și din nou, un alt motiv de îngrijorare
- Anxietatea normală apare ocazional și are tendința de a se liniști cu ușurință, în timp ce anxietatea patologică apare frecvent, se cronicizează și necesită conștientizare și intervenție psihologică sau/și psihiatrică
- Anxietatea patologică, spre deosebire de cea normală, poate fi observată de către cei din jurul nostru ca fiind o reacție exagerată, disproporțională situației în care vă aflați
- În anxietatea normală, persoana se orientează spre a găsi cele mai potrivite comportamente pentru a aborda situația, spre deosebire de anxietatea patologică în care comportamentul e dominat de evitare, eschivare și comportamente de siguranță.
Tu cum stai cu anxietatea?
Imaginează-ţi o axă care merge de la -10 (care înseamnă senzația de “anestezie” la nivel emoțional), la 0 (anxietate absolut normală) și până la 10 (anxietate patologică). Unde simți că te încadrezi?
________________________________________________________________________________________________
-10 0 10
Te afli undeva în intervalul -2 – +2 ? Felicitări! Te situezi înafara acestui interval? Dacă da, e posibil să fie nevoie fie să-ţi dai voie să simți mai mult, fie să începi să lucrezi la reglarea stărilor de anxietate.
O zi cu emoții echilibrate!
Psiholog Cena-Dican Iulia