Ce este Hipnoza?

Transa hipnotică este una dintre modalitățile cele mai concrete de a accesa subconștientul, în timp ce persoana hipnotizată este conștientă. Această conștientizare se traduce prin prezența pacientului la mediul exterior, participarea directă la aceasta și la terapie, însă, în tot acest timp, realizează un contact cu lumea sa interioară, cea mai intimă și mai greu de accesat. Cercetările științifice au demonstrat acest lucru prin înregistrarea activității electrice a creierului în care undele cerebrale se schimbă din Beta (starea normală) în Alpha (starea în care te afli chiar înainte de a adormi) și astfel te poți concentra pe un singur gând.

Hipnoza a fost de-a lungul timpului un subiect analizat și controversat, însă, odată cu dezvoltarea tehnicilor moderne de analiză și observație, se poate dovedi pe subiect eficiența ei.

În activitățile noastre de zi cu zi, putem spune că suntem prinși ca într-o tranșă, ca atunci când suntem absorbiți de subiectul unei cărți ori lucru la computer sau birou. Tuturor ni se întâmplă ca în astfel de momente, deseori să fim “deconectați”. Pe același principiu funcționează și hipnoza.

Cum funcționează hipnoza?

Albert Einstein folosea hipnoza zilnic spunând că este “o stare excelentă pentru mintea umană”. Prin ghidare de către terapeut și introspecție, se pot accesa și depista diverse traume, emoții, gânduri, trăiri, stocate în subconștient, locul de unde ne izvorăsc comportamentele.

Terapeutul nu controlează minți și nici nu poate accesa gânduri fără voia pacientului. Unii consideră faptul că în transă adorm, că își pierd controlul. Nimic mai neadevărat! În cabinet, hipnoza se face în mod terapeutic, sub supraveghere profesionistă, pacientul fiind în tot acest timp prezent la ceea ce se discută.

În general, hipnoza în sine ajută la regăsirea resurselor interioare, la accesarea amintirilor și situațiilor importante sau trecătoare din viață, care ne-au putut marca, pentru ca mai apoi să le conștientizăm și să lucrăm cu problemele. Astfel, se pot înlocui comportamente negative sau distructive cu altele pozitive și sănătoase, ca de exemplu lăsatul de fumat, mâncatul compulsiv, viciile, fricile, redarea încrederii de sine și așa mai departe.

Totul se face treptat, cu pași mici și siguri, fără a fi nimic forțat sau impus. Este important să fie înțeles faptul că nimeni nu face minuni și toate funcționează treptat, cu o floare nu se face primăvară și nici cu o ședință nu se pot vindeca ani de traume.

Este important de subliniat faptul că transele sunt diferite de fiecare dată, sunt unice, nu seamănă una cu cealaltă. Totul depinde de starea momentului respectiv, de emoții și subiectul accesat.

Psiholog Dani C. Burlă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top